Göz xərçəngi

Göz xərçəngiGöz xərçəngi göz və göz çuxurunda əmələ gələn müxtəlif növ xərçənglərin ümumi adıdır. Xərçəng gözün üstündə, göz çuxurunda, göz almasında, göz yaşı axarında, konyuktivada əmələ gələ bilir. Statistikanın hesablamalarına gözün xərçəng xəstəlikləri arasında görə ən çox göz almasının bədxassəli şişinə rast gəlinir. Xəstəlik ən çox 50-75 yaşlarında olan adamlarda rast gəlinir. Xəstəliyin əmələ gəlməsində aşağıdakı faktorların rolunun olduğu qeyd edilir:
* sənaye zəhərlənmələri və pis hava
* irsi faktor
* ultrabənövşəyi şüalanmanın təsiri
* ağır metal duzları və kimyəvi maddələrin gözlərə təsiri
* AİDS xəstəliyi.
Gözün xərçəng xəstəliyi morfoloji xüsusiyyətlərinə görə bədxassəli olur.
Gözün xərçəng xəstəliyi zamanı şiş toxuması göz dibindən başlayaraq gözün mərkəzinə doğru inkişaf etməyə başlayır. Şiş toxuması gözdə sarı rəngli ləkə kimi görünür. Xəstəlik aşağıdakı əlamətlərlə özünü biruzə verir:
* bulanıq görmə
* ani və müvəqqəti korluq
* baxış zamanı gözdə hərəkətli nöqtə və gizgilər
* göz bəbəyində meydana çıxan sarı ləkə
* gözün dəbərməsi
* göz hərəkətlərində dəyişikliklər
* gözdə qızarma və şişkinlik
* işığa qarşı həssaslıq.
Göz xərçəngi adı altında xərçəngin bu növləri durur:
- göz xərçəngi melanoma
- göz daxili limfoma
- uşaqlarda əmələ gələn retinablastoma
- hemangioma
- göz qapağının karsinoması
- göz yaşı vəzinin xərçəngi
Xəstəliyə tutulmaq üçün aşağıdakı adamlar risk altındadır:
* gözləri rəngli olanlar
* yaşlılar
* AİDS xəstələri
* orqan transplantasiya olunan adamlar.
Xəstəliyin müalicəsi cərrahi yolla aparılır. Xəstəyə radioterapiya və kimyaterapiyası aparılır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1595   Tarix: 01 dekabr 2020
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Bizi yavaş-yavaş öldürən 3 qida

Ürəyə ziyan verən qidalar açıqlanıb. xəbər verir ki, Amerikalı ürək cərrahı Jeremy London ürək xəstəliklərinin qarşısını almaq üçün hansı qidaları və içkiləri azaltmaq lazım olduğunu açıqlayıb. Cərrah qeyd edib ki, dörd əsa

.

İllərdir səhv bilinir - Eyni yerdə saxlayanda bir-birini çürüdən məhsullar

Bəzi qidaları soyuducuya qoymaq tövsiyyə edilmir. xəbər verir ki, hər məhsulun ideal saxlama şəraiti fərqlidir. Qidaların düzgün saxlanması həm onların ömrünü uzadır, həm də qida dəyərini qoruyur. Aşağıdakı qaydalara əmə

.

Ölkədə qriplə bağlı ümumi vəziyyət AÇIQLANDI

Əhali arasında hərarətin yüksəlməsi, ümumi halsızlıq, öskürək, boğaz ağrısı, burun axması və ya tutulması kimi əlamətlərlə müraciət edən şəxslərdən götürülmüş yaxmalarda fəsli qrip virusu və ara-sıra digər respirator virusla

.

Donuz əti yeyən kişi infarkt keçirdi

Moskvada kişi donuz əti yedikdən dərhal sonra özünü pis hiss edərək xəstəxanaya çatdırılıb. xəbər verir ki, həkimlər ona kardiogen şok və 1-ci tip Kounis sindromu diaqnozu qoyublar. Bu sindrom nadir rast gəlinən, allergi

.

Elektron siqaretlər tütün qədər təhlükəlidir - "Zərərsiz alternativ" mifi

Elektron siqaretlərin (vape) sağlamlıq üçün təhlükəsiz olduğu iddiaları elmi araşdırmalarla təsdiqlənmir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, bu məhsullar təkcə asılılıq yaratmır, eyni zamanda ağciyərlərdən ürək-damar sistemin

.

Xəstəliyi olanlar Masazırdan ev almasınlar - Həkim riskləri AÇIQLADI

Son zamanlar xroniki xəstəliyi və ya yüksək qan təzyiqi olan şəxslərin Masazır kimi ərazilərdən ev almaması ilə bağlı fikirlər səsləndirilir. Bildirilir ki, bu cür yaşayış məntəqələri onların səhhətinə mənfi təsir göstər

.

ABŞ-də mətbəx mebeli ilə əlaqəli təhlükəli xəstəlik AŞKARLANDI

ABŞ-də müəyyən növ daşlardan hazırlanmış mətbəx mebeli istehsalı ilə əlaqəli təhlükəli ağciyər xəstəliyi aşkar edilib. -a istinadən xəbər verir ki, xəstəlik mətbəx mebeli üçün iş masası istehsalında getdikcə daha çox populyarlaşa

.

İnsan beyninin gizli təqvimi: Hansı yaşda necə dəyişirik?

Kembric Universitetinin alimləri insan beyninin həyat boyunca dörd əsas "yenidən konfiqurasiya" mərhələsindən keçdiyini müəyyən edib. xəbər verir ki, "Nature Communications" jurnalında dərc olunan araşdırm

.

Zibilə atılan bu meyvə qabığı qırmızı ətdən 100 dəfə daha faydalıdır

Gündəlik həyatda çox insan meyvəni soyaraq yeməyi daha təmiz və praktik hesab edir. Lakin aparılan elmi tədqiqatlar göstərir ki, meyvənin əsas qida yükü onun qabığında toplanır.  xəbər verir ki, xüsusilə alma qabığında ola

turlar.az

maskalar makiyaj etmek qaydalari qaşların formalari cennet almasi badimcan murebbesi xınayaxdı sözləri sobada kotlet kosmetika maraqli hakistalar vətən həsrətinə aid bayatılar hakışdalar xlor lekesi xalqlar dostluğu metrosunun üstündə çox təcili mənzil satılır