Gözlərinizi ovuşdurmayın - Professordan XƏBƏRDARLIQ

Gözlərinizi ovuşdurmayın - Professordan XƏBƏRDARLIQGözlərimiz görmə duyğumuzu təmin edən ən önəmli orqandır. Bir çoxumuz fərqinə varmadan onları davamlı ovuşdururuq. Bəs bu vərdiş zərərlidir?
Saglamolun.Az publika.az-a istinadla xəbər verir ki, göz xəstəlikləri üzrə professor Şeyda Atabay mövzu ilə bağlı biliklərini bölüşüb:
Gözün ön səthində olan kornea təbəqəsi davamlı olaraq bərk ovuşdurulan zaman travmalara məruz qalır və nazikləşir. Bu zaman kornea təbəqəsinin nazikləşməsi ilə xarakterizə olunan keratokonus xəstəli yaranır.
Keratokonus adətən yeniyetmə yaşlarında baş verir. 20 yaşdan 40 yaşa qədər davam edir. 40 yaşdan sonra stabilləşir. Müxtəlif müalicə üsulları ilə xəstəliyin inkişaf prosesini yavaşlatmaq və sağaltmaq mümkündür.
Allergik xəstəliklər səbəbiylə də gözün ovuşdurulması keratokonus xəstəliyinin yaranmasına səbəb ola bilir. Əslində bu xəstəliyin dəqiq səbəbi yoxdur. Genetikdir.
Xəstəliyin erkən mərhələlərində görməkdə problem olmur. Xəstəlik inkişaf etdikcə miyopi və astiqmatizm qüsurları üzə çıxır. İlk dövrlərdə meydana gələn görmə qüsurunu eynəklə sağaltmaq mümkündür. Xəstəlik vaxtında araşdırılmasa, getdikcə eynəklə düzəldilməyən görmə problemi üzə çıxır.
Xəstəlik ilkin mərhələlərdə aşkarlandıqda CCL (Corneal Cross Linking) ilə müalicə edilə bilər və onun inkişafın dayandırıla bilər. Əlavə müalicə üsullarına kontakt linza və korneal üzük müalicəsi daxildir.
Burada vacib amil xəstəliyi erkən aşkarlamaq, diaqnoz qoymaq və müalicəyə başlamaqdır. Xəstələrin diqqət etməsi lazım olan şərtlər var. Bunlar yetkinlik dövründə və 20 yaşdan sonra görmə qabiliyyətinin pisləşməyə başlaması, həddindən artıq qaşınma və sürtünmədən qorunmadır. Keratokonusdan qorunmaq üçün ildə bir dəfə göz müayinəsindən keçmək və gözləri ovuşdurmamaq lazımdır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1221   Tarix: 22 fevral 2022
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Hər gün yeyirik, amma ürəyə ziyandır - Süfrədə ən təhlükəli 3 qida

Ləzzətli olduqları üçün gündəlik süfrələrdən əskik olmayan bəzi qidalar, mütəxəssislərin fikrincə, ürək sağlamlığı üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, xüsusilə emal olunmuş və qızardılmı

.

Niyə səhərlər acqarına ilıq su içməliyik?

Son illər sağlam həyat tərzi ilə bağlı tövsiyələr arasında acqarına ilıq su içmək geniş yayılıb. xəbər verir ki, aparılan müşahidələr və elmi məlumatlar bu vərdişin həzm sistemi və ümumi orqanizm fəaliyyəti üçün müsbət təsirlə

.

Hər gün bir stəkan içən qocalmır

Kefirdəki bakteriya immun sistemin yaşlanmasını ləngidir. xəbər verir ki, Yaponiyanın Sinsyu Universitetinin alimləri kefirdəki xüsusi  bakteriyanın immun sistemi yaşlanmasını ləngidiyini və bəzən geri çevirdiyini aşkar ediblər

.

Tünd şokolad bioloji yaşı azaldırmış

Tünd şokoladın əsas tərkib hissəsi olan teobromin hüceyrələrin qocalma sürətini yavaşladaraq bioloji yaşı azalda bilər. xəbər verir ki, London Kral Kolleci tərəfindən aparılan tədqiqatda, qanında teobromin səviyyəsi yüksə

.

Çoxlarının yediyi ən zərərli makaronun adı

Mütəxəssislər keyfiyyətli və faydalı makaron məmulatlarını necə seçməyin yollarını, həmçinin hansı növlərdən uzaq durmağın vacib olduğunu açıqlayıblar. Makaron məhsulları dünyada milyonlarla insanın gündəlik qida rasionund

.

Yatmazdan əvvəl bu 5 qidanı əsla yeməyin - Reflüks, yuxusuzluq və həzm problemləri

Yuxu keyfiyyəti həyat keyfiyyətinə birbaşa təsir edir. Gecə saatlarında qəbul edilən bəzi qidalar mədə yanması, reflüks, gecə oyanmaları və səhər yorğunluğuna səbəb ola bilər. Doktor Portakalın araşdırmasına əsasən, yatmazda

.

Qışda hamının etdiyi səhv - Evdə uşaq varsa, nəticəsi daha da pis olur

Paltarların evin içində paltar ipində və ya radiator üzərində qurudulması rütubəti artırır, kif göbələklərinin yaranmasına şərait yaradır və xüsusilə uşaqlar üçün ciddi sağlamlıq riskləri doğurur. xəbər verir ki, Araşdırmalar

.

Zərərli olduğu deyilən pendir növləri demensiyanın qarşısını alırmış

Pendirin istehlakı demensiyanın qarşısını almağa kömək edə bilər. xəbər verir ki, İsveçli alimlər yağlı süd məhsulları, xüsusilə yağlı pendirlər və krem məhsullarının demensiya riskini azalda biləcəyini müəyyən ediblər. Araşdırmad

.

Bunlar dəmir dərmanlarının təsirini azaldır

Dəmir preparatlarını qəhvə, çay, şərab və süd məhsulları ilə qəbul etmək onların mənimsənilmə effektivliyini azaldır. xəbər verir ki, bu barədə endokrinoloq Yelena Şafranskaya məlumat verib. Mütəxəssisin sözlərinə görə, qı

turlar.az

qadin dunyasi gelinlikler maskalar qadin net azerbaycan xalq mahnilari adlari qadın psixologiyası veremum kosmetika haqisda xerçeng gulmeli hakista kondom statuslar