Hamilə qadınlar niyə fast food və işlənmiş qidalardan uzaq durmalıdır?
Alimlər hamilə qadınların niyə fast food və işlənmiş qidalardan uzaq durmalı olduqlarını aşkar ediblər.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, araşdırmalara görə, plastiklə əlaqəli kimyəvi maddələr sinfi olan ftalatlar qablaşdırmadan və hətta qida işçilərinin geyindiyi plastik əlcəklərdən qidaya sıza bilər. Hamiləlik dövründə istifadə edildikdən sonra kimyəvi maddələr qan dövranına daxil ola bilər, plasentadan keçə və sonra fetal dövriyyəyə daxil ola bilər.
Bu, hamilə qadınlarda ultra emal olunmuş qidalarda yüksək pəhrizlərin ftalatlara məruz qalmanın artması ilə əlaqəli olduğunu göstərən ilk araşdırmadır.
Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, işlənmiş qidalar tədqiqat iştirakçılarının pəhrizlərinin 10%-60%-ni və ya orta hesabla 38,6%-ni təşkil edir. Pəhrizdə işlənmiş qidaların nisbətinin 10% artması, ən çox yayılmış və zərərli ftalatlardan biri olan di(2-etilheksil) ftalatın 13% artması ilə əlaqələndirilib. Ftalatların miqdarı tədqiqatda iştirak edən qadınlardan götürülmüş sidik nümunələri ilə müəyyən edilib.
Tədqiqatçıların fikrincə, emal edilmiş qidalar əsasən yağlar, şəkərlər və nişastalar kimi qidalardan çıxarılan maddələrdən hazırlanır, lakin onların görünüşünü və ya saxlama müddətini yaxşılaşdırmaq üçün emal və kimyəvi maddələrin və konservantların əlavə edilməsi ilə o qədər dəyişdirilib ki, onları saxlamaq çətinləşib.
Milli.Az