Hamilə qadınlarda mədə xorası

Hamilə qadınlarda mədə xorasıHamilə qadınlarda mədə xorası- mədə mukozasında lokal ülseratif bir qüsur meydana gəldiyi gestasiya zamanı aşkar edilən xroniki təkrarlanan xəstəlikdir.Ağrı, narahatlıq, epiqastral bölgədəki ağırlıq, dispeptik simptomlar və kilo alma tempinin azalması kimi özünü göstərir. Mədənin ultrasəs diaqnozu, qastroskopiya, pH-metriya, helikobakteriozun təyin olunması üsulları ilə diaqnoz qoyulur. Müalicə üçün antasidlər, enterosorbentlər, selektiv histamin blokerləri, miyotrop antispazmodiklər istifadə olunur.
Mədə xorası, hamilə qadınların 0.025% -ində aşkar olunan nadir ekstragenital patologiyadır. Hal-hazırda qadın əhalisində mədə xorasının yayılması 8-11% təşkil edir, halbuki xəstələnmənin artması tendensiyası var. Çox güman ki, bu, artan stres, yüksək sosial fəallıq, ailə pozğunluğu ilə əlaqədardır. Adətən, xəstəlik hamiləliyin başlanmasından əvvəl baş verir və bir neçə amilin - endogen və ekzogen təsiri doğuran bir irsi meylin birləşməsi nəticəsində yaranır.Əksər pasiyentlərdə spontan remissiya başlandığından hestasiya dövründə xora xəstəliyi adətən simptomsuz gedir. Kəskinləşmə ilə hamilə qadın yeməkdən dərhal sonra və ya 30 dəqiqə-1 saat sonra yaranın yerindən asılı olaraq yaranan narahatlıq, ağırlıq hissi, epiqastriumdakı ağrılardan şikayətlənir. Sol skapula, ön bölgədə, torakal, lomber bel bölgəsində mümkün ağrıların şüalanması. Bəzi qadınlar ürək bulanması, şişkinlik, qəbizlik, daha az tez-tez - qusma, rahatlama gətirən görünüşü qeyd edirlər. Hamilə qadınlarda baş verən həzm pozğunluqları səbəbindən çəki artımı tez-tez yavaşlayır.
Ağırlaşan xəstələrdə terapevtik taktika mədə turşuluğunu azaltmağa, ağrıları və eroziv prosesləri yüngülləşdirməyə yönəlmişdir. Həzm prosesinin yaxşılaşdırılması və meteorizmin aradan qaldırılması üçün ferment tərkibli preparatlar məsləhət görülür. Mədə xoralı pasiyentlərdə hamiləlik adətən peridural anesteziya ilə təbii doğuşlarla başa çatdırılır. Mamalıq göstərişləri və ya yanaşı gedən ağır patologiyalar olduqda Qeysəriyyə kəsiyi əməliyyatı icra edilir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1443   Tarix: 02 fevral 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Kiflənmiş məhsulları yemək xərçəng yaradır

Kiflənmiş meyvələri qətiyyən yeməyin. xəbər verir ki, bu barədə ekspert Mariya Zolotaryova xəbərdarlıq edib. "Kif göbələkləri insan sağlamlığı üçün təhlükəli sayılır. Onlar təkcə məhsulların görünüşünü korlamır. Hə

.

Anemiya yarada biləcək xəstəlik açıqlanıb

Anemiyaya səbəb ola biləcək xəstəlik məlum olub. xəbər verir ki, revmatod artrit zamanı bədəndə gedən iltihabi proseslər qanda hemoqlobin səviyyəsinin aşağı düşməsinə səbəb ola bilər. İltihab artdıqda "interleykin-6"

.

Spirtli içki ürək sağlamlığına belə təsir edir

Alimlər alkoqolun ürəyə mümkün təsirlərini təhlil ediblər. . -ın məlumatına görə, onlar müəyyən ediblər ki, hətta orta dərəcədə içmək də ürək ritmində dəyişikliklərə səbəb ola bilər və müxtəlif ürək-damar xəstəliklərini

.

Hamam otağını belə təmizləmək xərçəng riskini artırır - Xəbərdarlıq

Evdə təmizlik zamanı istifadə olunan bəzi vasitələr sağlamlığa ciddi zərər verə bilər. xəbər verir ki, bəzi təmizlik vasitələrinin tərkibində olan formaldehid, ftalatlar və uçucu üzvi birləşmələr kimi maddələr havada toplanara

.

Parmesan pendiri əslində nədən hazırlanır? - şoka düşəcəksiniz

Parmezan dünyanın ən məşhur pendirlərindən biridir, lakin bütün istehlakçılar bunun vegetarianlar və veganlar üçün uyğun olmadığını bilmirdi. Onun istehsalı buzov mədəsindən alınan fermentlə bağlıdır.  xəbər verir ki, mövzun

.

Gün ərzində neçə stəkan kofe içmək olar?

Gündə 4 stəkandan çox qəhvə içmək mənfi təsirlərə səbəb olur. xəbər verir ki, qəhvə təravətlə oyanmaq və diqqəti artırmaq üçün çoxlarının gündəlik vərdişinə çevrilib. Lakin mütəxəssislər bildirirlər ki, gündə dörd stəkanda

.

Ən sağlam süd növü açıqlandı– İnək südü siyahıda deyil

Son araşdırmalar südlərin qida dəyərini müqayisə edərək ən faydalı növü müəyyən edib. Mütəxəssislərin açıqlamasına görə, ən yüksək qida dəyərinə malik süd keçi südü hesab olunur. xəbər verir ki, qidalanma üzrə mütəxəssislə

.

Nə çovdar, nə də kəpəkli… Ən sağlam çörək bunlar imiş

Son illərdə xəstəliklərin artması ilə sağlam qidalanmaya maraq da yüksəlib. Ağ çörək yerini kəpəkli, çovdarlı çörəklərə versə də, "ən faydalı çörək hansıdır?" sualı tez-tez soruşulur. Mütəxəssislər ən sağlam çörə

.

Gündə nə qədər zeytun yemək lazımdır? – faydaları

Zeytun həm qədim dövrlərdən bəri "sağlamlığın simvolu" sayılır, həm də Azərbaycan süfrələrinin ayrılmaz hissəsidir. Lakin mütəxəssislər bildirirlər ki, bu məhsulun faydaları çox olsa da, gündəlik qəbul miqdarı düzgü

turlar.az

geymler 2025 qaşların formalari gelinlikler qadın hakişta xəmir xörəkləri abqoranin hazirlanmasi kosmetika nagillar pehriz rus dilini öyrənək 2 ci dərs haxışda zencefil