Hansı balıq orqanizm üçün daha faydalıdır? - Qızılbalıq, skumbriya, yoxsa

Hansı balıq orqanizm üçün daha faydalıdır? - Qızılbalıq, skumbriya, yoxsa"Qidalanmanın sağlam olması üçün ət və balıq arasında seçim olmamalıdır. Tam rasion üçün hər ikisi vacibdir".
Milli.Az oxu.az-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı qastroenteroloq Yekaterina Kaşux danışıb.
Onun sözlərinə görə, həkimlər həftədə ən azı iki dəfə balıq yeməyi məsləhət görürlər.
"Bu, rasionu müxtəlifləşdirməyə və sağlamlığın qorunması üçün lazım olan maddələri əldə etməyə kömək edəcək".
Ekspert balığın yüksək keyfiyyətli zülal mənbəyi olduğunu bildirib.
"Bu qida yaxşı mənimsənilir. Belə yeməkdən sonra qarında ağırlıq hissi yaranmır. Balıq təkcə sümüklərin sağlamlığı və ürəyin normal fəaliyyəti üçün lazım olan kalsiumla zəngin deyil. O, sinir, immun və ürək-damar sistemi üçün vacib olan "omeqa-3" yağ turşuları ilə zəngindir. Beynin işi və sağlam hormon balansının saxlanması da bunlardan asılıdır. Qızılbalıqda, həmçinin "D", "B12" vitaminləri, fosfor, kalsium, sink, dəmir, maqnezium, kalium və yod var. Bütün bu mikronutrientlər sağlamlıq üçün vacibdir", - deyə Kaşux qeyd edir.
O, ən faydalı dəniz məhsullarının rəsmi reytinqinin mövcud olmadığını vurğulayıb.
"Lakin bəzi dəniz məhsulları sağlamlıq üçün xüsusilə dəyərli hesab olunur. Sağlamlıq üçün faydalı balıq siyahısını qızılbalıqsız təsəvvür etmək mümkün deyil. "Omeqa-3" tərkibinə görə onu yalnız treska ciyəri üstələyir, lakin o çox kalorilidir. "Omeqa-3" əvəzolunmazdır, yəni insan orqanizmində bu turşular sintez olunmur. Onları yalnız qida ilə əldə etmək olar. Onlar xolesterin səviyyəsinin normallaşmasına və bu yağabənzər maddənin zərərli fraksiyalarının konsentrasiyasının azalmasına kömək edir. Xolesterin artıqlığı insult və infarkt riskini artırır. Qızılbalıq həmçinin "D" vitamini ilə zəngindir - o, sinir və immun sisteminin işinə təsir edir, sümüklərin və dişlərin möhkəmlənməsi üçün vacibdir", - deyə ekspert qeyd edir.
Faydalı dəniz məhsulları siyahısında liderlik mövqeyini qızılbalıqla bərabər digər yağlı balıq növləri - siyənək, sardina və forel də bölüşə bilər.
"Mağaza rəflərində asanlıqla tapmaq mümkün olan faydalı balığa başqa bir misal skumbriyadır. O da "omeqa-3"lə zəngindir. Bu, zülal və "B12" vitamininin əla mənbəyidir, onun çatışmazlığı anemiya riskini artırır və sinir sisteminin işinə, həmçinin görmə, həzm, saç və dırnaqların vəziyyətinə təsir edir", - deyə mütəxəssis şərh edir.
Həkimin sözlərinə görə, rasiona treska da daxil edilməlidir.
"O, azkalorili və zülalla zəngindir, həmçinin selen və yod kimi vitamin və minerallar var. Treska dəri, saç və dırnaqların sağlamlığını qorumağa kömək edir, həmçinin qalxanabənzər vəzin normal işləməsinə şərait yaradır", - deyə Kaşux bildirir.
Yeri gəlmişkən xatırladaq ki, yağlı balıqlar, xüsusən qızılbalıq, sardina və skumbriya stresin qarında yaratdığı piyi əridən "sehrli" qidalar siyahısındadır.
Kaşux civə tərkibi yüksək olduğu üçün daha az yeyilməli olan balıqlar barədə də danışıb.
"Bu, orqanizmdə toplanan və sinir sisteminə toksik təsir göstərə bilən ağır metaldır. Civə demək olar ki, bütün balıqlarda var, lakin bəzi dəniz məhsullarında, məsələn, tuna, makrel və qılıncbalığında onun miqdarı xüsusilə çoxdur", - deyə mütəxəssis sözlərini yekunlaşdırıb.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 846   Tarix: 17 noyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Pomidor şirəsi için, görün nələr olur

Pomidor şirəsi ən faydalı içkilərdən biridir. bildirir ki, bir çox xəstəliklərin profilaktikası məqsədi ilə təbii müalicəvi vasitə kimi istifadə olunan bu şirə A, C, B qrupu, PP kimi vitaminlər və bir çox əvəzolunmaz minerallarl

.

Balığı necə təzə saxlayaq? – Qadınların 90 faizinin etdiyi SƏHV

Balığı təzə saxlamağın ən yaxşı yolu soyuducuda saxlamaqdır. Amma balığı sadəcə soyuducuya qoymaq kifayət etmir. bildirir ki, balıqları soyuducuya qoymazdan əvvəl soyuq suda yaxşıca yuyun və kağız dəsmallarla qurudun. Bunda

.

Portağal qabığının gözlənilməz faydalı xüsusiyyəti

Nigeriyalı tədqiqatçılar aşkar ediblər ki, portağal qabığı həzm prosesini yaxşılaşdırmaqla yanaşı, həm də bağırsaqda faydalı bakteriyaların çoxalmasına kömək edir. -a istinadən xəbər verir ki, bununla bağlı tədqiqatın nəticələr

.

Xorultu nədən yaranır?

Sağlam nəfəs almağa maneə törədən burun tutulması bir çox insanın həyat keyfiyyətini pozaraq müxtəlif sağlamlıq problemlərinə yol açır. Həkimlər bu problemin ciddiyə alınmasını və vaxtında müalicə edilməsini tövsiyə edir

.

Bu balıq növlərində omeqa-3 daha çoxdur - Somon, skumbriya

Mütəxəssislər hansı balıqda daha çox omeqa-3 olduğu müəyyən ediblər. xəbər verir ki, Somon, siyənək, skumbriya və sardina omeqa-3 yağ turşuları ilə ən zəngin balıqlardır. Araşdırmalar göstərir ki, bu balıqlar ürək xəstəliklər

.

"Zəhərli" və saxta kosmetikanı necə tanıyaq? - FOTOlar

Saxta kosmetik məhsullar çox vaxt məşhur və etibarlı brendlərin adlarını təqlid etməklə istehsal olunur. Bu məhsulların istehsalı və satışı qanunsuz olduğu üçün istifadəçilər üçün çox təhlükəlidir. Bir neçə məşhur brendlə

.

Saqqız çeynəmək stressi azaldır

Həyatımızın ayrılmaz bir hissəsi olan stress müxtəlif səbəblərdən meydana gələ bilər və bəzən gündəlik həyatımıza mənfi şəkildə təsir edir. xəbər verir ki, streslə mübarizə üsullarını öyrənmək və tətbiq etmək bu vəziyyətl

.

Bağırsaq xərçəngi nədir, necə yaranır? - Əgər bu əlamətlər varsa... - DİQQƏT

Bağırsaq xərçəngi bağırsağın daxili qatında yerləşən hüceyrələrin anormal şəkildə böyüməsi və çoxalması nəticəsində yaranan xəstəlikdir. Ən çox yoğun bağırsaqda (kolorektal xərçəng) meydana gəlir, lakin nazik bağırsağa d

.

Qəhvəyi gözlülərə bəd xəbər

Liverpul Con Moores Universitetindən Kyoko Yamaquçi və onun tələbəsi Faith Erin Cain göz rəngi ilə vizual qavrayış arasındakı əlaqəni araşdırmaq üçün maraqlı təcrübə aparıblar. xəbər verir ki, bu tədqiqatda 39 yetkin könüll

turlar.az

sonxeber.az geyim və ayaqqabılar yaz geyimleri 2025 makiyaj instagram maraqli hind filmleri anaya aid atalar sozu dil haqqında aforizmlər displaziya novruza aid hakista aydin sani azerb clpaq qadinlari xanim az hüzeyir hacibəyov