Hansı balıq orqanizm üçün daha faydalıdır? - Qızılbalıq, skumbriya, yoxsa

Hansı balıq orqanizm üçün daha faydalıdır? - Qızılbalıq, skumbriya, yoxsa"Qidalanmanın sağlam olması üçün ət və balıq arasında seçim olmamalıdır. Tam rasion üçün hər ikisi vacibdir".
Milli.Az oxu.az-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı qastroenteroloq Yekaterina Kaşux danışıb.
Onun sözlərinə görə, həkimlər həftədə ən azı iki dəfə balıq yeməyi məsləhət görürlər.
"Bu, rasionu müxtəlifləşdirməyə və sağlamlığın qorunması üçün lazım olan maddələri əldə etməyə kömək edəcək".
Ekspert balığın yüksək keyfiyyətli zülal mənbəyi olduğunu bildirib.
"Bu qida yaxşı mənimsənilir. Belə yeməkdən sonra qarında ağırlıq hissi yaranmır. Balıq təkcə sümüklərin sağlamlığı və ürəyin normal fəaliyyəti üçün lazım olan kalsiumla zəngin deyil. O, sinir, immun və ürək-damar sistemi üçün vacib olan "omeqa-3" yağ turşuları ilə zəngindir. Beynin işi və sağlam hormon balansının saxlanması da bunlardan asılıdır. Qızılbalıqda, həmçinin "D", "B12" vitaminləri, fosfor, kalsium, sink, dəmir, maqnezium, kalium və yod var. Bütün bu mikronutrientlər sağlamlıq üçün vacibdir", - deyə Kaşux qeyd edir.
O, ən faydalı dəniz məhsullarının rəsmi reytinqinin mövcud olmadığını vurğulayıb.
"Lakin bəzi dəniz məhsulları sağlamlıq üçün xüsusilə dəyərli hesab olunur. Sağlamlıq üçün faydalı balıq siyahısını qızılbalıqsız təsəvvür etmək mümkün deyil. "Omeqa-3" tərkibinə görə onu yalnız treska ciyəri üstələyir, lakin o çox kalorilidir. "Omeqa-3" əvəzolunmazdır, yəni insan orqanizmində bu turşular sintez olunmur. Onları yalnız qida ilə əldə etmək olar. Onlar xolesterin səviyyəsinin normallaşmasına və bu yağabənzər maddənin zərərli fraksiyalarının konsentrasiyasının azalmasına kömək edir. Xolesterin artıqlığı insult və infarkt riskini artırır. Qızılbalıq həmçinin "D" vitamini ilə zəngindir - o, sinir və immun sisteminin işinə təsir edir, sümüklərin və dişlərin möhkəmlənməsi üçün vacibdir", - deyə ekspert qeyd edir.
Faydalı dəniz məhsulları siyahısında liderlik mövqeyini qızılbalıqla bərabər digər yağlı balıq növləri - siyənək, sardina və forel də bölüşə bilər.
"Mağaza rəflərində asanlıqla tapmaq mümkün olan faydalı balığa başqa bir misal skumbriyadır. O da "omeqa-3"lə zəngindir. Bu, zülal və "B12" vitamininin əla mənbəyidir, onun çatışmazlığı anemiya riskini artırır və sinir sisteminin işinə, həmçinin görmə, həzm, saç və dırnaqların vəziyyətinə təsir edir", - deyə mütəxəssis şərh edir.
Həkimin sözlərinə görə, rasiona treska da daxil edilməlidir.
"O, azkalorili və zülalla zəngindir, həmçinin selen və yod kimi vitamin və minerallar var. Treska dəri, saç və dırnaqların sağlamlığını qorumağa kömək edir, həmçinin qalxanabənzər vəzin normal işləməsinə şərait yaradır", - deyə Kaşux bildirir.
Yeri gəlmişkən xatırladaq ki, yağlı balıqlar, xüsusən qızılbalıq, sardina və skumbriya stresin qarında yaratdığı piyi əridən "sehrli" qidalar siyahısındadır.
Kaşux civə tərkibi yüksək olduğu üçün daha az yeyilməli olan balıqlar barədə də danışıb.
"Bu, orqanizmdə toplanan və sinir sisteminə toksik təsir göstərə bilən ağır metaldır. Civə demək olar ki, bütün balıqlarda var, lakin bəzi dəniz məhsullarında, məsələn, tuna, makrel və qılıncbalığında onun miqdarı xüsusilə çoxdur", - deyə mütəxəssis sözlərini yekunlaşdırıb.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1005   Tarix: 17 noyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu diet "köklük geni"ni "söndürür"

Medi­ter­ran diyeti piylənmə və diabet riskini azaldır. -ın məlumatına görə genetik mütəxəssis İrina Kolesnikova "gazeta"ya açıqlamasında bildirib ki, Medi­ter­ran diyeti bəzi genləri "söndürərək" piylənm

.

Evlilik və psixi pozuntular arasında əlaqə tapıldı

Alimlər gözlənilməz bir qanunauyğunluq aşkar ediblər: həyat yoldaşlarında psixi pozuntular əvvəl düşünüləndən daha tez-tez üst-üstə düşür. Beynəlxalq tədqiqatçılar qrupu Tayvanda beş milyondan çox cütlüyün, həmçinin Danimark

.

Yuxudan duran kimi qəhvə içmək zərərlidir - Kardioqoloq açıqladı

Qəhvə milyonlarla insanın səhərinin ayrılmaz hissəsidir. Lakin, həkim-kardioqoloq Anastasiya Şçerbakın fikrincə səhər qəhvəsini dərhal yuxudan sonra içmək düzgün deyil. bildirir ki, yuxudan sonra bədəndə kortizol səviyyəs

.

Bu qidalar dişlərinizi qoruyur - Açıqlama

Sağlam təbəssüm üçün D, C, B12 və A vitaminləri vacibdir. xəbər verir ki, stomatoloq və cərrah-parodontoloq Olesya İzqareva bildirib ki, sağlam dişlərin qorunması üçün D ən önəmli vitamindir. O, deyib ki, D vitamini fosfo

.

Alkoqolun qaraciyərə zərəri açıqlandı

Kaliforniya Universiteti, San Dieqo Tibb Məktəbinin alimləri alkoqolla əlaqəli qaraciyər xəstəliyinin (ALD) yaranma mexanizmini açıqlayıblar. Yeni araşdırmaya görə, xroniki alkoqol istifadəsi bağırsaqda bakteriyaların nəzarətd

.

Hər gün bir ovuc yeyin - möcüzə görəcəksiniz

Maqnezium enerjini artırmaq və əzələ funksiyalarını dəstəkləmək üçün vacib bir mineraldır. Lakin maqnezium çatışmazlığı nəticəsində kramp və yorğunluq kimi əlamətlər yarana bilər. İstehlak edilən qidalar vasitəsilə maqneziu

.

Ürək üçün ən faydalı qida açıqlandı - Damarları açır

Ürək və damar sağlamlığı üçün ən qiymətli məhsul açıqlanıb. xəbər verir ki, Rusiya Piroqov Universitetinin dosenti Elvira Xaçirova " "ya açıqlamasında bildirib ki, ürək-damar sistemi üçün ən faydalı məhsullar balı

.

Süd vəzi xərçənginin ilkin əlamətləri

Süd vəzi xərçənginin ilkin əlamətlərinə döş qəfəsi nahiyəsində toxumaların sıxılması, dərinin zədələnmə yerindən dartılması, qoltuqaltı limfa düyünlərinin ölçülərinin genişlənməsi və süd verməyən qadınlarda döşdən ifraza

.

Mövsüm dəyişikliyi zamanı bədənimizi viruslardan necə qoruya bilərik?

Fəsil dəyişkənlikləri, xüsusilə də yaydan payıza və payızdan qışa keçid dövrləri insan sağlamlığı üçün riskli sayılır. Mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, bu dövrlərdə havaların dəyişkən olması virus infeksiyalarının yayılmasın

turlar.az

qadin sayti gözəllik məhsulları hamilelikde qidalanma əllərə qulluq geyim kombinləri qadın və cəmiyyət asan ariqlamagin yollari kosmetika layla sağlamlığın sirleri rus dilini öyrənək 2 ci dərs hakistalar hakiwda