Hansını daha çox yemək olar?Gilas ya albalı

Hansını daha çox yemək olar?Gilas ya albalıGilas və albalı yazın ən ləzzətlə yeyilən meyvələrindəndir. Hər ikisinin sağlamlıq üçün bir çox faydaları mövcuddur.
Bəs hansı növdən daha çox yemək olar?
Hansı daha çox faydalıdır?
Milli.Az medicina.az-a istinadən oxşar və fərqli yararlarını təqdim edir:
Albalının kimyəvi tərkibi gilasın tərkibi ilə müqayisədə bir qədər zəngindir.
Həm gilas, həm də albalı C vitamini ilə zəngindir ki, bu onları damarların sağlamlığı üçün çox faydalı edir.
Hər ikisi sinir sistemi üçün də çox faydalıdır - stresi azaldır, əhvalı yaxşılaşdırır.
Albalı və gilasın qırmızı növləri antioksidan maddələri ilə zəngindir. Bu maddələr güclü antioksidantlardır, orqanizmdə iltihabları azaldır, damarları möhkəmləndirir, görməni qoruyur, xroniki xəstəliklərin inkişafının qarşısını alır. Albalının tərkibində antioksidanlar daha çoxdur.
Həmçinin karotinlərlə zəngindirlər. Bu maddələr orqanizmdə ən vacib olan vitaminlədən birinə A vitamininə çevrilir.
Qidalı liflər və pektinlə zəngin olduğundan gilas və albalı bağırsaqların fəaliyyətini yaxşılaşdırır, qəbizliyin qarşısını alır. Bu xüsusiyyət gilasda daha güclüdür.
Həm albalı, həm də gilas qanın tərkibini yaxşılaşdırır, damarlarda trombların əmələ gəlməsinin riskini azaldır, xolesterinin səviyyəsini aşağı salır.
Bu iki giləmeyvə orqanizmin tonusunu qaldırı və bu səbəbdən zəifləmiş insanlar üçün faydalıdır.
Mədə-bağırsaq sistemi xroniki xəstəlikləri zamanı (qastrit, xora və s.) albalının istehlakı insana ziyan vura bilər. Gilasın belə əks-göstərişləri yoxdur. Lakin gilasın çoxlu miqdarda istehlakı köpə və meteorizmə səbəb ola bilər. İshala meylli olan insanlara gilasın istehlakını minimuma azaltmaq lazımdır.
Albalı ilə müqayisədə gilas bir qədər çətin həzm olunur.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 656   Tarix: 13 may 2022
f Paylaş

Ustalar.az ustalar sayti

Digər yazılar

Cəmi 2 qaşığı insult riskini azaldır - Türk həkimlər

Tahin ürək, beyin xəstəlikləri riskini, insultun qarşısını alır. O damarlarda xolesterini azaldır, orqanizmi zəhərlərdən təmizləyir. bakupost-a istinadən xəbər verir ki, türk həkimlər hər gün səhər yeməyində 2 qaşıq üyüdülmü

Gec yatmaq şizofreniya yaradır

Şüa insanların gözlərini qıcıqlandıraraq orada narahatlıq və yuxusuzluq yaradır. -a istinadən bildirir ki, alimlər televizor, kompyuter, telefonların insana verdiyi zərərləri araşdıran zaman bu qənaətə gəliblər. Belə ki

Marketdən alınan meyvə-tərəvəzdəki zərərli pestisidləri necə yumalı?

Hazırda satışda olan 90% meyvə-tərəvəzdə kimyəvi qatqı, xüsusən məhsulun xarab olmasının və xarici görünüşündəki dəyişiklərin qarşısını alan pestisid adlı maddə var. Pestisidlər meyvə-tərəvəzi yedikdə orqanizmə keçir. onları

Gündəlik və aylıq ət norması – Hansı ətdən nə qədər yeməliyik?

Dietoloq Andrey Bobrovskiy insanın gündəlik və aylıq ət normalarını açıqlayıb. bakupost-a istinadən xəbər verir ki, həkim heyvan ətində insan orqanizmi üçün vacib, əvəzolunmaz aminturşuları və zülalın olduğunu bildirib. Laki

Səhərlər qızardılmış yumurta yeməyin

Səhər yeməyinə mütəmadi olaraq qızardılmış yumurta və kolbasa qəbulu mədəaltı vəzinin xərçəngi riskini yüksək dərəcədə artırır. -a istinadən bildirir ki, bununla yanaşı artıq çəkinin meydana gəlməsi ehtimalı da böyükdür

Saçların tez ağarmasına səbəb olan - 5 zərərli vərdişlər

Saçların, bədən tüklərinin ağarması normal təbii prosesdir, onun qarşısını almaq olmur, lakin hazırda gənclərdə erkən ağarma çoxalıb. Buna səbəb olan bəzi faktorlar var. bakupost-a istinadən xəbər verir ki, alimlər ağ saçları

Soda kimya terapiyanın effektini artırır

Soda xərçəng xəstəlikləri zamanı kimya terapiyası zamanı effektivliyi artıra bilər. -a istinadən bildirir ki, bu barədə Lüdviq Universitetinin (Almaniya) xərçəng üzrə tədqiqatçı alimləri araşdırma aparıblar. Mütəxxəsisləri

Omikrona qarşı antitel və peyvənd yeni ştamlardan qoruya bilmir - ALİMLƏR

Alimlər 40 nəfər BA1 və BA2 variantına yoluxan xəstənin qanından antitel nümunələri götürərək, onların Omikronun digər ştamlarına dayanıqlığını yoxlayıb. bakupost-a istinadən xəbər verir ki, Çinin molekulyar bioloqları Omikronu

Çay ilə sürətli arıqlayın - Darçınlı çayın faydaları

Bəzi diabetik çaylardan istifadə edərək daha asan arıqlaya bilərsiniz. -a istinadən bildirir ki, darçınlı çay bu növ çaylardandır. Bəs darçınlı çayın faydaları nədir?. Darçınlı çay mübadilə proseslərini sürətləndirir, iştahan

turlar.az

sonxeber.az reseptler makiyaj instagram geyim dəbləri sevgi dünyası limonun faydasi xina yaxdi sozleri mektebli sac duzumleri kosmetika qehve fali tereziler novruza aid haxıştaaə