Həkim-diyetoloq: səhhətində problemi olmayan insanlar gündə

Həkim-diyetoloq: səhhətində problemi olmayan insanlar gündəSağlam və orqanik qidalar orqanizmi vitamin və minerallarla təmin edir, ona görə də gündəlik qida rasionunda tərkibi zülal və karbohidratlarla zəngin olan yeməklərə, xüsusilə də beynin fəallığını artıran və yaddaşı gücləndirən ət məhsullarına üstünlük vermək tövsiyə olunur.
Qida rasionunda ətin özünəməxsus yeri var, onun orqanizm üçün faydası çoxdur. Ən əsası, o yeni qan hüceyrələrinin yaranmasına səbəb olur, beyin qan dövranını və həzm sistemini yaxşılaşdırır. Lakin bəziləri bu məhsulu yeməkdən könüllü şəkildə imtina edirlər. həkimlər isə ətdən imtina edilməsini sağlamlıq üçün təhlükəli sayırlar. Araşdırmalar göstərir ki, ət yeməyən insanların beyin fəaliyyəti zəifləyir, bir müddət sonra isə yaddaşsızlıq və göz zəifliyi problemi yaranır.
Milli.Az AZƏRTAC-a istinadən bildirir ki, həkim-diyetoloq Ləman Süleymanova pəhriz zamanı bu məhsuldan imtina edilməsinin yanlış olduğunu deyir: "Ət həm zülal, həm də dəmirlə zəngin qidadır. İdmanla məşğul olanların zülalla daha çox qidalanması lazımdır ki, metobolizmi sürətləndirsin və nəticədə çəki itkisi yaransın. Bəzi insanlar var ki, ətdən tamamilə imtina edirlər, onlar ya əti sevməyənlərdir, ya da vegeterianlardır. Normal insanlar gün ərzində 200 qrama qədər ət yeyə bilər, çəkisi normadan yuxarı olanlar ondan bir qədər artıq qəbul edə bilərlər. Ət mal, qoyun, quzu, toyuq, quş, balıq və s. Xolestrol problemi ilə üzləşənlərə və ürək-damar sistemində xəstəlikləri olanlara qoyun əti o qədər məsləhət görülmür".
Müsahibimiz deyir ki, səhhətində problemi olanlar həmin məhsulla qidalanmamalıdır, onlar əti meyvə və tərəvəzlə əvəz edə bilərlər: "Torpaq üzərində bitən hər bitki dəmirlə zəngindir, vegeterianlar hər hansı bitki ilə qidalananda dəmir çatışmazlığı yaşamırlar. Dəmir çatışmazlığı olan anemiyaların yaranmaması üçün onlar paxlalı bitkilərdən, xüsusilə tərkibində kifayət qədər dəmir və zülal olan məhsullarla qidalana bilərlər".
Həyatda insan üçün ən böyük nemət sağlamlıqdır. Digər qidalar kimi rasionda ət və ət məhsullarına xüsusi yer verilməlidir ki, sağlamlıqla əlaqədar xoşagəlməz problemlər yaranmasın.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 979   Tarix: 12 dekabr 2021
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Bu halda ölüm riski artır

"Son zamanlar idman zallarında qəfil ürək ölümü və infarkt hallarının artması ictimaiyyətin ciddi narahatlığına səbəb olub. Məsələnin kökündə bir neçə amil dayanır. Əvvəla, gizli ürək-damar xəstəlikləri bu halların əsa

.

Pendiri düzgün saxlama üsulu - Kifin qarşısını alın

Pendirin dadını və keyfiyyətini uzun müddət qorumaq üçün onu düzgün şəraitdə saxlamaq vacibdir. Əks halda, pendir tez quruyur, dadını itirir və kif tutur. xəbər verir ki, mütəxəssislər pendirin soyuducuda 5-8C temperaturd

.

Diabet və piylənmənin gizli səbəbi tapıldı

ABŞ-nin Meyo Klinikasının alimləri müəyyən ediblər ki, hüceyrələrin qocalma prosesi piylənmənin, II tip şəkərli diabetin və metabolik sindromun inkişafında həlledici rol oynaya bilər. xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələr

.

Alimlər ürəyin özünü sağalda biləcəyini göstərən inqilabi kəşf etdilər

Alimlər, ürək-damar xəstəliklərinin müalicəsində inqilabi dəyişikliklərə yol açacaq bir kəşf ediblər. xəbər verir ki, yeni araşdırmalar göstərir ki, doğuşdan sonra bərpa qabiliyyətini itirən yetkin insan ürəyi, əslində, özün

.

Alimlər xərçəngin ən ölümcül növlərindən birinə səbəb olan vərdişi açıqlayıb

Mayamidən olan alimlərin apardığı yeni araşdırma müntəzəm spirtli içki qəbulunun mədəaltı vəzi xərçənginin yaranma riskini artırdığını göstərib. xəbər verir ki, Britaniyanın "Daily Mail" nəşrində dərc olunan məlumat

.

Turşudan sonra bu əlamətlər yaransa həkimə gedin, yoxsa

Ev şəraitində ət və digər məhsulları konservləşdirmək botulizm təhlükəsini artırır. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı terapevt Nadejda Çernışova danışıb. "Botulizm bakteriyasını məhv etmək üçün 120C temperatur lazımdı

.

Tanınmış dondurma markasında təhlükəli bakteriyalar aşkarlandı

Türkiyənin yerli dondurma markalarından birinin analizlərində insan sağlamlığı üçün təhlükə yaradan nəcis bakteriyası olduğu iddia edilib. Mütəxəssislər hesab edirlər ki, məhsullarda aşkar olunan mikroorqanizmlər arasınd

.

2025-ci ilin ən populyar körpə adları açıqlandı - Şarlotta, Ezra, Mateo

2025-ci ilin ən populyar körpə adları açıqlanıb. xəbər verir ki, "BabyCenter" mərkəzinin illik hesabatına görə, qızlar arasında ən çox seçilən ad Olivia olub və ardıcıl beşinci ildir ki, birinci yerdədir. Digə

turlar.az

hamiləlik kosmetik vasiteler qadin sayti hamilelik göz xəstəlikləri buxaq intim münasibətləri kosmetika oğlan evine aid hakisda xlor lekesi janrlar birlik xanim.az