Hissiyyat,hissiyyat pozulmaları və ağrı

Hissiyyat,hissiyyat pozulmaları və ağrıHissiyyatın orqanizmin xarici və daxili mühitlə qarşılıqlı əlaqəsində böyük rolu vardır.Hissiyyatın neyronları fəqərəarası düyünlərdə yerləşir.Fəqərələrdə müxtəlif patologiyalar baş verdikdə hissiyyat pozulmaları əmələ gəlir ki,bu da yerləşdiyi fəqərədən asılı olaraq ona uyğun nahiyənin hissiyyatının pozulması ilə müşayət edilir.Hissiyyat pozulmalarının aşağıdakı növləri var.
Anesteziya
Bu və ya başqa hissiyyat növünün itirilməsidir.Hissiyyatın bütün növlərinin itirilməsi anesteziya adlanır.
Hipesteziya
Bu hissiyyatın qismən zəifləməsidir.
Hiperesteziya
Bu hissiyyatın yüksəlməsi,hissi impulsun yolundakı patoloji proseslə törənən qıcıqların toplanmasından irəli gəlir.
Hissiyyatın pozulmasının dissosiasiyası
Bu zaman eyni sahədə bəzi hissiyyat növlərinin itirilməsi,bəzilərinin isə saxlanılması mümkün olur.
Dizesteziya
Yəni sinirin qıcığı toxunma ağrısı,istilik və ya soyuq ağrısı kimi hiss edilir.
Sinesteziya
Bu zaman qıcıq nəinki vurulan sahədə,hətta başqa sahələrdə də hiss olunur.
Ağrı hissiyatı orqanizmdə patoloji proseslər nəticəsində meydana çıxır və xaricdən qıcıqlanma olmadan meydana gəlir.Ağrı hissi yerləşməsinə görə bir-neçə yerə bölünür.Yerli ağrı patologiyanın loklizasiyasını bildirir.
İrradiasiya edən ağrı qıcıqlanan sinirin bir şaxəsinin yayıldığı nahiyəni əhatə edir.
Əksolunma ağrılar daxili orqanıların patologiyaları zamanı əmələ gəlir.Qıcıqlanma daxili orqanların reseptorlarının onurğa beyinin arxa buynuzundakı ağrı hissiyyatı hüceyrələrinə yayılır,nəticədə həmin hissənin ağrısı kimi əks olunur.
Kauzalgiya dözülməz,şiddətli ağrı olaraq periferik sinirlərin zədələnmələri zamanı meydana çıxan ağrılarla müşahidə edilir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1465   Tarix: 23 yanvar 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Kolbasa 2 ağır xəstəliyə səbəb olur

Həkimlər gündəlik rasionda ən təhlükəli qidalardan birinin kolbasa olduğunu bildirirlər. xəbər verir ki, qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova emal olunmuş ət məhsullarının həddindən artıq istehlakının ağır sağlamlıq fəsadlar

.

Dondurulmuş ət nə qədər müddət saxlanıla bilər?

Mütəxəssislər dondurulmuş ətin təhlükəsiz şəkildə saxlanması ilə bağlı vacib məqamları açıqlayıb. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, ət məhsullarını düzgün dondurmaq qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq və qidanın keyfiyyətin

.

Bu vərdiş ölümcül ola bilər – Niyə qulaqcıqla yatmaq olmaz?

Qulaqcıqla yatmaq bir çoxları üçün rahatlıq və yuxuya tez getməyin yolu kimi görünür. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu vərdiş həm eşitmə qabiliyyətiniz, həm də ümumi sağlamlığınız üçün ciddi təhlükələr yarada bilər

.

Gündə 8 banka enerji içkisi içdi, bir tərəfi iflic oldu

Populyar enerji içkilərinin həddindən artıq qəbulu insult riskini artırır. xəbər verir ki, Britaniyalı həkimlərin "BMJ Case Reports" jurnalında dərc olunan araşdırmasına görə enerji içkilərinin həddindən artıq qəbul

.

Xəstəliyi olanlar Masazırdan ev almasınlar - Həkim riskləri AÇIQLADI

Son zamanlar xroniki xəstəliyi və ya yüksək qan təzyiqi olan şəxslərin Masazır kimi ərazilərdən ev almaması ilə bağlı fikirlər səsləndirilir. Bildirilir ki, bu cür yaşayış məntəqələri onların səhhətinə mənfi təsir göstər

.

Ürək sağlamlığı üçün ideal şam yeməyi açıqlandı

Kardioloq ürək sağlamlığı üçün sobada bişmiş qızılbalıq, noxud və tərəvəzləri tövsiyə edib. xəbər verir ki, Kardioloq Kunal Lal bildirib ki, düzgün qidalanma ürək sağlamlığını möhkəmləndirə bilər. O, "Infobae" nəşrin

.

Nadir hallarda qadınların başına gəlir, amma səbəb eynidir

Qadınlarda saç tökülməsi kişilərlə müqayisədə daha nadir hallarda müşahidə olunur və halların 15 faizindən çoxunu təşkil etmir. Buna baxmayaraq, alopesiyanın əsas səbəbləri kişilərdə olduğu kimi oxşardır. Bu barədə Maarifləndirm

.

Zərərli bilinirdi, ömrü uzadırmış - Alimlər təsdiqlədi

Alimlər müəyyən ediblər ki, kakao və tünd şokoladda olan teobromin maddəsi bioloji qocalmanın daha yavaş getməsinə kömək edir. xəbər verir ki, araşdırma "Kings College London" alimləri tərəfindən aparılıb və "Aging"

.

Kolbasanın üstündə bu söz varsa, qəti almayın

Mağazada yaxşı kolbasa seçmək üçün məsləhətlər verilib. xəbər verir ki, bu sahə üzər ekspert Yelena Medkovanın sözlərinə görə əsas meyar qablaşdırmanın dizaynı yox, məhsulun texnoloji göstəriciləridir. "Bişmiş kolbas

turlar.az

hamiləlik yay geyimləri 2025 adlarin menasi quru deri ucun maska noxud sorbasi cadudan qorunma fitrə kimlərə verilir kosmetika haqisda narin faydasi irem derici hakışda heyati