İltihabın əsas əlamətləri

İltihabın əsas əlamətləriİltihabın 5 əsas əlaməti var:
1. Qızartı.
2. Şişkinlik.
3. Ağrı.
4. Tempraturun yüksəlməsi.
5. Funksiyaların pozulması.
Bu əlamətlər haqqında Qədin Yunanıstan və Roma alimlərinin əsərlərində verilən məlumatlar hələ də öz əhəmiyyətini qoruyub saxlayır.
Qızartı iltihab ocağında arteriolların, venaların və kapiliyarların genişlənməsi, həmçinin qanın hərəkət sürəti azaldığına görə, toxumaların al-qırmızı rəngi göy rənglə (sioanoz) əvəz olunur. İltihabın əmələ gətirdiyi qızartı damar keçiriciliyinin artması, ekssudasiya və hüceyrə proliferasiyası ilə əvəz olunur.
Şikinlik iltihabın inkişafının ilk dövrlərində zədələnmə ocağının damarlarına çoxlu qan gəlməsi nəticəsində yaranır. İltihab ocağına infiltiratın və ətrafında əmələ gələn ödemli toxumalarının daha artıq şişməsinə səbəb olur.
Ağrı osmos təzyiqin yüksəlməsinə səbəb olan maddələrin və kalium ionlarının hissi sinir reseptorlarının qıcıqlandırdığı üçün əmələ gəlir. İltihab ocağında toplanan eksudat və hüceyrə infiltratı hissi sinirlərə mexaniki təsir göstərməkələ ağrı törədir. Bəzən xəstələr iltihab ocağında pulsasiyaedici ağrıdan şikayət edirlər. Bu iltihab ocağında arteriolların genişlənməsi və kapilyar nəbzinin yaranması nəticəsində, hissi reseptorların mexaniki qıcıqlanması ilə əlaqədardır.
Temperaturun yüksəlməsi iltihab ocağına arterial qanın sürətlə gəlməsi və maddələr mübadiləsinin sürətlənməsi ilə əlaqədardır. Bədənin iltihab olan hissəsinə arterial qanın axını sürətlənir və temperatur yüksəlir.
Funksiyaların pozulması iltihabın çox təsadüf edilən əlamətlərindəndir. Bəzi iltihabı proseslərdə yalnız zədələnmiş orqanın funksiyası pozulur. Lakin çox vaxt iltihabla əlaqədar olan funksional dəyişikliklər bütün orqanizmi əhatə edir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 850   Tarix: 31 mart 2022
f Paylaş

Tezbazar.az elanlar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Evin künclərinə dəfnə yarpağı düzün: Tarakan hiyləsi

Dəfnə yarpağı yalnız kulinariya ədviyyatı deyil, həm də tarakanları yox etmək üçün əla vasitədir. Dəfnə yarpaqlarından istifadə edərək tarakanlardan qurtulmaq olar.   -a istinadən xəbər verir ki, sizə lazım olan tək şey dəfn

.

Arıqlamaq üçün bu məhsullara diqqət yetirin

Amerikalı diyetoloq Melissa Rifkinin fikrincə, noxud, avokado, smuzi arıqlama dərmanlarının təsirini "təqlid edərək" aclığı effektiv şəkildə yatırmaq qabiliyyətinə malikdir. -ə istinadən bildirir ki, bu barədə "Dail

.

Çox yaşamaq istəyirsinizsə bunları yeyin

Uzun və sağlam ömür sürmək üçün emal olunmuş qidalardan uzaq durmaq vacibdir. Mütəxəssislərin fikrincə orqanizmi cavanlaşdıran qidalar da var. -ə istinadən sözügedən qidaları təqdim edir:. Tərəvəz. Brokoli, ağ kələm və Brüsse

.

İnfarkt riskinizi ölçün

Həyati orqanların başında gələn ürək bir çox xəstəliklərin əsas səbəbidir. -a istinadən xəbər verir ki, xüsusilə də son illərdə gənclərin belə infarkt riski xeyli yüksəlib. Mütəxəssislər çox bəsit bir testlə infarkt riskin

.

Ürək xəstəliyi riskinizi öyrənin - Baş barmaq testi

Təcili yardım həkimi Dr. Co Uvittinqton sosial şəbəkədə paylaşdığı sadə bir testlə gündəmə gəlib. O, bu testin təhlükəli ürək xəstəliklərindən birinin əlamətini üzə çıxardığını bildirib. -a istinadən xəbər verir ki, Yal

.

"Çiyələk yarpaqlarını yemək olarmı?" deməyin: Görün nə qədər XEYİRLİDİR

Çiyələyin sağlamlıq üçün faydaları hər kəsə məlum olsa da, bir çox insan yarpaqlarını çıxarıb zibil qutusuna atmağa üstünlük verir. Ancaq əksinə, çiyələk yarpaqları ilə hazırlanan çay böyrək daşlarını bir-bir çıxarır. Görü

.

Ürəyi xəstəliklərdən qoruyan 10 qida

Ürək xəstəliyi riski demək olar ki, bütün insanları təhdid edən bir xəstəlikdir. Bu riski azaltmaq üçün idmanla yanaşı istehlak edilən qidalara da diqqət yetirmək lazımdır. "Unikal"a istinadən ürək-damar xəstəliklərində

.

Sarımsağı bu qidalarla birlikdə yeməyin - TƏHLÜKƏLİDİR

Sarımsaq inanılmaz dərəcədə sağlamdır, lakin yanlış qidalarla birləşdirildikdə zəhərli ola bilər.   -a istinadən xəbər verir ki, sarımsağı südlə birlikdə istehlak etmək olmaz. Çünki tərkiblər arasında ziddiyyət yarandığ

.

Niyə pəhrizə sarıkök əlavə edilməlidir? - 5 ƏSAS FAYDASI

Sarıkök antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir. Sarıkök yeməklərə ətir və dad əlavə etməklə yanaşı, həm də çoxsaylı sağlamlıq faydaları ilə tanınan heyrətamiz bir ədviyyatdır. .   -a istinadən xəbər verir ki, bu ədviyyat antioksidan

turlar.az

sonxeber.az toy makiyaji sekilleri geymler 2024 yay kolleksiyasi zara ayaqqabilari 2024 qargidali salati cadudan qorunma mede tursusu kosmetika qardasa aid haxistalar novruz bayramina aid hakista gözellik eqreb aslan