İnsanı vaxtından tez qocaldan 3 qida

İnsanı vaxtından tez qocaldan 3 qidaQocalıq həyatın qaçılmaz hissəsidir, lakin həm fiziki, həm də zehni olaraq qocalma sürətimiz müxtəlif amillər, o cümlədən qidalanma ilə bağlıdır.
Milli.Az xəbər verir ki, son araşdırmalar müəyyən qidaların hüceyrə səviyyəsində qocalma prosesini sürətləndirə biləcəyini və beyin sağlamlığına mənfi təsir göstərə biləcəyini göstərir.
Ultra-emal olunmuş paketli, hazır qidalar
Ultra-emal olunmuş qidalar (UPF) adətən ilkin formasından ciddi şəkildə dəyişdirilmiş və tərkibində yüksək miqdarda əlavə şəkər, qeyri-sağlam yağlar və süni əlavələr olan qidalar kimi müəyyən edilir. Bu kateqoriyaya qablaşdırılmış qəlyanaltılar, qazlı və şirin içkilər, hazır əriştələr və tez hazırlanan yeməklər daxildir. Rahat olmasına baxmayaraq, bu qidalar əsas qida maddələrindən məhrumdur. ABŞ, Kanada və Böyük Britaniyada bu cür qidalar gündəlik qida rasionunun yarısından çoxunu təşkil edir. Araşdırmalar göstərir ki, qidalar nə qədər çox emal olunursa, beyin və bədənimiz də o qədər tez qocalır.
UPF-lərin çox istehlakının erkən ölüm riski ilə əlaqəli olduğunu bilirik. Lakin indi öyrənirik ki, bu, qismən onların bioloji yaşlanma sürətinə təsirindən qaynaqlanır. "The American Journal of Clinical Nutrition" jurnalında dərc olunan araşdırma təxminən 22,500 insanı izləyərək daha çox UPF yeyənlərin bioloji yaşlanma sürətinin həddindən artıq yüksək olduğunu aşkar edib.
Bəs beyin qocalması ilə bağlı vəziyyət necədir? "JAMA Neurology" jurnalında 2022-ci ilin dekabr ayında dərc olunan bir araşdırma UPF istehlakının zehni zəifləmə ilə əlaqəsini araşdırıb. 35-74 yaş arası 10,000-dən çox insanı təxminən səkkiz il izləyən tədqiqat, ultra-emal olunmuş qidaları daha çox istehlak edənlərin 28% daha sürətli idrak geriləməsi və 25% daha sürətli icra funksiyası itkisi yaşadığını göstərdi. Bu da o deməkdir ki, ultra-emal olunmuş qidalar beynin daha tez yaşlanmasına səbəb ola bilər.
Şirin içkilər və qidalar
Şəkərli içkilər və qidaların yüksək istehlakı piylənmə, 2-ci tip diabet və ürək-damar xəstəlikləri kimi problemlərlə əlaqələndirilir. Əslində, bütün qidalar arasında şirin içkilərin Alzheimer xəstəliyindən depressiyaya qədər bir çox problemlə əlaqəli olduğu dəfələrlə sübut olunub. Bu içkilərə idman içkiləri, qazlı və enerji içkiləri, meyvə şirələri və şirin qəhvə içkiləri daxildir. Ümumdünya əhalisinin yarısından çoxu enerji içkilərini istehlak edir. Bunun bir səbəbi onların qocalma ilə bağlı metabolik yolları təsirləndirməsidir.
"BMC Public Health" jurnalında 2025-ci ildə dərc olunan araşdırmada, təxminən 4,000 yetkin insanda şəkərli içkilərin qocalma sürətinə təsiri araşdırılıb. Araşdırma nəticəsində orta və yüksək miqdarda şəkərli içki istehlak edənlərin bioloji yaşlanmasının daha sürətli olduğu məlum olub. Xüsusilə axşam saatlarında şəkərli içki qəbul edənlərdə bu təsir daha çox nəzərə çarpıb. Əvvəlki tədqiqatlar da şəkərli içkilərin telomerlərin (hüceyrələrimizi qocalmaqdan qoruyan DNT kapsulları) qısalmasını sürətləndirə biləcəyini göstərmişdi.
Şəkərli içkilərin istehlakı 200,000-dən çox insanın iştirak etdiyi bir tədqiqatda yüksək demensiya (ağıl zəifliyi) riski ilə əlaqələndirilib. Bunun əsas mexanizmləri iltihab, oksidləşdirici stres və maddələr mübadiləsinin pozulmasıdır ki, bu da beynin erkən yaşlanmasına səbəb ola bilər.
Alkoqol
Mülayim alkoqol istifadəsinin bəzi sağlamlıq faydaları ilə əlaqələndirildiyi hallar olsa da, həddindən artıq istehlakın birmənalı şəkildə qocalma və idrak zəifləməsini sürətləndirdiyi məlumdur.
Qocalma ilə bağlı araşdırmalar göstərir ki, daha tez-tez alkoqol istehlak etmək beyin qocalmasını sürətləndirə bilər. Xüsusilə alkoqol asılılığı olan insanlarda həm beyində, həm də bədəndə sürətli qocalma əlamətləri daha çox müşahidə edilir.
Qadınlar üçün bir dəfəyə dörd və ya daha çox içki və ya həftədə səkkiz və daha çox içki, kişilər üçün isə bir dəfəyə beş və ya daha çox içki və ya həftədə 15 və daha çox içki həddindən artıq istehlak hesab edilir. Bundan əlavə, hər hansı bir miqdarda alkoqol istifadəsi huşsuzluğa səbəb olursa, bu, beyin üçün zərərli sayılır.
Son araşdırmalar qidalanma seçimlərinin qocalma və beyin sağlamlığına dərin təsir göstərdiyini vurğulayır. Ultra-emal olunmuş qidalar, şəkərli içkilər və həddindən artıq alkoqol istehlakı təkcə fiziki sağlamlıq problemlərinə deyil, həm də beyin qocalmasının sürətlənməsinə və idrak funksiyalarının zəifləməsinə səbəb olur. Əksinə, meyvə, tərəvəz, tam taxıllar, yağsız zülallar və sağlam yağlar kimi tam və işlənməmiş qidalara əsaslanan pəhriz beyin sağlamlığını dəstəkləyərək qocalmanı ləngidə bilər. Sonda isə qeyd etmək lazımdır ki, qidalanma həyat keyfiyyətinə təsir edən əsas amillərdən biri olsa da, sağlam və uzun ömür üçün ümumi həyat tərzinin balanslı olması vacibdir.
İsmayıl
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 829   Tarix: 21 fevral 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

İnsulin tənzimlənməsinin pozulmasına nə səbəb olur?

Müasir həyat tərzi və qidalanma vərdişlərindəki dəyişikliklər orqanizmdə insulin hormonunun tənzimlənməsində ciddi pozuntulara səbəb olur. xəbər verir ki, mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu hal şəkərli diabetin, ürək-dama

.

Qarpızı illərdir səhv yeyirmişik - Pendirlə yox

Yay mövsümünün ən sevilən meyvələrindən biri olan qarpızın təkcə sərinləşdirici dadı ilə deyil, sağlamlığa olan faydaları ilə də diqqət çəkir. Son elmi araşdırmalara əsasən, qarpız düzgün şəkildə istehlak edildikdə əzəl

.

Bu vitamin xərçəngi 10 günə öldürür

Böyük Britaniya alimləri xərçəng xəstələri üçün yeni terapiya hazırlayır. Tədqiqat zamanı qan dövranına yeridildikdən sonra E vitamini ekstraktının demək olar ki, antitümör təsiri olduğunu müşahidə etmək mümkün olub. Sözü

.

Gözbəbəkləri və yaddaş arasındakı heyrətamiz əlaqə

Tədqiqatçılar bir məlumatı tanıdığımız və ya düzgün xatırladığımız anlarda gözbəbəklərimizin verdiyi reaksiyaları öyrəniblər. Əldə edilən nəticələr göstərir ki, yaddaş düşündüyümüzdən daha mürəkkəb işləyir. -a istinadən xəbə

.

Ən keyfiyyətsiz yağlar bunlardır

Mütəxəssislər tərəfindən aparılan araşdırmalar nəticəsində bəzi məşhur günəbaxan yağı markalarında ciddi keyfiyyət pozuntuları müəyyən edilib. xəbər verir ki, "Solntse Moe", "Kuban" və digər istehsalçıları

.

Siqareti tərgitməyin üç əlverişli YOLU

Siqareti tərgitmək çətin olsa da, doğru üsullarla bu proses daha asan və uğurlu ola bilər. sizə həmin üsulları təqdim edir:. Tədricən azaltma metodu. Siqareti bir anda buraxmaq çətin gəlirsə, tədricən azaltmaq daha real v

.

İsti havalarda yaranan yorğunluq bu xəstəliyin əlaməti ola bilər

İsti havalarda yorğunluq dağınıq sklerozun əlaməti ola bilər.  xəbər verir ki, Böyük Britaniyanın Milli Səhiyyə Xidmətinin həkimləri isti havalarda meydana çıxan yorğunluq və digər simptomların dağınıq skleroz xəstəliyini

.

Bu qidalar üzdə sızanaq yaradır – Dermatoloqlardan xəbərdarlıq

Dəri problemləri arasında ən çox yayılan hallardan biri olan sızanaqların yaranmasına təkcə hormonal dəyişikliklər deyil, qidalanma vərdişləri də ciddi təsir göstərir. xəbər verir ki, dermatoloqlar bəzi qida məhsullarını

.

Qurban bayramında necə qidalanmalı?

Qurban bayramında bir-birindən ləzzətli təamlarla zəngin olan bayram süfrələri açılır. Bayram günlərində çox ət  sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər. . Dietoloq Leyla Sarıyeva -a deyib ki, bayramda çox ət qəbulu bir ço

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az geymler 2025 qadin dunyasi yemek reseptleri islamda qadın intim heyat salatların hazırlanması əli əmirli bayatı hüzeyir hacibəyov novruz bayramı haxışta novruza aid hakışta bir arzum var