İnsulin – 100 il əvvəl kəşf olunmasından indiyə kimi keçdiyi yol

İnsulin – 100 il əvvəl kəşf olunmasından indiyə kimi keçdiyi yolHəyat qurtarıcı kəşf olan insulinin 100 yaşı olur. İnsulinin kəşfi nəinki endokrinologiya və bütövlüklə tibbdə böyük çevrilişə səbəb oldu.
Uzun illər, insulin preparatı, kəşf olunana qədər şəkərli diabet ölümcül xəstəlik hesab olunurdu. Xəstəliyin yeganə müalicəsi dr.Allen tərəfindən təklif olunmuş ciddi karbohidratsız pəhriz hesab olunurdu. Pasiyentlər üzülmə ilə, bir neçə il sürən ağır xəstəlikdən sonra tələf olurdular.
18 ci əsrin 60-cı illərində alman tələbə Pol Langerhans mədəaltı vəzini öyrənərkən orada parlaq möhtəviyyatlı, xırda, xaotik yerləşmiş hüceyrələr qrupu aşkarlamışdı. Sonradan bu hüceyrə qrupları elə həmin alimin şərəfinə Langerhans adacıqları adlandırıldı.
Milli.Az ailehekimi.az-a istinadən bildirir ki, daha sonralar Oskar Minkovski tədqiqatlar zamanı müəyyənləşdirdi ki, itlərdə mədəaltı vəzini cərrahi çıxaran zaman şəkərli diabet yaranır. Ancaq onlarda mədəaltı vəzinin axarını bağlayan zaman isə həzm funksiyası pozulsa da, qanda şəkərin miqdarında heç bir artım qeyd olunmadı. Buradan alim belə nəticəyə gəlir ki, mədəaltı vəzi iki funksiya yerinə yetirir. Həzm funksiyası və şəkər tənzimləmə funksiyası.
Bütün bu əldə olunmuş bilgilərə baxmayaraq, hələ də qanda şəkəri nəyin tənzimlədiyi və şəkərli diabetin müalicəsi hələ də tapılmamışdır.
1921-ci ildə gənc həkim Frederik Bantinq və tibb tələbəsi Çarlz Best birlikdə professor Con Makleodun başçılığı ilə 10 it üzərində təcrübələrə başlayırlar. Bir qrup itdə mədəaltı vəzini cərrahi yolla çıxarıb onu müxtəlif duzlu məhlullarda donduraraq saxlayırlar, sonra da filtrasiya edərək bir məhlul əldə edirlər və buna Ayletin adı verirlər. Mədəaltı vəzisi çıxarılmış itlərdə diabet formalaşır, itlərin qan şəkərləri yüksəlir və onlar çəki itirməyə, çoxsaylı sidik ifraz etməyə başlayırlar. Ancaq Ayletin inyeksiyasından sonra itərdə diabet əlamətləri çəkilib, qan şəkərləri normallaşmağa başlayıb. Professor Makleod bu məhlulu insulin adlandırmağı təklif edib. Tədqiqatlar tam gücü ilə davam edib. 1921-ci ilin sonunda alimlərə daha bir alim qoşulub. Biokimya üzrə mütəxəssis Ceyms Kollip alınmış məhlulun təmizlənərək daha təmiz preparatı almaq üçün tədqiqatlara cəlb olunmuşdu. Alimlər alınmış preparatın insanlar üzərində tətbiq etməyə can atırdılar.
Bantinq və Best ilk dəfə preparatı özlərində istifadə etdilər. Lakin əsmə və üşütmədən başqa heç bir əlamət aşkarlaya bilmədilər.
1922-ci il 11 yanvar tarixində Torontoda ilk dəfə insulin şəkərli diabetdən əziyyət çəkən 14 yaşlı oğlan Leonard Tompsona yeridildi. Çox təəssüf ki, birinci inyeksiya uğurlu olmadı, inyeksiya yerində iltihab yarandı və ona görə də insulin yenidən təmizlənilməsi haqda qərara gəlindi. 23 yanvarda eyni uşağa təmizlənmiş insulin təkrar yeridildi. Bu zaman alınan nəticə, heyrətamiz oldu. Qan şəkərləri 29 mmol/l-dən 6.7 mmol/-ə kimi azaldı.
1923-cü ildə Bantinqton və Makleod insulin kəşfinə görə Nobel mükafatı ilə təltif olundular.
Bantinq və Makleod insulinin kəşfi ilə əlaqədar patent aldılar və sonra bunu Toronto universitetinə satdılar.
Daha sonra müasir farmasevtik şirkətlərin açılışı ilə insulinin istehsalı kütləvi xarakter daşımağa başladı və bununla da şəkərli diabetin müalicəsində yeni eraya qədəm qoyuldu.
60 il ərzində heyvanların mədəaltı vəzi toxumalarından insulin alınmağa davam olundu.
1976-cı ildə Hoechst şirkəti ilk dəfə yarısintetik, insani insulin istehsalına başladı. Beləcə, insulin defisiti problemi həll olundu.
Bu illər ərzində müxtəlif müasir farmasevtik şirkətlərin yaranması ilə əlaqədar daha müasir və uzunmüddətli insan insulinlərinin analoqlarının istehsalı ilə əlaqədar şəkərli diabet kimi müalicəsi vaxtı ilə mümkünsüz hesab olunan bir xəstəliyin müalicəsində inqilabi irəliləyiş oldu.
Biz, əslində, müasir innovative metodlarla isteh­sal olunan preparatların mövcud olduğu dövrdə yaşadığımız üçün çox şanslıyıq.
Ayşən Xəlilova
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1153   Tarix: 04 sentyabr 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Orqanizmi təmizləyir, həzmi yaxşılaşdırır, dərini qoruyur - Detoksun faydaları

Müasir həyat tərzi, qeyri-sağlam qidalanma, hava çirkliliyi, stress və kimyəvi maddələr orqanizmdə toksinlərin yığılmasına səbəb olur. Bu toksinlər zamanla həm fiziki, həm də psixoloji sağlamlığa mənfi təsir göstərə bilər

.

Qışda hamının etdiyi səhv - Evdə uşaq varsa, nəticəsi daha da pis olur

Paltarların evin içində paltar ipində və ya radiator üzərində qurudulması rütubəti artırır, kif göbələklərinin yaranmasına şərait yaradır və xüsusilə uşaqlar üçün ciddi sağlamlıq riskləri doğurur. xəbər verir ki, Araşdırmalar

.

Yatmazdan əvvəl bu 5 qidanı əsla yeməyin - Reflüks, yuxusuzluq və həzm problemləri

Yuxu keyfiyyəti həyat keyfiyyətinə birbaşa təsir edir. Gecə saatlarında qəbul edilən bəzi qidalar mədə yanması, reflüks, gecə oyanmaları və səhər yorğunluğuna səbəb ola bilər. Doktor Portakalın araşdırmasına əsasən, yatmazda

.

Çoxlarının yediyi ən zərərli makaronun adı

Mütəxəssislər keyfiyyətli və faydalı makaron məmulatlarını necə seçməyin yollarını, həmçinin hansı növlərdən uzaq durmağın vacib olduğunu açıqlayıblar. Makaron məhsulları dünyada milyonlarla insanın gündəlik qida rasionund

.

Uzun ömür yaşamaq istəyirsinizsə, yatın

Pis yuxu rejimi beynin "təmizlənməsinə" mane olur və toksinlərin yığılmasına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, bu barədə alimlər xəbərdarlıq edir. Beyin toxumalarında yığılan toksinlərin, o cümlədən Alzheimer xəstəliy

.

İşıqda yatanlara bəd xəbər

Yuxu və oyanma prosesləri melatonin və kortizol hormonları ilə tənzimlənir. xəbər verir ki, Piroqov Universitetinin tibb fakültəsinin mütəxəssisi Aleksandr Vrublevski bildirir ki, düzgün işıqlandırma bədənin yuxuya hazırlaşmasın

.

Niyə gündə üç dəfə yemək vacibdir? - Diyetoloqdan xəbərdarlıq

Gündə üç dəfə qidalanmadan imtina orqanizmdə maddələr mübadiləsinin pozulmasına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, diyetoloq və qastroenteroloq Viktoriya bildirib ki, qida qəbulları arasındakı fasilə yuxu vaxtı istisna olmaqla

.

Yeni il süfrəsinin bəzəyi olan salat zəhərlənmə verə bilər - Belə saxlayın

Mayonezlə hazırlanmış salatlar, xüsusilə də "Olivye" tez xarab olur və düzgün saxlanılmadıqda zəhərlənməyə səbəb ola bilər. xəbər verir ki, qida təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssis Natalya Fomenkonun sözlərinə görə

.

İsti su ilə çimənlərə pis xəbər

Dəri həkimi duşda düzgün yuyunma qaydasını açıqlayıb. xəbər verir ki, dəri həkimi Nikoll Negbenebor bildirib ki, insanların əksəriyyəti duşda səhv üsullarla yuyunurlar. Onun sözlərinə görə duşda əsas məqam suyun düzgün temperaturudur

turlar.az

kosmetika mehsullari adlarin menasi qis geyimləri 2025 arıqlama qadın xəyanət 2025 geyim kolleksiyalari qidalandirici maskalar kosmetika sirin qogal yemek reseptleri qogal toyuq salati baldiz