İtburnunun tərkibində xərçəng əleyhinə maddələr aşkar edildi

İtburnunun tərkibində xərçəng əleyhinə maddələr aşkar edildiRusiyanın alimləri itburnunun (gülbeyaz meyvəsi) tərkibində xərçəng əleyhinə təsir göstərən maddələr aşkar ediblər. Bu kəşf xərçənglə mübarizədə təbii vasitələrin inkişafı sahəsində mühüm bir addım olaraq qiymətləndirilir. Alimlər itburnunun meyvələrinin və toxumlarının tərkibində bir sıra bioloji aktiv maddələrin olduğunu və bunların xərçəng hüceyrələrinin artımını ləngitdiyini bildirib.
Milli.Az xəbər verir ki, araşdırmalara görə, itburnunun tərkibindəki xüsusi flavonoidlər və karotinoidlər, hüceyrə dövranını tənzimləyir və xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini əngəlləyir. Həmçinin, itburnu antioksidant xüsusiyyətləri ilə də tanınır və bu maddələr xərçəngin yayılmasını məhdudlaşdırmağa kömək edə bilər.
Alimlər itburnunun müxtəlif formalarla məsələn, təzə meyvə, şirə və ya ekstrakt olaraq istifadə edilə biləcəyini və bu yeni tapıntının xərçəngə qarşı mübarizəyə müsbət təsir göstərə biləcəyini vurğulayıblar. Araşdırmaların nəticələri itburnunun xərçəng əleyhinə potensialını tam şəkildə qiymətləndirmək üçün əlavə araşdırmaların aparılmasını tələb edir.
Bu kəşf təbii bitkilərdən istifadə edərək xərçəngin müalicəsi sahəsində yeni perspektivlər açır və gələcəkdə xəstəliklə mübarizə üçün təbii vasitələrin daha geniş istifadəsinə zəmin yarada bilər.Rusiyalı alimlər itburnunun tərkibində xərçəng əleyhinə maddələr aşkar ediblər. Onlar giləmeyvədə yaseosidin və sirsiliol daxil olmaqla 48 birləşmə olduğunu üzə çıxarıb. Allerqoloq Vladimir Bolibok bildirib ki, hazırda elmi ictimaiyyətdə bitki mənşəli məhsullardakı müxtəlif aktiv birləşmələrə böyük maraq yaranıb. Onun sözlərinə görə, itburnu adətən qaynar su ilə dəmlənir və bu formada istehlak edilir. Hazırda ondan şərbət və mürəbbə hazırlamağa başlayıblar. Bolibokun fikrincə, aşkar edilən birləşmələr giləmeyvə toxumlarında az miqdarda olur, ona görə də xərçəng əleyhinə təsir əldə etmək üçün güclü konsentratlar hazırlanmalıdır. Son tədqiqatlar giləmeyvənin tərkibindəki qiymətli bioaktiv fenolik birləşmələrin sağlamlığa faydalı təsir göstərdiyini bir daha sübut edib.
Asya
Milli.Az 

Xəbərlər     Baxılıb: 843   Tarix: 08 fevral 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qulaqlarda niyə cingilti olur? - Həkim AÇIQLADI

Qulaqlarda küy (tinnitus) - cingilti, uğultu, fit və ya xışıltı şəklində özünü göstərə bilən geniş yayılmış vəziyyətdir. Araşdırmalara görə, insanların 10-15%-i bu simptomlarla qarşılaşır. -a istinadən xəbər verir ki, Avrop

.

Diş sağlamlığınız üçün bu qidalara üstünlük verin

Dişlərin sağlamlığını qorumaq yalnız düzgün diş fırçalama və müntəzəm diş həkimi ziyarətləri ilə deyil, həm də düzgün qidalanma ilə mümkündür. Dişləri güclü və sağlam saxlamaq üçün bəzi qidaların istehlakı çox vacibdir. 

.

Saç tökülməsini dayandıran resept

Minlərlə insan saçlarının sağlam olmasından şikayətlənir. Saç tökülməsi, baxımsız saçlar və tez yağlanan saçlar üçün müxtəlif həllər təklif olunur. Araşdırmalara görə, A, E və K vitaminlərinin saçlara təsiri məlumdur. Bə

.

İnsult zamanı insan nə hiss edir

İnsult təkcə tibbi bir hadisə deyil, həm də həyatı dəyişdirən bir hadisədir. Bu, insanın fiziki vəziyyətinə, duyğularına və sosial münasibətlərinə təsir göstərir. Ancaq müasir müalicə üsulları, vaxtında diaqnoz və hərtərəfl

.

Yumurta, yoxsa badam: Hansında daha çox protein var?

Yumurtanın yoxsa badamın daha çox protein ehtiva etdiyini bilirsinizmi? Protein, bədənin əsas quruluş daşlarından biri olub, əzələ quruluşu, toxuma bərpası və ümumi sağlamlıq üçün vacibdir. İnsanlar tez-tez protein mənbəy

.

Bayramda çox şəkərbura, paxlava yeməyin zərərləri

Şəkərbura və paxlava Azərbaycanın ən məşhur şirniyyatları sırasına daxildir və xüsusilə Novruz bayramında süfrələrin ayrılmaz hissəsinə çevrilir. Lakin bu şirniyyatların həddindən artıq istehlakı müəyyən sağlamlıq problemlərin

.

"Toyuq korluğu", görmə zəifliyi, "katarakta" - Gözlərimizə hansı qidaların ZƏRƏR VERİR?

"Gözlərin vəziyyəti orqanizmin ümumi sağlamlığından, xüsusilə damar və sinir sistemlərindən asılıdır. Qeyri-sağlam qidalanma göz və görmə problemlərinə səbəb ola bilər. Məsələn, yağlı və duzlu qidalar gözün tor qişasını

.

Noxudu necə tez bişirmək olar?

Təcrübəli ev xanımları adətən noxudu bişirməzdən əvvəl 8-10 saat ərzində isladır, lakin bu proses çox vaxt aparır. Bəs gecədən islatmadan noxudu tez bişirmək mümkündürmü?. xəbər verir ki, əgər noxudu gecədən islatmadan te

.

Ən ölümcül xərçəng növü açıqlandı

Tanınmış melanomanın kölgəsində daha çox yayılmış və ölümcül bir xərçəng növü diqqətdən kənarda qalıb. -ın xəbərinə görə, melanoma bütün xərçəng növləri arasında ən təhlükəlilərdən biridir və hər il on minlərlə insanın həyatın

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az geyim seçimi makiyaj instagram maskalar plovlar analiq məktəbi qadın döşü mahuddan tikilen kishi ust geyimi hekaye janri novruza aid hakista qoğalın nağlı xanim.az vətən həsrəti