Kartof və yumurta 2 bəladan qoruyur
Əcnəbi alimlər əvvəllər faydasına şübhə yaranan 2 ərzağı faydalı hesab ediblər.
Milli.Az redaktor.az-a istinadla xəbər verir ki, yüksək qlikemik indeksi və nişastasına görə karfofubn zərərli olduğu bildirilirdi.
Lakin alimlər düzgün bişirdikdə kartofun damarları qoruduğu və bəzi xərçəng növlərinə qarşı da effektiv mübarizə apardığı üzə çıxıb.
Kartofda flavonoidlər, karotinoidlər, fenol turşusu kimi antioksindantlar var, bunlar sərbəst radikalları neytrallaşdırır.
Sərbəst radikallar oksidləşdirici stress yaradaraq, hüceyrələrdə dəyişiklik gedir və bədxassəli şişlərə səbəb olur.
Kartof orqanizmə ürək-damar xəstəlikləri və xərçəngə qarşı güc verir.
Kartofu düzgün bişirmək üçün qabıqlı, suda və ya sobada bişirmək lazımdır. Diabet xəstələri isə bişmiş kartofu soyuducuda gecədən saxlayıb, nişastanı neytrallaşdırmaq lazımdır.
Kartof maqniy, B6, kaliy, C vitamini, enerji və lif mənbəyidir.
Dietoloqların qara siyahısında olan digər ərzaq yumurtadır. Yumurta yüksək dəyərli zülal, protein,A, D, E vitamini mənbəyi və gözdən tutmuş sümüklərə kimi faydalıdır. Tərkibində lütein və zeaksantin kimi antioksintlar var, makulyar göz degenerasiyası və kataraktanın qarşısını alır.
Həftədə 5 dəfə yumurta yemək pis xolesterini artırmır.
Yumurtada olan xolin sinir sistemi və beyin üçün ən vaciv qidalı maddədir. Kartofla yumurtanı birlikdə yemək olarmı, əlbəttə ki,olar. Amma hər ikisi suda bişməlidir".
Milli.Az
Xəbərlərimizi WhatsApp kanalımızdan da oxuyun









Hakışta
Mükəmməl seks üçün yataqdakı QAYDALAR
Cəfərinin insan orqanizminə inanılmaz faydaları
DİQQƏT ! Yuxuda pişik görmüsüzsə ..Ağır xəstəlik gözləyir
Qara zirə (Çörək otunun) faydaları
İdeal Dieta: 1 həftəyə 5 kq arıqla!
Qarazirə hər dərdin çarəsi olan bitki
Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları
Bağırsaq xərçənginə qalib gələn 25 yaşlı qız 3 vacib əlaməti açıqladı - FOTO
Okan Karacan da saxlanıldı
Allahım, onları sənə həvalə edirəm' - Foto
Güllünün mal varlığı açıqlandı
Çox adam arıqlamaq üçün belə edir, amma kökəldir