Kolbasa nə dərəcədə ziyanlıdır?

Kolbasa nə dərəcədə ziyanlıdır?Həkimlərin ümumi fikirinə görə, kolbasa və sosis məhsullarını insan sağlamlığı üçün xeyirli hesab etmək olmaz.
Bunun səbəbləri çoxdur. Hal hazırda bu məhsulların istehsalı zamanı onlarla müxtəlif kimyəvi maddələr istifadə olunur. Bu maddələrin bir hissəsi məhsulun dadını, digərləri rəngini və iyini insan üçün daha xoş edir. Bundan əlavə məhsula lazım olan qatı konsistensiya vermək, onun həcmini və saxlama müddətini artırmaq və s. məqsədlərlə müxtəlif kimyəvi maddələr istifadə olunur. Bu kimyəvi maddələrin bir hissəsi orqanizm üçün çox ziyanlıdır.
Belə ki, bütün kolbasa məhsullarına əlavə olunan nitratlar (natrium nitriti) orqanizmdə güclü kanserogen təsirinə malik olan birləşmələr (nitrozaminlər) əmələ gətirir. Nitratların kolbasada əsas "vəzifəsi" məhsula xoşagəlimli xarici görünüş vermək və onun saxlanma müddətini artırmaqdır. Beləliklə, tez-tez kolbasa məhsulları qəbul edən insanın orqanizmində xərçəng hüceyrələrin əmələ gəlməsi prosesi sürətlənir. Təbii ki, immun sistemimiz bu hüceyrələri daim zərərləşdirir. Lakin immun sistemimiz müxtəlif səbəblərə (xəstəlik, stress və s.) görə zəifləyə bilər ki, bunun nəticəsində "sağ qalmış"  xərçəng hüceyrələri çoxalaraq xərçəng şişini əmələ gətirə bilər.
Digər ziyanlı maddə fosfatlardır. Bu maddəni də bütün kolbasa-sosis məhsullarına əlavə edirlər. Fosfatlar kolbasaya "ətə" uyğun olan rəng və lazım olan sıx konsistensiya verir. Kolbasanın rəngi lazım olandan daha parlaq olduqda, bu o deməkdir ki, məhsulda fosfatların miqdarı olduca çoxdur. Daim böyük dozalarda orqanizmə daxil olan fosfatlar orqanizmdə kalsium və fosforun balansını pozur ki, nəticədə insanda osteoporoz (sümüklərin kövrək olması) inkişaf edir.
Mütəxəssislərin rəyinə görə, hal hazırda ucuz kolbasa-sosis növlərində ət, demək olar, yoxdur. Belə məhsulların əsas hissəsini soya (paxlalı bitki), heyvan dərisi, sümükləri və digər tullantı hissələri, sellüloz təşkil edir. Bu kütləyə onu "ətə" bənzətmək üçün külli miqdarda kimyəvi maddələr əlavə olunur. Nəticədə bizim sevimli kolbasamız alınır.
Soya genetik səviyyəsində modifikasiya olunmuş məhsuldur. Belə məhsulların insan orqanizminə olan təsiri hələ ki tam öyrənilməyib və çox ciddi müzakirə olunur. Alimlərin bir çox hissəsi belə məhsulları insan orqanizmi üçün çox ziyanlı hesab edir.
Beləliklə, kolbasa və sosis məhsulları sağlam qidaya aid etmək mümkün deyil. Bu səbəbdən bu məhsulları rasiondan tam çıxartmaq və ya minimuma çatdırmaq lazımdır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1062   Tarix: 07 may 2022
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Saqqızla bağlı məşhur mif puç oldu

"Udulmuş saqqızın bədəndə 7 il qalması barədə deyilənlər mifdən başqa bir şey deyil". xəbər verir ki, bunu həkim-qastroenteroloq Anastasya Gostrous deyib. Uşaqlıqdan eşitdiyimiz "Saqqız mədədə yeddi il qalır"

.

Ata olmaq üçün riskli yaş açıqlandı - Tək qadınlarda deyilmiş

Son illərdə doğum nisbətləri əsasən qadınların yaşı ilə əlaqələndirilsə də, mütəxəssislər kişilərdə də ata olmaq üçün "riskli yaş" anlayışının olduğunu bildirirlər. xəbər verir ki, Üroloq Prof. Dr. Murat Zorun sözlərin

.

Yeməkdən sonra şirniyyat istəyi normaldır?

Bəzi insanlarda yeməkdən dərhal sonra, hələ süfrədən qalxmadan şirniyyat yemək arzusu yarana bilər. Mütəxəssislər bildirir ki, belə hallarda qəbul edilən qidanın tərkibinə diqqət yetirmək lazımdır. Yetərli miqdarda su içmə

.

Siqaretin bu öldürücü ziyanlarını çox adam bilmir

Siqaret çəkmək dünyada qarşısı alına bilən ölüm səbəblərinin başında gələn ən təhlükəli vərdişlərdən biridir. Tütünün tərkibindəki minlərlə kimyəvi maddə insan sağlamlığına həm qısa, həm də uzunmüddətli ziyan vurur. xəbə

.

Bu qidaları birlikdə yeməyin – dietoloq təhlükəni açıqladı

Diyetoloqlar bəzi qida məhsullarının birlikdə qəbulunun sağlamlığa mənfi təsir göstərə biləcəyini bildirirlər. xəbər verir ki, endokrinoloq-diyetoloq Mariya Brijanın sözlərinə görə, yanlış qida birləşmələri orqanizmin qid

.

Niyə hamı kökəlir? - AÇIQLAMA

Son illər ölkəmizdə piylənmə hallarında ciddi artım müşahidə olunur. Həkimlər və qidalanma mütəxəssisləri bildirirlər ki, artıq çəkinin bu qədər sürətlə yayılması həm həyat tərzi, həm də qida vərdişləri ilə birbaşa bağlıdır

.

Ölkədə qriplə bağlı ümumi vəziyyət AÇIQLANDI

Əhali arasında hərarətin yüksəlməsi, ümumi halsızlıq, öskürək, boğaz ağrısı, burun axması və ya tutulması kimi əlamətlərlə müraciət edən şəxslərdən götürülmüş yaxmalarda fəsli qrip virusu və ara-sıra digər respirator virusla

.

Libido artıran qida əlavəsi ilə bağlı xəbərdarlıq - İlk dəfə qeydə alındı: Sağlam qadında belə

Türkiyədə geniş istifadə olunan jenşen qida əlavəsi bağlı diqqətçəkən tibbi hadisə qeydə alınıb. xəbər verir ki, kardio­loq Dr. Sabri Onur Çağlar sağlam qadında yüksək doza jenşen qida əlavəsindən sonra yaranan ciddi rit

.

Qışda axşam 7-dən sonra yeməyi dayandırın - Yoxsa

Qışda ideal şam yeməyi vaxtı açıqlanıb. xəbər verir ki, rusiyalı diyetoloq Valentina Palatsso qış aylarında şam yeməyini saat 18-19-a qədər yeməyi tövsiyə edir. O bildirir ki, qışda gün işığının azalması səbəbindən melatoni

turlar.az

reseptler həkim məsləhəti geymler 2025 2025 qis modasi displaziya baliq qulagi el isleri doğuş sonrası seks kosmetika qoğalın nağlı nizami gencevi suni mayalanma baliq burcu intim