Koronavirusa yoluxmayan şanslılar kimlərdir? - ARAŞDIRMA

Koronavirusa yoluxmayan şanslılar kimlərdir? - ARAŞDIRMADünya mediasında vaxtaşırı müxtəlif qan qrupları ilə əlaqəli olan koronavirus infeksiyasının seçiciliyinə dair məqalələr yer alır. Yalnız bir neçə gün əvvəl dünyanın bütün aparıcı nəşrləri "Blood Advances" jurnalında dərc olunan iki tədqiqatın nəticələrini əsas gətirərək mövcud pandemiyada şanslı olan qan qruplarını açıqlayıb.
Milli.Az xəbər verir ki, həkim Maypinder Sehonanın rəhbərliyi ilə danimarkalı mütəxəssislər böyük statistik məlumatlara əsaslanaraq ikinci və üçüncü, eyni zamanda dördüncü qan qrupundan olan insanların Birinci qan qrupu olan insanlarla müqayisədə COVID-19-a daha çox meylli olduğunu irəli sürüb.
"Blood Advances" dərc olunan araşdırmanın nəticələrinə görə, Birinci qrupdan olan insanlar koronavirus infeksiyasına daha az yoluxur, həm də xəstəliyə daha çox dözmülü olur. İkinci və Dördüncü qan qrupu olan xəstələrin süni nəfəs aparatı tələb etməsi ehtimalı daha yüksəkdir. Bu da həmin qan qruplarının COVID-19-dan daha çox ağciyər zədələnməsinin tezliyini göstərir. Eyni zamanda İkinci və Dördüncü qan qruplarından olan xəstələrin böyrək çatışmazlığını müalicə etmək üçün dializə daha çox ehtiyacı olduğu iddia edilib. Ümumilikdə koronavirusa yoluxan Birinci qan qrupundan olan xəstələr xəstəxanalarda daha az vaxt keçirir və daha az reanimasiyada olurlar.
Araşdırmanın müəllifi Dr. Maypinder Sehon əldə edilən bu nəticələri xəstəliyin gedişini təsnif etmək üçün son dərəcə əhəmiyyətli adlandırıb. Eskpert əmindir ki, SARS-CoV-2 koronavirusu yalnız ağciyər və böyrəklərə deyil, digər həyati orqanlara da seçici olaraq "zərbə vurur".
Koronavirusun İkinci, Üçüncü və Dördüncü qan qruplarında daha ciddi fəsadlara yol açması yeni xəbər deyil. Çinlilər bu barədə ilk dəfə baharın başlanğıcında, pandemiya yeni başlayanda məlumat vermişdi. Bu haqda məqalə "Medrxiv"də 11 mart 2020-ci il tarixində yayımlanmışdı. Ancaq amerikalılar bu məlumatlara şübhə ilə yanaşırdılar. Yalnız mövcud tibbi sənədlərə əsaslanan retrospektiv tədqiqatların olduqca şübhəli olduğunu söyləyirlər.
Amerikalı həkim Sanni Smitin sözlərinə görə, mövcud nəticələr qan qrupları ilə SARS-CoV-2 infeksiyası halları arasında statistik bir əlaqəni göstərən epidemioloji tədqiqatdır. "Epidemioloji tədqiqatlarla tanış olanlar bilirlər ki, korrelyasiya səbəbi göstərmir. Nəticələrə digər amillər təsir edə bilərdi" , - qeyd edib.
Harvard Universitetinin alimləri də qan qrupu ilə COVID-19 şiddəti arasında heç bir əlaqə aşkar etmədiyini elan edib.
Başqa bir amerikalı alim Bob Geyersə oxucuların reytinqini artırmaq üçün qan qrupunun kovid xəstəliyi riskinə təsiri barədə başlıqları təxribatçı addım adlandırıb. "Qaranlıq bir otaqda olmayan qara pişik axtarmayın" , - o, əlavə edib.
Xatırladaq ki, amerikalılardan fərqli olaraq, yayda avropalı mütəxəssislər qan qrupunun infeksiya riski ilə əlaqəsi olduğu barədə yayılan Çin fərziyyələri ilə həmrəy olduqlarını elan etmişdi. (publika.az)
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1195   Tarix: 23 oktyabr 2020
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Payızda niyə SPF istifadə etməliyik?

Günəşdən qoruyucu krem (SPF) istifadə etmək yalnız günəşli günlərlə məhdudlaşmamalıdır. Hətta buludlu və ya soyuq hava şəraitində də ultrabənövşəyi (UV) şüalar dərini dərinliklərə qədər təsir edə bilər və uzun müddət qorunması

.

Gündə neçə banan yemək olar? - Faydaları

Sağlam qidalanma mövzusu yenidən gündəmə gəlib.  xəbər verir ki, dietoloqlar gündə nə qədər yemək qəbul edilməli olduğu və düzgün porsiya seçiminin insan orqanizminə hansı faydalar verdiyi barədə maraqlı açıqlamalar yayıb

.

Ən sağlam ət hansıdır? - Mütəxəssislər cavab verdi

Ən sağlam və dietik ət növünün hansı olduğu uzun müddətdir müzakirə olunur. Mütəxəssislərin fikrincə, bu mövzuda lider dovşan ətidir. xəbər verir ki, xarici mənbələrin məlumatına əsasən, dovşan ətində zülalın miqdarı təxminə

.

Kartof qızartması yemək qalıcı fəsadlara yol açır - Diqqət

Unutqanlıq son illərdə nəinki yaşlı insanlarda, hətta gənclərdə də getdikcə daha çox yayılmışdır. Sağlam olmayan, çox yağlı qidaların müntəzəm istehlakının unutqanlıq problemini daha da artırdığı bildirilir. Gündəlik həyatd

.

İki vitaminin istifadəsində diqqət - Ekspertlər xəbərdarlıq edir

Vitamin və qida əlavələri bazarı sürətlə böyüsə də, mütəxəssislər bəzi sintetik vitaminlərin sağlamlığa ciddi zərər verə biləcəyi barədə xəbərdarlıq edir. xəbər verir ki, araşdırmalara görə, xüsusilə A və E vitaminlərini

.

Stomatoloq öpüşməyin dişlərə faydasından danışdı

Öpüş zamanı ağızda tüpürcək ifrazı artır və bu proses ağız sağlamlığına müsbət təsir göstərir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı stomatoloq terapevt Yekaterina Denisova bildirib. Onun sözlərinə görə tüpürcəyin tərkibində kariyesi

.

Yanğında zərər görən uşaqlarda psixoloji problemlər: Nələrə diqqət etmək lazımdır?

Yanğın hadisələri yalnız fiziki təhlükə yaratmır, həm də uşaqların psixoloji dünyasında uzunmüddətli izlər buraxır. Xüsusilə binada böyüklərlə birlikdə olan uşaqlar bu cür fəlakətlər zamanı qorxu, çaşqınlıq və travma yaşay

.

4 manata keçəllikdən ömürlük qurtuldu - FOTO

Kişilərdə saç tökülməsi çoxlarına tanış olan narahatedici proses olmaqla yanaşı, bu hal həm görünüşə təsir göstərir, həm də özünəinamı azalda bilir. Saçların seyrəlməsi müxtəlif səbəblərdən yarana bilər və buna genetika

.

C vitamininin ən yüksək mənbələri: Portağaldan daha zəngin 10 qida

Portağal, C vitamini deyildikdə əksər insanlar tərəfindən ağla gələn ilk qida olsa da, əslində bu vacib qida maddəsi baxımından daha zəngin alternativlər mövcuddur. xəbər verir ki, Dr. Sohaib İmtiaz askorbin turşusunun (

turlar.az

qadin sayti həkim məsləhəti donlar 2025 allergiya əkizlər bürcü geyim 2025 endokrin sistem kosmetika novruz bayramına aid hakışta kahfe falı irem derici bayraq yemek reseptleri