Koronavirusdan sonra bədən müqavimətini artıran - 10 qida

Koronavirusdan sonra bədən müqavimətini artıran - 10 qidaKoronavirusdan qorunmaq üçün maska, sosial məsafə və təmizlik qaydalarına riayət etmək qədər sağlam qidalanaraq güclü immunitetə sahib olmaq da böyük əhəmiyyət daşıyır. Bütün bunlara baxmayaraq koronavirusa yoluxub sağalanlar "koronavirusa qalib gəldim" deyə düşünməyib sağaldıqdan sonra da sağlam qidalanmağa davam etməlidir.
Milli.Az qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki, qidalanma və pəhriz üzrə məşhur mütəxəssiz Roksi Menase koronavirusdan sağaldıqdan sonra immuniteti artıran 10 qida və "COVID" neqativ olduqdan sonra belə diqqət edilməli olan 5 qayda barədə açıqlamalar verib.
Nar - mövsümi meyvələr arasında yüksək antioksidan tərkibinə sahib bir meyvədir. Tərkibindəki polifenollar sayəsində hüceyrə zədələnməsini azaldır. Bundan əlavə, xəstəlik prosesi zamanı meydana gələn iltihabı da azaltmağa kömək edir.
Narı yarıya bölüb salatlarınıza əlavə edə və ya günortadan sonra qəlyanaltı olaraq qatıqla yeyə bilərsiniz. Kimyaterapiya müalicəsi alırsınızsa, nar istehlak etmək sizin üçün zərərli ola bilər.
Sitrus meyvələri ailəsindən olan limon, portağal və naringi C vitamini ilə zəngin olduğundan mütləq istehlak edilməlidir.
Bu meyvələr sərbəst radikallarla mübarizə aparır və C vitamini və antioksidan tərkibi ilə immunitet sisteminizi gücləndirir. Bundan əlavə, sitrus meyvələrindəki hesperidin və apigenin kimi flavonoidlər beyin sağlamlığını qoruyur və nörodegenerativ xəstəliklərin qarşısını alır. Hər gün 1 limon və 1 portağal istehlak etsəniz, əlavə vitaminə ehtiyac olmadan gündəlik C vitamini ehtiyacınızı qarşılaya bilərsiniz.
Yumurta keyfiyyətli bir protein mənbəyi və birlikdə ehtiyacımız olan bütün amin turşularını ehtiva edən bir qidadır. Yumurta koronavirusa məruz qaldıqdan sonra hüceyrə zərərini bərpa etmək üçün artan protein ehtiyacınızı dəstəkləyəcək. Yumurta, həmçinin bədəninizdəki xeyirli xolesterolu artıraraq ürək sağlamlığınızı qoruyur. Yumurtaları səhər yeməyində qaynadılmış və ya omlet şəklində istehlak edə bilərsiniz.
Balıq keyfiyyətli protein mənbələrindən biri kimi güclü immunitet üçün gündəlik pəhrizinizə daxil edilməsi vacib olan bir qida olmaqla yanaşı yod, zülal və sağlam yağ tərkibi ilə bədəniniz üçün çox faydalıdır. Həftədə bir dəfə istehlak edəcəyiniz balıq insult və infarkt riskini azaldır. Ancaq burada mühüm bir məqam balığın bişirmə üsuludur. Qızartma prosesi balığın yağ tərkibini artırır və sağlam qida tərkibini azaldır. Balığı bişirərkən qaynama, qovurma və ya sobada bişirmə üsullarından istifadə edilməlidir.
Brokoli tünd yaşıl rəngi ilə bir vitamin deposu olduğunu göstərir. Tərkibindəki C vitamini, K vitamini və bioaktiv birləşmələri ilə immunitet sisteminizi gücləndirir və iltihabı azaltmağa kömək edir.
Kök tünd narıncı rəngini beta-karoten adlı immunitetiniz üçün çox faydalı bir antioksidantdan alır. Ancaq buna əlavə olaraq A vitamini, K vitamini və zəngin kalium tərkibi ilə qan axını tənzimləyir, qan təzyiqi problemi olan insanları müsbət təsir edir.
Zəncəfil gingerol adlanan güclü bir iltihabı azaldıcı birləşmə tərkibli çox sağlam bir qidadır. İmmunitet gücləndirici təsirindən əlavə ürək bulanmasına qarşı da çox faydalıdır. Bakteriya və viruslara qarşı antibiotik təsiri ilə xəstələnmə riskinizi azaldır.
Bal təbii olduğu təqdirdə, çox zəngin antioksidant tərkibli bir qidadır. Keyfiyyətli bal xəstəlik zamanı ortaya çıxan öskürək simptomlarını azaldır və yuxu rejimini yaxşılaşdırır.
"COVID-19"dan sonra hələ də öskürək əlamətləri varsa, gündə 1 çay qaşığı bal istehlak etməyə cəhd edə bilərsiniz.
Badam bol miqdarda E vitamini, maqnezium və lif tərkibinə malikdir. İçindəki sağlam yağlar, zərərli xolesterolu azaltmaqla ürək sağlamlığınızı dəstəkləyir, E vitamini kimi güclü antioksidantlar isə immunitet sisteminizi gücləndirir.
Su istehlakı həyatın hər mərhələsində olduğu kimi koronavirusla mübarizədə və sağaldıqdan sonra da çox vacibdir. Bədəninizin hərarət və infeksiya nəticəsində itirdiyi suyu bərpa etmək lazımdır. Buna görə bərpa mərhələsində suyun istehlak edilməsi çox vacibdir. Gündə ən az 8-10 stəkan su istehlak etməyiniz tövsiyə olunur. 
Koronavirusdan sağaldıqdan sonra əməl edilməli olan 5 qayda
Hər rəngdən olan qidaları istehlak etməyə davam etmək.
Balanslı pəhriz saxlamaq.
Kifayət miqdarda protein istehlak etmək.
Bol su qəbul etmək.
Şəkərli, qazlı içkilərdən və qablaşdırılmış hazır qidalardan çəkinmək.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1229   Tarix: 16 fevral 2021
f Paylaş

Tezbazar.az elanlar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Qamətinizə zərər vermədən hər gün yeyə biləcəyiniz YAĞLI QİDA

Hər gün bir avokado yemək natrium qəbulunuzu azaltmağa və daha sağlam yağlar yeməyə kömək edə bilər. -a istinadən xəbər verir ki, avokado sağlam yağlar və antioksidantlarla zəngindir, lakin yüksək yağ və kalorili olduğun

.

Yatarkən smartfonu yanımızda saxlamaq TƏHLÜKƏLİDİR?

Bir çox insanlar gecələr smartfonu çarpayının yanında və ya yastığın altında saxlayır. .   -a istinadən bildirir ki, araşdırmalara görə, mobil telefondan istifadə insan sağlamlığı üçün təhlükəsizdir. Çoxsaylı tədqiqatla

.

Yatmadan əvvəl 11 zeytun yeyin

Zeytunun insan sağlamlığına, o cümlədən toxumlarına və yarpaqlarına olan faydaları inanılmazdır.   -a istinadən bildirir ki, xüsusilə Aralıq dənizi bölgəsində yetişən və ləzzətli dadı olan zeytunu səhərlər deyil, yatmazda

.

Qanın tünd rəngdə olması nəyin əlamətidir?

Qan rəngi bədəndəki oksigen miqdarını göstərir. bildirir ki, əgər qanın rəngi açıqdırsa tərkibindəki oksigenin miqdarının kifayət qədər olduğunu göstərir. Əgər qanın rəngi tünddürsə, bu qandakı oksigenin az olduğunu bildiri

.

Süni ət orqanizmə necə təsir edir? - Sınaqdan keçirildi: ŞOK NƏTİCƏ

Sinqapurlu alimlər bitki mənşəli ət əvəzedicilərinin insan sağlamlığına təsiri ilə bağlı araşdırmalardakı boşluğu doldurmaq üçün klinik sınaq keçiriblər. -a istinadən xəbər verir ki, onlar iki növ pəhrizin kardiometaboli

.

İş yerinizi tez-tez dəyişirsinizsə, bunun 3 SƏBƏBİ var

Çox vaxt insanlar məsuliyyətlə işi seçir və uzun illər orada qalırlar. Amma bir qrup insan var ki, fəaliyyət sahələrini aktiv şəkildə dəyişirlər. Belə qeyri-sabitliyin səbəbi nə ola bilər?.   -a istinadən bunun səbəblərin

.

Sarımsaq-limon qarışımı ilə 21 gündə xəstəliklərdən xilas olun

Limon və sarımsaq sağlamlıq üçün ən faydalı qidalardandır. -a istinadən xəbər verir ki, zərərli vərdişləri olan fərdlər bədənlərini təmizləmək, bərpa etmək və sağaltmaq üçün bu iki qidadan faydalana bilərlər. Təzyiq dərmanın

.

Mandarinin zərəri faydasından çoxdur – Həkim

Noyabr-dekabrın ən populyar meyvəsi mandarin - narıngi sən demə, qaraciyərə zərərli imiş. "Medicina"ya istinadən xəbər verir ki, bu barədə endokrinoloq Nataliya Lazurenko danışıb. "Hər gün mandarin yeyənlə

.

Ət alanda bunlara DİQQƏT EDİN

Mütəxəssislər bazardan ət alarkən nələrə diqqət etməli olduğunu açıqlayıblar. -a istinadən bildirir ki, bazardan ət alarkən satıcıların malların təzəliyi ilə bağlı verdiyi zəmanətlərə etibar etməməlisiniz. Satıcıların ə

turlar.az

sonxeber.az maskalar sade makiyaj sekilleri yaz geyimleri 2024 bürclər gündəlik doğuşdan sonra yalan danismaq haqqinda atalar sözləri salatlarin bezedilmesi kosmetika laylalar novruz hakıştası novruza aid hakışda hədəfi olmayan gəmiyə heç bir külək kömək edə bilməz heyati