Körpələrdə göbəyə qulluq necə olmalıdır?

Körpələrdə göbəyə qulluq necə olmalıdır?Yeni doğulanlarda göbəyə qulluq xüsusi diqqət tələb edir. Düzgün qulluq edilməyəndə bu, körpə orqanizmində bir çox problemlərə səbəb olur. Göbəyə qulluq necə olmalıdır? Düzgün olmayan qulluq nələrə səbəb olur?
Milli.Az e-tibb.az-a istinadən bununla bağlı pediatr, uzman həkim Ülvi Əliyevin fikirlərini təqdim edir:
Uşağın bətndaxili inkişafı bu orqanın hesabına həyata keçirilir. Körpənin ağzı olsa da formal xarakter daşıyır, qidalanma göbək ciyəsindən keçən damarlar sayəsində olur.
Uşaq doğum evindən gələndən sonra çalışıb göbəyi quru saxlamaq lazımdır. Uşaq bezi göbəyin üstünə düşməməlidir, açıq hava təması olmalıdır.
Yaranı quru saxlamaq lazımdır. Əgər yumşaldıcı krem və s. vasitələr vurulsa mikrobların inkişafına münbit şərait yaranar. Ən yaxşı vasitə spirtdir: gündə iki dəfə səhər axşam. Yod və "zelyonka" dediyimiz rəngli vasitələr olmaz. Onlar göbəyi boyayıb mənzərəni pozur, qızartı, irin olsa gec görünür.
Göbəyi kəsəndən sonra qalan ciyənin güdülü 5-7 gün ərzində quruyub düşür. "Populyar vasitələr" olan zelyonka və yod vurulsa və ya krem çəkilsə düşmə gecikir. Əvvəllər göbək düşərdi sonra zahını evə yazardılar. İndi isə bu proses evdə olduğu üçün "göbəyi nə edək"sualı verilir.
Xalq arasında göbəyin uşağı şər qüvvələrdən qoruduğuna inanırlar: bəziləri həyətdə, bəziləri çöldə yerə basdırıb, bir qismi üzərində gəzdirir, bir sıra valideynlər də xatirə olaraq sevimli guşələrində saxlayırlar.
Uşağı göbəyi düşmədən çimdirmək olarmı? Olar, amma qurulamaq şərti ilə. Bəzən göbək bayıra çıxır, üzərinə plastır və ya metal pul qoymaq olmaz. Göbəyi düşmədən uşağı üzüüstə qoymaq olmaz: güdülü ehtiyatsız hərəkətdən qopub qanaya bilər. Pudra və losyon işlətmək olmaz!
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1461   Tarix: 28 noyabr 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qaraciyər yağlanıbsa ölüm riski 35 dəfə artır

Qaraciyərin yağlanması xərçəngdən ölüm riskini 35 dəfə artırır. xəbər verir ki, İsveçin Karolinska İnstitutunun alimləri bu qənaətə gəliblər. Tədqiqatın nəticələri "Journal of Hepatology" jurnalında dərc olunub

.

"Yastıq üzlükləri unitazdan daha çox bakteriya yığa bilər"

Aparılan tədqiqatlar yuyulmamış yastıq üzlüklərinin cəmi 7 gün ərzində milyonlarla bakteriya koloniyası yığdığını ortaya çıxarıb. xəbər verir ki, mütəxəssislər qeyd edirlər ki, yastıq üzlüklərindəki mikroorqanizmlərin say

.

D vitaminini kim hansı formada qəbul etməlidir? - Açıqlama

Yaşlı insanlarda vitamin D çatışmazlığı varsa, yağlı formasından deyil, suda həll olunan formadan istifadə etmək daha məqsədəuyğundur. xəbər verir ki, bunu qidalanma üzrə mütəxəssis və endokrinoloq Diana Erikenova açıqlamasınd

.

Sonsuzluq yaradan qidalar

Son illərdə sonsuzluq hallarının artmasında tibbi problemlərlə yanaşı, gündəlik qidalanmanın da böyük rolu var. Araşdırmalar göstərir ki, bəzi qidalar hormon balansını pozaraq həm qadınlarda, həm də kişilərdə reprodukti

.

Kartof qızartması yemək qalıcı fəsadlara yol açır - Diqqət

Unutqanlıq son illərdə nəinki yaşlı insanlarda, hətta gənclərdə də getdikcə daha çox yayılmışdır. Sağlam olmayan, çox yağlı qidaların müntəzəm istehlakının unutqanlıq problemini daha da artırdığı bildirilir. Gündəlik həyatd

.

Gün ərzində neçə stəkan kofe içmək olar?

Gündə 4 stəkandan çox qəhvə içmək mənfi təsirlərə səbəb olur. xəbər verir ki, qəhvə təravətlə oyanmaq və diqqəti artırmaq üçün çoxlarının gündəlik vərdişinə çevrilib. Lakin mütəxəssislər bildirirlər ki, gündə dörd stəkanda

.

Bu müddətdə insanlar daha tez qocalır – iki əsas yaş dövrü

Mütəxəssislər insan orqanizmində qocalma prosesinin bütün yaşlarda eyni templə getmədiyini bildirir. Son elmi araşdırmalar göstərir ki, bədənin qocalma sürəti iki müəyyən dövrdə kəskin şəkildə artır və bu mərhələlərdə sağlamlı

.

Bu makaron resepti ilə 100 yaşına qədər yaşayırlar

Dünyanın ən uzunömürlü cəmiyyətlərindən ilhamlanaraq hazırlanan xüsusi makaron resepti sosial mediada böyük marağa səbəb olub. Adətən yüksək karbohidrat tərkibli olduğu üçün mütəxəssislər tərəfindən çox tövsiyə olunmaya

.

Hər kəsin etdiyi təhlükəli səhv: Bu yeməkləri ikinci dəfə isitməyin

Bəzi qidaların təkrar qızdırılması sağlamlıq üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, bu barədə İngiltərə Qrinviç Universitetinin Qida Təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssisi Dr. Steysi Duvenagen deyib. Onun sözlərinə görə

turlar.az

donlar 2025 geyim və ayaqqabılar yaz geyimleri 2025 yemək resepti çantalar ayaqqabı və çanta stresin elametleri kosmetika baldiza aid hakisda arxadan olmaq sekisler opusme bayatılar