Lifli qidaların qəbulu insanı tox saxlayır və atıq çəkidən azad olmağa kömək edir
Sağlamlıq əslində sağlam və qatqıların olmadığı qidalardan başlayır. Sağlam qidalanmanın əsasını təşkil edən komponentlərdən biri lifli qidalardır.
Aparılan tədqiqatlara əsasən gün ərzində hər kəsə 12-33 qram arasında lif qəbul etmək məsləhət görülür. Lifli məhsullarla qidalanma qan təzyiqini normaya salır, xolesterol səviyyəsini tənzimləyir, həmçinin mədə-bağırsaq sisteminin sağlamlığına müsbət təsir göstərir. Meyvə-tərəvəz və paxlalı bitkilərdə olan bəzi lif növləri orqanizmdə kalsium kimi əhəmiyyətli mineralların sorulmasına kömək edir.
Milli.Az AZƏRTAC-a istinadən bildirir ki, Elmi-Tədqiqat Ağciyər Xəstəlikləri İnstitutunun həkim-terapevti Taleh Abbasov deyib: "Lifli qidalar əsasən avakado, əncir və paxlalı bitkilərin tərkibində daha çox olur. Artıq çəkidən azad olmağa, hormonal sistemin tənzimlənməsinə kömək edir. Yaşından, cinsindən asılı olmayaraq hər kəsin lifli qidalar qəbul etməsi gün ərzində metobolizmi sürətləndirir".
Lifli qidaların bir xeyri də insanı tox tutmasıdır. Onun sayəsində həm də düzgün qaydada artıq kilolardan xilas olmaq mümkündür. Qəbul edilən hər 1000 kalori üçün 14 qram lif tövsiyə olunur. Bu növ qidalar maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır, eyni zamanda ürək xəstəliklərinin inkişafının qarşısını alır.
Mütəxəssislər gündəlik qida rasionunda lifli qidalara yer ayırmağın vacibliyini qeyd edirlər. Onların fikrincə, bu növ məhsullara üstünlük vermək sağlam həyat tərzi sürməyə səbəb olur.
Milli.Az /news.milli.az
Xəbərlər Baxılıb: 627 Tarix: 28 noyabr 2020 f PaylaşAğciyəri gücləndirən qidalar
Ağciyər xərçəngi bütün orqan xərçəngləri arasında ən ölümcül xərçəng növüdür. Hesab olunur ki, ağciyərə zərər verən ən güclü amil siqaretdir. Mütəxəssislər, çirklənmiş havaya məruz qalmamaq, siqaret çəkməmək və siqaret çəkilə
Koronavirus ən çox burundan yoluxur
"Koronaviruslar ən çox bizə burun yolu ilə yoluxur. Virus burun keçidinə yerləşdikdə, bu bölgədəki sinir hüceyrələrinə təsir edir və ilk növbədə qoxu duyğumuz yox olur və dad alma duyğumuza da təsir edir". e- -
Simptomsuz xəstələr 2 həftə başqalarını yoluxdurur - ÜST
Dünya Səhiyyə Təşkilatının məlumatına görə 23 % yoluxanlar xəstəliyi simptomsuz keçirir. xəbər verir ki, ÜST-ün Avropa bürosunun əməkdaşı Oleq Storojenko simptomsuz xəstələrin yoluxmada rolunu açıqlayıb. Virusun bir insanda
Tibddə yenilik
ABŞ-ın Florida Universitetinin alimləri Parkinson xəstəliyini erkən mərhələdə təyin edə bilən, süni zəka sistemi yaradıblar. xəbər verir ki, Şimali Amerika Radioloji Cəmiyyətinin konfransının materiallarına görə, müayinələ
Koronavirusun iki ən təhlükəli simptomu
"Davamlı yüksək temperatura və təngənəfəslik zamanı mütləq həkimə müraciət edilməlidir. Çünki bu iki simptom koronavirusun ən təhlükəli əlamətləri hesab olunur.Belə əlamətləri olan xəstələr dərhal təcili tibbi yardı
Koronavirusun ölümcül simptomları barədə XƏBƏRDARLIQ
Allerqoloq-immunoloq Vladimir Bolibok koronavirusun ölümcül simptomlarını açıqlayıb. xəbər verir ki, mütəxəssis belə simptomların arasında dodaqların ətrafının göyərməsini, sakit vəziyyətdə nəfəs tezliyinin böyüməsini qey