Mədə xərçənginin əlamətləri

Mədə xərçənginin əlamətləriMədə xərçənginin kliniki əlamətləri qeyri-spesifik və müxtəlifdir. Xəstələrin 60%-də mədə xərçəngi digər xəstəliklərin müayinələri zamanı meydana çıxır.
Mədə xərçəngi xəstələrinin əsas şikayətləri epiqastral nahiyyədə ağrı və difkomfortdan olur. 80% xəstələrdə bədən çəkisinin azalması, 65% xəstələrdə yemək zamanı tez doyma, 60% xəstlərdə , 50% xəstələrdə disfaqiya və qusma olur.
Fiziki müayinələr zamanı əlamətlərin ortaya çıxması yalnız mədə xərçənginin inkişaf etmiş stadiyasında aşkar edilir. Bu əlamətlərə aiddir:
- əllənən şiş
- hepatomeqaliya (qaraciyərdə əllənən düyünlər)
- sarılıq
- assit
- kaxeksiya
- Virxov metastazı (limfa düyünlərinin xərçəngə xas böyüməsi).
Mədə xərçəngi zamanı rektal müayinədə metastazlar tapılır.
Mədə xərçənginin gedişinə görə bir neçə kliniki variantı ayırd edilir:
Qızdırma variantı.
Xora deffektinin infeksiyalaşmasında və ya kəskin ifadə olunan şiş infeksiyasında baş verir. Bu zaman qızdırma subfebril olur, ancaq bəzən bədənin hərarəti maksimal dərəcədə qalxır. Bu adətən səhər saatlarında baş verir və xəstənin tempraturu 39-40*-ə qədər yüksəlir.
Ödem variantı.
Mədə xərçəngi zamanı ödemlər hipoproteinemiya zamanı baş verir. Bunun səbəbi uzun müddətli qida pozğunluqlarıdır.
Sarılıq variantı artmış hemolizdə və ya şişin dağılma məhsullarının təsirindən əmələ gələn toksik hepatitdə baş verir. Lakin çox vaxt qaraciyərin metastatik zədələnməsinin nəticəsi hesab olunur.
Hemorragik (anemik) variant.
Bu mədə xərçəngi zamanı uzun müddət baş verən gizli qanaxmalarda meydana çıxır. Sümük iliyinin metastatik zədələnmələrində anemiya ilə yanaşı periferik qanda mielositlər və mieloblastlar meydana gəlməklə leykositoz baş verir.
Tetanik variant mədə çıxacağının stenozunda inkişaf edir.
Bağırsaq variantı qəbizlik və diareya ilə müşayət olunur. Mədə xərçənginin gedişi xəstənin yaşından, lojkalizasiyasından, inkişaf xarakterindən və histoloji tipindən asılıdır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1055   Tarix: 01 dekabr 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Balıq niyə limonla yeyilməlidir? - Beş əsas SƏBƏB

Restoranlarda balıq və dəniz məhsulları yeməkləri bir səbəbə görə limonla verilir.   -a istinadən xəbər verir ki, aşpaz Yuliya Arxipova balıq yeməklərinin nəyə görə limonla yeyilməsinin səbəbini açıqlayıb. Birincisi, gözəldir

.

Bunları etsək daha çox yaşaya bilərik - naturopat Günay Seyfullayeva qlobal problemdən danışdı

Ürək-damar sağlamlığının qorunması uzun və sağlam ömür sürməyin bir nömrəli şərtidir. Bəs ürək-damar xəstəliklərinin təsirlərini azaltmaq və həyat keyfiyyətini yaxşılaşdırmaq üçün nələr etməliyik?. Bununla bağlı saytımız

.

Dünya əhalisi ilə bağlı HƏYƏCAN TƏBİLİ: 2050-ci ilə qədər

Dünyada doğum nisbətləri azalmağa davam edir. -a istinadən bildirir ki, bu barədə beynəlxalq alimlər qrupunun "MedicalXpress"də dərc olunan araşdırmalarında bildirilir. Məlumatda deyilir ki, dünya ölkələrinin yarısınd

.

Yeməkdən sonra yatmaq arıqlamağa necə təsir edir?

Yuxunun normal beyin funksiyasını bərpa etdiyi məlumdur və bunun da arıqlamaq prosesi ilə birbaşa əlaqəli olduğu ortaya çıxır. -a istinadən xəbər verir ki, araşdırmalara görə, yaxşı yuxu arıqlamağa inanılmaz təsir göstərir

.

Oruc tutmaq xərçəng hüceyrələrinin qarşını alır

Oruc tutmaq immun sistemini yaxşılaşdırır, orqanizmdəki toksinləri aradan qaldırır, iltihabı azaldır, xərçəng hüceyrələrinin yayılmasını ləngidir.  AZƏRTAC-a istinadən türkiyəli həkim Özkan Akyolun mövzu ilə bağlı araşdırmasın

.

Beyin sağlamlığı üçün ən yaxşı 5 balıq növü

Beyin insan bədəninin ən mürəkkəb və sirli orqanlarından biridir. Optimal qidalanma ilə qocalığa qədər tam gücü ilə işləyir. Ancaq təəssüf ki, bir çox yemək vərdişlərimiz onun sağlamlığına xələl gətirə bilər.   -a istinadən xəbə

.

Tünd şokoladın müalicəvi əhəmiyyəti üzə çıxdı

Alimlər ürək-damar sağlamlığını dəstəkləmək üçün yeni yollar tapmağa davam edirlər. Çindən edilən son araşdırmalar maraqlı nəticə ilə diqqəti cəlb edir: tünd şokolad təkcə müalicəvi deyil, həm də hipertoniya ilə mübarizəd

.

İmsakda bunları yemək ziyanlıdır

Ramazan ayında istehlak edilən qidalara diqqət etmək lazımdır. Qida qəbulu gün ərzində baş vermədiyi üçün imsak vaxtı yediyimiz qidaların müəyyən tarazlıqda olması lazımdır. Bəzi qidaların qəbulu toxluq hissinin azalmasın

.

Orqanizmi zamanla dağıdıb məhv edən qidalar

Yeməyə vərdiş etdiyimiz, süfrəmizdən əskik etmədiyimiz qidalar birdən yox, zamanla, asta-asta orqanizmi daxildən dağıdır. -a istinadən xəbər verir ki, adı açıqlanmayan diyetoloq bu qidalar barədə xəbərdarlıq edib:. "Yediyimi

turlar.az

sonxeber.az yemek reseptleri sade makiyaj sekilleri gozel gorunmek ibrətamiz sözlər pomidorun ziyani yaz yay 2024 balıqlar bürcü kosmetika qiz evi haxista oğlaq vətənə aid arxadan olmaq xerceng