Mətbəxinizdə yaranan öldürücü xəstəlik

Mətbəxinizdə yaranan öldürücü xəstəlikHər evin mətbəxinin özünəməxsus qaydaları olmalıdır. Əks təqdirdə yayılan xəstəliklərin qarşısını almaq mümkün olmayacaq.
İmmunitet.az xəbər verir ki, bu barədə Türkiyədə dərc edilən Sabah qəzetinin yazarı həkim Halit Yerəbakan məlumat verib. O, mətbəxin necə təmizlənməli olduğundan bəhs edib. Onun sözlərinə görə, mətbəxdə olan su, nəm, istilik bakteriyalar üçün münbit zəmindir:
"Dəzgahı daim təmizləmək ortamın təmiz olması mənasına gəlmir. Mətbəx, hamam çirkli bakteriyaların yayılması üçün əsas yerdir. Mikro orqanizmlər gözlə görünmürlər. Hər bir qida maddəsi bir-birindən fərqlidir. Bunun üçün də fərqli formalarda dezinfeksiya edilməlidir. Göyərti, meyvə, tərəvəz, yumurta, süd məhsulları xaricdən mikroblaarı üzərlərinə toplayaraq artmasına səbəb olur".
Mütəxəssis həmçinin mətbəxdə yaranan, ən vacib bilinən xəstəliyin qida zəhələnməsi olduğunu vurğulayıb.
"Ən əsas səbəbi isə vaxtı keçmiş qidaları mətbəx və soyuducuda günlərlə saxlamaqdır. Və ya neçə gün öncə hazırlanmış yeməkləri yeməkdir. Qusmaq, bulantı, təzyiqin düşməsi ən mühüm əlamətləridir.
Əksəriyyətin əziyyət çəkdiyi yüksək qızdırma, ishal kimi hallar da toyuq və yumurtadan yoluxur. Sətəlcəmə qədər bir çox saymadığım xəstəliklər baş verə bilər".
Yazar həmçinin yaxşı yuyulmamış meyvə və tərəvəzlərdən də xəstəliklərin yoluxa biləcəyini söyləyib.
Yerəbakan, insanlara vacib tövsiyələr verərək onları diqqətli olmağa çağırıb:
"Xüsusilə yaz-yay aylarında əşyaları yığdığınız rəflərdə boşluq buraxın ki hava axını rahat tənzimlənsin. Bişən yeməklər saxlandığı zaman ağzı örtülməlidir. Bi-iki gün ərzində isə yeyilməlidir".
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1041   Tarix: 05 iyul 2022
f Paylaş

Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Kondisionerlər bu xəstəliyi yayır - Həkimdən XƏBƏRDARLIQ

"Kondisionerdən gələn soyuq hava özlüyündə xəstəliyə səbəb olmur, lakin bəzi hallarda xəstəliyə səbəb ola bilər".   -a istinadən xəbər verir ki, terapevt və kardioloq Natalya Koryagina "Instagram" səhifəsind

.

Səhərlər ət yeməyin zərərləri

Səhər yeməyində tez-tez ət yemək ürək xəstəliyi riskini artırır.   -a istinadən xəbər verir ki, bunu "HealthNews"a amerikalı dietoloq Şerri Kollinz deyib. O, səhər yeməyində davamlı olaraq ət və yumurta yeməyi

.

Üzməyə getməmişdən əvvəl bu qidalardan uzaq durun, yoxsa

Enerji üçün üzgüçülükdən əvvəl yemək yaxşı bir fikirdir, lakin qidanı həzm etmək üçün bədəninizə vaxt vermək vacibdir. Bu səbəbdən mütəxəssislər üzməyə getməmişdən əvvəl hansı qidalardan uzaq durmalı olduğumuzu açıqlayıblar

.

"Evdəki"nə maraq yoxdur, "çöldəki"nə maraq var? - Partnyorunun yanında "başıaşağı" olanlar

Gündəlik qayğılar, problemlər, əsəb, stress, yorğunluq, gərgin iş rejimi, sağlam  qidalanmamaq, normal yuxu rejiminin olmaması bir çox xəstəlikləri tətikləyir. Kişilərdə isə həm də cinsi zəifliyə gətirib çıxara bilir. Cins

.

Südlə hazırlaya biləcəyiniz 6 şəfalı içki – RESEPT

Qida dəyəri yüksək olan süd insanlar üçün mühüm qida mənbəyidir. Tərkibindəki zülal, kalsium, B vitaminləri ilə sağlamlıq üçün olduqca faydalıdır. Südün qida dəyərini və faydasını dəfələrlə artırmaq üçün sadə üsullar var

.

Azərbaycanda oğul qaraciyərini anasına verdi

Uzun illərdir qaraciyər çatışmazlığından əziyyət çəkən anaya öz oğlu donor olub. -a istinadən xəbər verir ki, Hacıqabul rayonunun sakini Elçin Qəniyev anası Tamam Qəniyevaya öz qaraciyərini verib. Elçin Qəniyev evin tək övladıdır

.

"Maye qızıl" adlandırılan qarışımın inanılmaz təsirləri

Sağlam bədənə sahib olmaq üçün vitaminlərlə zəngin qidalardan faydalanmaq lazımdır. Hər kəsin mətbəxində olan və tez-tez istehlak edilən bəzi qidalar birləşdirildikdə şəfa mənbəyinə çevrilə bilir. Məsələn, limon və zeytu

.

Uşaqlarınız dişlərini fırçalayarkən bunlara diqqət edin, yoxsa

Hər kəsə məlumdur ki, uşaqlar üçün nəzərdə tutulan diş pastaları uşağın yaşına görə kateqoriyalara bölünür.   -a istinadən xəbər verir ki, körpənin ilk dişləri 4-8 aylarında görünür. Bu zamandan etibarən övladınıza ağız boşluğunu

.

Gündə ən azı bir fincan qəhvə için: Bu xəstəliyin qarşısını alır

Bir qrup alim müəyyən edib ki, aktiv qəhvə istehlakı polikistik yumurtalıq sindromunun inkişaf riskini 69% azaldır. -a istinadən xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Nutrition" jurnalında dərc olunub. Tədqiqatd

turlar.az

sonxeber.az geyim necə seçməli aksessuarlar makiyaj etmek qaydalari kakao dəridə səpkilər blincik hazirlanma qaydasi meshurlar haqqinda kosmetika uşaq şeirləri kurtlar vadisi layla aysel qu quşu