Meyvələrdəki kimyəvi maddələri belə təmizləyin
Meyvə və tərəvəzlərdəki kimyəvi maddələrdən azad olmaq üçün məsləhətlər
Qarpız, Üzüm, Kabak, Kartof, Tərəvəzlər, Pomidor, Meyvələr
İndiki zamanda ekoloji cəhətdən təmiz məhsullar tapmaq çətin məsələdir. Bazar və dükanlardan meyvə və tərəvəzlər alarkən, onların hansı gübrələrlə yetişdirildiyinin fərqinə varmırıq.
Amma meyvə və tərəvəzləri düzgün qaydada yumaq və təmizləməklə, onların tərkibindəki nitratlar və pestisidlərdən qismən yaxa qurtarmaq olar.
Meyvə və tərəvəzləri düzgün yumaq və təmizləmək qaydaları
1. Kələm
Üst yarpaqları çıxarıb atmaqla və özəyini kəsməklə, siz bu tərəvəzdə olan əksər nitratlardan yaxa qurtara bilərsiniz.
2. Kartof
Nitratlar kartofun qabığının altında və özəyində toplanır. Buna görə də kartof qaynayanan sonra suyunu boşaltmaq lazımdır. ,
3. Kabak, xiyar , badımcan
Ekoloji cəhətdən təmiz xiyar zərif ot rəngində olur. Əgər o, tünd yaşıldırsa, deməli ona nitrat vurublar. Kabak və və badımcanın qabığını təmizləmək lazımdır. Sonra kötüyünü kəsmək lazımdır, çünki kötüyü onun ən zəhərli hissəsidir.
4. Kahı, cəfəri, şüyüd və başqa göyərtilər
Bu məhsullarda nitratlardan ən çox damarlarda və gövdələrdə toplanır. Göyərti aktiv şəkildə nitratı canına çəkir, ona görə də onu bir saat müddətində suda yumaq lazımdır. Ondan sonra onları xörəyə əlavə etmək olar.
5. Pomidor
Qabığı nə qədər qalındırsa, onun tərkibində bir o qədər kimyəvi maddələr var. Heç vaxt narıncı- qırmızı rəngli pomidor almayın. Onun içərisinin ağ olması və yoğun damarı çox miqdarda nitratın olmasına işarədir. Əgər belə pomidor almısınızsa, onları 1 saat soyuq suda isladın.
6. Çuğundur, yerkökü və turp
Onlarda nitratlar təpələrində və uclarında toplanır. Mütləq istifadə etməzdən əvvəl onları kəsin. Heç vaxt quyruğu burulmuş çuğundur almayın. Yerkökünün quyruğunu 1 sm kəsin, yaşıl hissəni isə tamamilə kəsib atın.
7. Üzüm
Uzn müddət saxlanılması üçün ona funqisid vururlar. Bu maddəni təmizləmək üçün isə onu yaxşıca yumaq lazımdır.
8. Qarpız
Heç vaxt yarıya bölünmüş və plyonkaya bükülmüş qarpız almayın. O, bakteriya və mikroorqanizmlərim çoxalması üçün yaxşı mühitdir. Əgər qarpızın damarcıqlarında yoğun sarı çalarlar varsa, deməli onu gübrələyiblər. Kiçik test də etmək olar: onun içərisindən xırda dilimi (qabıqsız) 1 stəkan suya salın, əgər suyun rəngi dəyişilsə, deməli qarpıza əlavə gübrə verilib. Yox əgər, o su sadəcə bir qədər tutqunlaşıbsa, deməli qarpız təmizdir.
9. Alma və armud
Bu meyvələri alarkən onlara əl ilə toxunun. Əgər hiss etsəniz ki, onlar yapışqandırlar, deməli bu meyvələr uzun müddət saxlanması üçün difenillə emal edilib. Difenil Avropa Birliyi və ABŞ- da güclü kanserogen və alergik xüsusiyyətlərinə görə qadağan edilib. Difenillə emal edilmiş məhsulları mütləq qabığını təmizləmək lazımdır.
Ən "təhlükəli" meyvə və tərəvəzlər Hollandiyadan, İsrail və Misirdən gətirilir. Çünki onların topağı lazımı maddələrlə zəngin deyil və gübrələr olmadan çox məhsul yetişdirilməsi mümkün olmur.
Kimyəvi maddələrlə yetişdirilmiş məhsullar insan orqanizminə ciddi zərər verir. Ona görə də bu məsləhətləri yaddan çıxartmayın. Xüsusilə də, uşaqlara verdiyiniz meyvələri diqqətlə seçin.