Moruq – sağlamlıq üçün 5 resept
Moruq aspirini əvəz edə bilər. Tərkibində C və P vitaminlərinin olması damarların divarlarını, salisil turşusu isə qanının laxtalanmasını azaldır. Aspirin ilk dəfə moruğun meyvə və yarpaqlarından əldə edilib.
* Anemiya hallarında gündə 2-3 dəfə, yeməkdən yarım saat əvvəl ½ stəkan təzə moruq şirəsi için.
* Qıcıqlanma, narahatlıq zamanı: 500 ml qaynamış suya 2 xörək qaşığı xırdalanmış moruq kökləri və budaqcıqlarını (1:1) tökün, zəif odda 30 dəqiqə saxlayın, süzün, əvvəlki qədər qaynamış su əlavə edin. Gündə 3 dəfə, yeməkdən 30 dəqiqə əvvəl, 1/3 stəkan qəbul edin.
* Dermatitlərdə, ekzemalarda: moruğun qurudulmuş meyvəsi və yarpaqlarını (1:1) qarışdırın. 2 xörək qaşığı qarışığı 1,5 stəkan qaynamış suya əlavə edin. Zəif odda 5 dəqiqə saxlayın. Sonra 1 saat həll olmasını gözləyib, süzün. Gündə 2-3 dəfə yeməkdən 30 dəqiqə əvvəl ½ stəkan qəbul edin.
* Damaq itihabında ağızı malina şirəsi ilə qarqara etmək yaxşı təsir göstərir. Ağrını azaltmaq və iltihabı aradan qaldırmaq üçün moruğun püresini ağızda bir neçə dəqiqə saxlamaq lazımdır.
* Angina zamanı gündə 3 dəfə boğazı moruq şirəsi ilə qarqara edin (yarısına kök şirəsi də əlavə etmək olar). Bu ağrını azaldacaq və şişkinliyi aradan qaldıracaq.
f Paylaş