Mütəxəssis SAXTA QİDALAR haqqında ŞOK FAKTLARI AÇIQLADI: Bal, qatıq, zeytun yağı, kolbasa və...

Mütəxəssis SAXTA QİDALAR haqqında ŞOK FAKTLARI AÇIQLADI: Bal, qatıq, zeytun yağı, kolbasa və...Aldığımız, yediyimiz və içdiyimiz məhsullar düşündüyümüz kimi olmaya bilər.
Milli.Az xəbər verir ki, TMMOB Qida Mühəndisləri Palatasının İzmir şöbəsinin sədri Uğur Toprak bal istehsalında şəkərli suyun istifadəsindən tutmuş qatığın jelatinlə qarışdırılmasına qədər bir çox dəhşətli faktları açıqlayıb. Qida mühəndisi yeyinti sənayesində saxta qidaların hazırlanması məsələsinə diqqət çəkib.
"Bəzi müəssisələr insanların sağlamlığına təhlükə yarada biləcək ərzaqlar istehsal edir. Vətəndaşlar məhsulları qiymətinə əsasən seçir. Nazirlik vaxtaşırı olaraq saxta məhsulları açıqlayır. Məhsul saxlama müddəti bitmədən rəflərdən toplanmalıdır. Məsələn, balın hazırlanmasında bir çox saxtakarlığa rast gəlirik. Arılar su ilə qarışdırılmış şəkərlə bəslənir. Onlar normal polendən aldıqları şəkəri deyil, bu suyu istehlak edərək bal hazırlayır. Beləliklə şirkət daha ucuz və keyfiyyətsiz məhsul istehsal edir.
Kolbasa, sucuk və sosiska da saxta məhsullar siyahısına daxildir. Bu qidaların hazırlanmasında at və eşşək əti də istifadə edilə bilər. Dana sosiskası və ya kolbasasında 100 faiz mal əti istifadə edilməlidir. Ancaq bunun əvəzinə toyuq əti qarışdıra bilərlər.
Holland pendirinin istehsalındakı saxtakarlıqlardan biri də kartof püresi ilə qarışdırılmasıdır. Bəzi firmalar süd əvəzinə kartof əlavə edir.
Qatığın istifadə müddətini uzatmaq və ya qatı olmasını təmin etmək üçün jelatin əlavə olunur. Bütün bunlar qadağandır. Qatığı qaşıqlayan zaman əslində kənarlara dağılmalıdır, amma jelatin əlavə edildiyi üçün qatılığı artır və bərk olur. Nəticədə qaşıqda olduğu kimi dayanır və dağılmır. Qatığın üzərində marqarinlə qaymaqlı təbəqə yaratmağa çalışan firmalar da az deyil".
Mütəxəssis daha sonra zeytun yağının ən çox yayılmış saxta qidalardan biri olduğunu açıqlayıb:
"Bitki, günəbaxan yağı qarışdıraraq zeytun yağının keyfiyyətini və qiymətini aşağı salırlar. Zeytunda da boyaq maddələrdən istifadə olunur. Zeytunun çəyirdəyi normal olaraq qəhvəyi rəngdədir, amma tünd qara rəngdədirsə, deməli, boyaq maddələri əlavə olunub.
Bunların hamısı nəzarət altında olmayan müəssisələrdə və qida mühəndislərinin işləmədiyi şirkətlərdə baş verir. Bu kimi halların qarşısını almaq üçün nəzarət artırılmalı və ciddi cəzalar tətbiq olunmalıdır", - deyə sonda ekspert qeyd edib. (publika.az)
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1159   Tarix: 13 sentyabr 2020
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Qışda başımız niyə çox ağrıyır? - Həkim AÇIQLADI

Qış mövsümündə baş ağrılarının artması bir çox insanın qarşılaşdığı bir problemdir. xəbər verir ki, əksər insanlarda baş, boyun hissədə tez-tez ağrılar olur. Bəs bu ağrıların artmasının səbəbi nədir?. Həkim Mərdan Əliyev bildiri

.

Bu simptom həyati təhlükə daşıyır, amma çoxları fikir vermir - 36 yaşlı xərçəngi xəstəsi

Dünyada ən çox yayılmış xərçəng növlərindən biri olan bağırsaq xərçəngi adətən artıq çəki, alkoqollu içki qəbulu, genetik və yaş kimi faktorlarla əlaqələndirilir. İngiltərədə yaşayan və 36 yaşında irəliləmiş mərhələ bağırsa

.

Saç tökülməsini azaltmaq üçün təbii vasitələr - Hamının evində var

Saç tökülməsi bir çox insanın qarşılaşdığı ümumi problemdir. xəbər evrir ki, onu azaltmaq və ya dayandırmaq üçün aşağıdakı təbii vasitələrdən istifadə edə bilərsiniz:. Aloe Vera. Aloe vera saç dərisini sakitləşdirir və sa

.

Yeni növ öldürücü virus YAYILDI

Konqo Demokratik Respublikasında yeni növ öldürücü virus yayılıb. bildirir ki, xəbər verir ki, bu barədə Respublikanın Səhiyyə Nazirliyi məlumat yayıb. Bildirilib ki, ölkədə yayılan və çoxlu insanın ölümünə səbəb olan naməlu

.

Hər gecə bir qədəh şərab içsəniz, görün nə olar

Bir qədəh şərab infarkt və insult riskini yarıya endirə bilər. xəbər verir ki, Barselona Universitetindən bir qrup araşdırmaçı, hər gecə bir qədəh şərab içməyin içki içməyən insanlarla müqayisədə ürək infarktı və insult riskin

.

Suyu düzgün saxlamasanız, fəsadlar ağır ola bilər

İçməli su bir neçə kateqoriyaya bölünür, xüsusiyyətlərinə və saxlama müddətinə görə fərqlənir. Butulka suyunun saxlama müddəti istehsalçı tərəfindən göstərilir və altı aydan iki ilə qədər dəyişir. Bütün saxlama müddəti ərzind

.

Dünyaca məşhur həkim xəbərdarlıq etdi: Qətiyyən yeməyin

Bədən sağlamlığını qorumaq üçün səhər qidalanma vərdişlərimiz böyük rol oynayır. Həm sağlam, həm də enerjili bir bədən üçün mütləq balanslı və düzgün bir səhər yeməyi şərtdir. xəbər verir ki, dünyaca məşhur gastroenterolo

.

Ən sağlamı nə buğda, nə də kəpək çörəyidir - Görün hansı imiş

Arıqlamaq istəyənlər üçün ilk tövsiyə çörək yeməyi tamamilə tərk etmək olsa da, bu tövsiyəni yerinə yetirmək bir çox insan üçün asan olmur. Çörək yemədən dayana bilməyənlər sağlam çörək növlərinə üstünlük verməyə çalışırlar

.

Üzərliyin "qara üzü" - narkotik maddə sayılır

Üzərlik (Peganum harmala) ənənəvi tibbdə və xalq təbabətində geniş istifadə olunan bitkidir. Azərbaycanda da qədimdən bəri üzərlik həm qoruyucu vasitə, həm də müalicə məqsədilə istifadə olunur. Onun faydaları və istifadəs

turlar.az

sonxeber.az toy makiyaji sekilleri makiyaj etmek qaydalari kosmetika mehsullari vətən haqqında inşa ehtiraslandiran sozler kabab reseptləri yay kolleksiyasi 2024 sağlamlığa aid atalar sözləri baldiza aid klitor həsən bəy zərdabi big.az