Narahat olanda sakitləşmək üçün bu qidaları YEYİN

Narahat olanda sakitləşmək üçün bu qidaları YEYİNBitməz son tarixlər və informasiya yüklənməsi dövründə narahatlıq həyatın tez-tez müşayiəti halına çevrilib.
Milli.Az narahatlığa qarşı olan qidaları təqdim edir:
Xroniki gərginlik yalnız məhsuldarlığı azaldır deyil, həm də fiziki xəstəlikləri - yuxusuzluqdan tutmuş ürək-damar sisteminin pozulmasına qədər - təşviq edir. Psixoloji praktikalar və fiziki fəaliyyətlə yanaşı, bu vəziyyətlə mübarizədə qidalanmanın da mühüm rolu var. Gəlin, ruhi tarazlığı bərpa etmək üçün pəhrizi necə tənzimləmək barədə düşünək.
Yağlı balıq: Sinir sisteminin qalxanı
Somon, tuna və skumbriya Omega-3 poliyen doymamış yağ turşuları ilə zəngindir; bu turşular narahatlıq ilə əlaqəli beyin iltihabını azaldır. Tədqiqatlara görə, belə balığın müntəzəm qəbulu stress hormonlarının səviyyəsini 20 faiz azaldır.
Tünd şokolad: Şirin sakitləndirici
Kakao dənələri beyin qan dövranını yaxşılaşdıran flavonoidlər və əzələləri rahatladan maqnezium ehtiva edir. Əsas məsələ, narahatlığı artıran şəkər dalğalanmalarını önləmək üçün ən azı 70 faiz kakao tərkibli şokolad seçməkdir.
Banan: Təbii antidepresanlar
Bu meyvələrdə serotonin sintezi üçün zəruri olan triptofan amin turşusu mövcuddur. Bananları qoz-fındıq və ya yulafla birləşdirin: karbohidratlar triptofanın udulmasını artırır və sürətli sakitləşdirici təsir göstərir.
Fermentləşdirilmiş məhsullar: Bağırsaq - ikinci beyin
Turşu kələm, kimçi və təbii qatıq bağırsaq mikroflorasını bərpa edir və bu, emosional vəziyyətə birbaşa təsir göstərir. Onların tərkibindəki probiyotiklər narahatlıq ilə əlaqədar beyin mərkəzlərinin aktivliyini azaldır.
Yaşıl çay: Yuxusuzluq yaratmadan rahatlama
L-teanin içkidə mövcud olan və beyin tərəfindən alfa dalğalarının yaranmasını stimullaşdıran maddədir; bu, rahat və diqqətli vəziyyət yaradır. Bununla belə, sakitləşdirici vasitələrdən fərqli olaraq, yaşıl çay uslanma effekti yaratmır. /Lent.az
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 943   Tarix: 16 mart 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Paltarları niyə radiatorların üstündə qurutmaq olmaz?

Qış aylarında paltarları radiatorların üstündə qurutmaq sağlamlıq baxımından məsləhət görülmür. xəbər verir ki, bunu türkiyəli həkim Muhammet Sinan Dağdeviren deyib. O bildirib ki, evdə paltarların evin içində paltar ipind

.

Hərəkətsizlik xərçəng riskini artırırmı?

Son illər aparılan elmi araşdırmalar göstərir ki, fiziki aktivliyin azlığı bir sıra ciddi xəstəliklərin, o cümlədən xərçəngin yaranma riskini artıra bilər. Mütəxəssislərin fikrincə, hərəkətsiz həyat tərzi orqanizmdə maddələ

.

Apteklərdə satılan bu şokoladın tərkibində heyvan qanı var - Azərbaycanda da geniş yayılıb

Hematogen şokoladın əsas tərkibi öküz qanından əldə olunan albumin və şəkərdən ibarətdir. xəbər verir ki, dəmir və C vitaminini artırmaq üçün tez-tez quru meyvələr, qoz-fındıq, süd tozu, qənnədi şirəsi, karamel və ya şokola

.

Ayaqlarımız niyə üşüyür? - Əsas səbəb açıqlandı

Bir çox insan, xüsusilə soyuq havalarda və ya ev şəraitində belə ayaqlarının tez-tez üşüdüyündən şikayətlənir. xəbər verir ki, mütəxəssislər bu vəziyyətin əsas səbəblərini açıqlayıb. Həkimlərin sözlərinə görə, ayaqların üşüməsini

.

Yaşlandıqca niyə özünəinam zəifləyir?

Orta yaş dövründə özünə inamın azalması gələcəkdə demensiya riskinin artması ilə əlaqəlidir. Bu nəticəyə London Universitet Kollecinin alimləri gəlib. Araşdırmanın aparıcı müəllifi Filip Frank bu barədə Independent nəşrin

.

Ayaq göbələyi necə keçir? Ayaq göbələyinə nə kömək edir?

Ayaq göbələyi geniş yayılmış dəri problemlərindən biridir və ayaq dərisində müəyyən göbələk növlərinin çoxalması nəticəsində yaranır. Ən çox barmaqların arasında müşahidə olunsa da, növündən asılı olaraq ayağın üst hissəsində

.

Azərbaycanda 60 günlük körpə qidadan öldü - İlk 6 ay qətiyyən başqa yemək olmaz - SƏBƏB

Abşeron rayonunda 2 aylıq körpə bədbəxt hadisə nəticəsində ölüb. 23 oktyabr 2025-ci il təvəllüdlü Rəvanə Muxtarova yaşadığı Xırdalan şəhərindəki evdə boğazında qida qalması nəticəsində boğularaq vəfat edib. xəbər verir ki

.

Çay və qəhvənin hansı halda xərçəng yaratdığı elmə məlum oldu

Alimlər çay və qəhvənin çox isti halda içilməsinin mədə xərçəngi riskini artırdığını müəyyən ediblər. xəbər verir ki, araşdırma Çinin Paytaxt Tibb Universitetinin alimləri tərəfindən aparılıb. Nəticələr "Food & Function"

.

Tünd şokolad bioloji yaşı azaldırmış

Tünd şokoladın əsas tərkib hissəsi olan teobromin hüceyrələrin qocalma sürətini yavaşladaraq bioloji yaşı azalda bilər. xəbər verir ki, London Kral Kolleci tərəfindən aparılan tədqiqatda, qanında teobromin səviyyəsi yüksə

turlar.az

geyim seçimi sade makiyaj sekilleri geyim dəbləri qarasin qizlar ucun makiyaj evdarlıq kitabı qadın xəyanət şirniyyatların hazırlanması kosmetika dieta faydalı məsləhətlər burclerin uygunlugu hakıştalar şəhid