Noxudun faydaları

Noxudun faydalarıSarı noxud birillik taxıl bitkisinin meyvəsidir. Noxud bitkisinin hündürlüyü 20-70 sm-ə qədər qalxır. Onun xırda yaşıl yarpaqları olur. Noxudun meyvələri isə 1-3 sayda olmaqla xırda dənələrdən ibarət olur.
Bu bitki çox istisevər bitki olub vegetsiya dövrü 90-100 gün, gec yetişən növündə isə 150-220 gün çəkir. Noxud bitkisi 8-11 C dərəcədən aşağı tempratura davam gətirə bilən bitkilərdən deyil. Onun normal yetişməsi üçün 24-28* C tempratur lazımdır.
Sarı noxududn vətəni Orta Asiya ölkələri hesab edilir. Şərqi Avropa, Şərqi Afrika. Hindistan, Aralıq dənizi bölgələrində də sarı noxud yetişdirilir.
Sarı noxud dünya mətbəxində paxlalı bitkilər arasında yaşıl noxud və lobyadan sonra üçüncü yerdə durur.
Noxudun Tərkibi
Sarı noxudun tərkibi zülallar, yağlar, liflərlə zəngindir. Noxudda kalsiumun, maqniumun, kaliumun, A və C vitaminləri inanılmaz qədər boldur. Noxudun əsas tərkibini əvəzolunmaz turşular - metionin və triptofan tutur.
Müasir alimlər paxlalı bitkilər arasında sarı noxudu daha çox dəyərləndiririlər. Noxudun tərkibində olan zülalların miqdarı yumurtanın tərkibindəki zülalların miqdarına çox yaxındır. Onun tərkibi A, B1, B2, B6, C, PP vitaminləri və minerallarla zəngindir.
Noxudun Xeyri
Noxud yemək ürəyin işini yaxşılaşdırır, qanda şəkərin miqdarını neytrallaşdırır. Ondan ürək-damar xəstəliklərinin profilaktikasında istifadə eləmək olar. Sarı noxud bədənə enerji verir, qaraciyəri, qanı təmizləyir. Onun gözün billur qişasını müdafiə etmək qabiliyyəti vardır. Belə ki, noxudun tərkibindəkilər billur qişada olan yorğunluğu aradan qaldırır, görməni yaxşılaşdırır.
Arıqlamaq üçün noxudu aşağıdakı qaydada bişirib qəbul eləmək lazımdır:
Noxud soyuq suda isladılır, 8 saat keramik qazanda qaynadılır. Sonra suyu süzülür və ət maşınının xırda gözündən keçirilir. Üyüdülmüş noxud gün boyu kiçik hissələrlə yeyilir. Aclıq hissi çox olduqda isə müxtəlif salat və şorba bişirib, içərisinə üyüdülmüş noxuddan qatılıb içilir. Sonrakı gün proses yenidən təkrarlanır. Bir həftə boyu bu qayda ilə qidalanmaq həm arıqlamağa, həm də orqanizmin toksinlərdən təmizlənməsinə, həm də orqanizmin mineral və vitaminlərlə qidalanmasına səbəb olacaq. Bu müalicə bir həftədən bir təkrarlanır və 3 ay müddətində davam etdirilir.
Bir çox ölkələrdə noxuddan xumus (püre), falafel hazırlayırlar. Bəzi dünya mətbəxində noxudu bir çox yeməklərə qatırlar.
Noxudun Ziyanı
Sarı noxudun orqanizmə heç bir zərərli təsiri yoxdur. Amma həddindən çox noxud yemək qarında köpə, meteorizmə səbəb ola bilir. Bunun səbəbi isə noxudun tərkibində paxlalı bitkilərə xas olan oliqosaxaridlərin olmasıdır. Bu maddə öddə çətin həzm olur və mədə-bağırsaqlarda problemlərin əmələ gəlməsinə səbəb olur. Bunun baş verməməsi üçün isə qoxud qəbul edən zaman qida qəbulunu nəzarət altında saxlamaq lazımdır. Belə ki, noxud yedikdən sonra ikinci qida qəbulunu ən azı 4 saatdan sonra qəbul eləmək lazımdır.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 833   Tarix: 24 yanvar 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Dodaq dişləmək vərdişinə nə səbəb olur? - CAVAB

Maraqlıdır, dodaq dişləmək vərdişinə nə səbəb olur?. -a istinadən bildirir ki, dodaq dişləmə stress və narahatlıq kimi emosional faktorlarla əlaqəli sinir vərdişidir. Bu vərdiş dodaqlarda yaralara, çatlara və infeksiyalar

.

Qida rasionumuzdakı gizli kabus: Siqaretdən daha təhlükəli

Alimlər son araşdırmalarında belə qənaətə gəliblər ki, fastfud və digər zərərli qidaların istehlakı ürək-damar sisteminə mənfi təsir edir və ölüm riskini artırır. Onlar eksperimental olaraq bu qidaların 32 zərərli təsirin

.

Hansı yaşda pəhriz saxlamaq təhlükəlidir? - CAVAB

Hər yaş pəhrizə riayət etmək üçün uyğun hesab edilmir. Bəzi hallarda bioloji proseslər haqqında düşünmək lazımdır. -a istinadən bildirir ki, buna görə də, orqanizm yetkinləşərkən, sümük və digər toxuma növləri formalaşarkən

.

Hansı kürü daha sağlamdır? - Qara, yoxsa qırmızı

Hansı kürü daha sağlamdır - qara və ya qırmızı?. -a istinadən bildirir ki, məşhur inancın əksinə olaraq, qara kürü qırmızı kürüdən heç də sağlam deyil. . Qırmızı və qara kürünün qida dəyəri, faydalı xüsusiyyətləri təxminə

.

Baş-beyin transplantasiyası ilə bağlı sensasion açıqlama

Akdeniz Universiteti Orqan Nəqli İnstitutunun direktoru professor Ömər Özkan hesab edir ki, baş transplantasiyası əməliyyatlarının həyata keçiriləcəyi günlər uzaqda deyil. -a istinadən xəbər verir ki, professor bu barəd

.

Qışdan sonra niyə saç tökülür? - Həkim ŞƏRHİ

Yazın əvvəlində çoxları quru və qabarıq baş dərisi və saç tökülməsi ilə qarşılaşa bilər. -a istinadən bildirir ki, dermatoloq Anastasiya Şatilova bunun niyə baş verdiyini açıqlayıb. . O, saç tökülməsinin təbii bir prose

.

Evdə bitki yağını istifadə etmək üçün 3 seçim - Hər kəs bunu bilmir

Bitki yağı kifayət qədər yüksək funksionallığa malikdir. -a istinadən bildirir ki, doğrama taxtası qısa müddət istifadə edildikdən sonra xoşagəlməz qoxu verməyə başlayır. Əgər vaxtaşırı onu bitki yağı ilə təmizləsəniz, problem

.

Beyni yaşlandıran gündəlik hərəkətlər və vərdişlər

Bütün gündəlik hərəkətlərimiz və vərdişlərimiz bu müəyyən şəkildə beynimizə təsir edir. Bu həyati orqanın sağlamlığını qorumaq üçün bəzi gündəlik amilləri nəzərdən keçirmək vacibdir. -a istinadən beyni tez yaşlandıran gündəli

.

"Xərçəngə daha çox bu qadınlarda rast gəlinir

"Uşaqların süni qidalanması son 20 ildə sürətli şəkildə artıb. Ana südü ilə qidalanma kəskin azalıb". . qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki, bu fikirləri Milli Məclisin Səhiyyə komitəsinin sədri Əhliman Əmiraslano

turlar.az

sonxeber.az yemek reseptleri hamilelikde qidalanma makiyaj instagram ilk öpüş toyuqlar haqqinda gozalti qaralar ucun soda maskasi kosmetika qaynana novruz bayramina aid şirin qoğal xlor lekesi kondom