Noxudun faydaları

Noxudun faydalarıSarı noxud birillik taxıl bitkisinin meyvəsidir. Noxud bitkisinin hündürlüyü 20-70 sm-ə qədər qalxır. Onun xırda yaşıl yarpaqları olur. Noxudun meyvələri isə 1-3 sayda olmaqla xırda dənələrdən ibarət olur.
Bu bitki çox istisevər bitki olub vegetsiya dövrü 90-100 gün, gec yetişən növündə isə 150-220 gün çəkir. Noxud bitkisi 8-11 C dərəcədən aşağı tempratura davam gətirə bilən bitkilərdən deyil. Onun normal yetişməsi üçün 24-28* C tempratur lazımdır.
Sarı noxududn vətəni Orta Asiya ölkələri hesab edilir. Şərqi Avropa, Şərqi Afrika. Hindistan, Aralıq dənizi bölgələrində də sarı noxud yetişdirilir.
Sarı noxud dünya mətbəxində paxlalı bitkilər arasında yaşıl noxud və lobyadan sonra üçüncü yerdə durur.
Noxudun Tərkibi
Sarı noxudun tərkibi zülallar, yağlar, liflərlə zəngindir. Noxudda kalsiumun, maqniumun, kaliumun, A və C vitaminləri inanılmaz qədər boldur. Noxudun əsas tərkibini əvəzolunmaz turşular - metionin və triptofan tutur.
Müasir alimlər paxlalı bitkilər arasında sarı noxudu daha çox dəyərləndiririlər. Noxudun tərkibində olan zülalların miqdarı yumurtanın tərkibindəki zülalların miqdarına çox yaxındır. Onun tərkibi A, B1, B2, B6, C, PP vitaminləri və minerallarla zəngindir.
Noxudun Xeyri
Noxud yemək ürəyin işini yaxşılaşdırır, qanda şəkərin miqdarını neytrallaşdırır. Ondan ürək-damar xəstəliklərinin profilaktikasında istifadə eləmək olar. Sarı noxud bədənə enerji verir, qaraciyəri, qanı təmizləyir. Onun gözün billur qişasını müdafiə etmək qabiliyyəti vardır. Belə ki, noxudun tərkibindəkilər billur qişada olan yorğunluğu aradan qaldırır, görməni yaxşılaşdırır.
Arıqlamaq üçün noxudu aşağıdakı qaydada bişirib qəbul eləmək lazımdır:
Noxud soyuq suda isladılır, 8 saat keramik qazanda qaynadılır. Sonra suyu süzülür və ət maşınının xırda gözündən keçirilir. Üyüdülmüş noxud gün boyu kiçik hissələrlə yeyilir. Aclıq hissi çox olduqda isə müxtəlif salat və şorba bişirib, içərisinə üyüdülmüş noxuddan qatılıb içilir. Sonrakı gün proses yenidən təkrarlanır. Bir həftə boyu bu qayda ilə qidalanmaq həm arıqlamağa, həm də orqanizmin toksinlərdən təmizlənməsinə, həm də orqanizmin mineral və vitaminlərlə qidalanmasına səbəb olacaq. Bu müalicə bir həftədən bir təkrarlanır və 3 ay müddətində davam etdirilir.
Bir çox ölkələrdə noxuddan xumus (püre), falafel hazırlayırlar. Bəzi dünya mətbəxində noxudu bir çox yeməklərə qatırlar.
Noxudun Ziyanı
Sarı noxudun orqanizmə heç bir zərərli təsiri yoxdur. Amma həddindən çox noxud yemək qarında köpə, meteorizmə səbəb ola bilir. Bunun səbəbi isə noxudun tərkibində paxlalı bitkilərə xas olan oliqosaxaridlərin olmasıdır. Bu maddə öddə çətin həzm olur və mədə-bağırsaqlarda problemlərin əmələ gəlməsinə səbəb olur. Bunun baş verməməsi üçün isə qoxud qəbul edən zaman qida qəbulunu nəzarət altında saxlamaq lazımdır. Belə ki, noxud yedikdən sonra ikinci qida qəbulunu ən azı 4 saatdan sonra qəbul eləmək lazımdır.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 953   Tarix: 24 yanvar 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Səhər yeməyində verilən bu iki qida ölümə aparır - DİQQƏT

Səhər yeməyində kolbasa və sosis kimi emal edilmiş ətlərdən istifadə bağırsaq xərçəngi yarada bilər. xəbər verir ki, bu məhsulların sağlamlığa təhlükələri elm adamları tərəfindən dəfələrlə vurğulanıb. Emal olunmuş ətlər

.

Hər gün istifadə olunan makiyaj fırçaları - bu xəstəliklərinə səbəb ola bilər

Makiyaj fırçaları və süngərləri düzgün təmizləməmək dermatoloji və oftalmoloji xəstəliklərə səbəb ola bilər. e- -a istinadən xəbər verir ki, biotexnoloq Mariya Zolotarevanın bildirdiyinə görə, bu alətlərdə toplanan makiya

.

Mineral suya qatıb gündə 1 stəkan için - Böyrəkləri "saat kimi işlədir"

Mineral qazlı su və limonun təbii birləşməsi bədəninizə yenilənmək və enerjinizi artırmaq üçün ideal bir fürsət təqdim edir. xəbər verir ki, bu sadə qarışım sağlamlığınızı dəstəkləmək üçün kiçik, lakin təsirli bir addımdır

.

Kimlərə araq, çaxır və pivə olmaz?

Buğda əsaslı alkoqollu içki anadangəlmə və ya qazanılma bağırsaq disbiozu olan kişilərə olmaz.  xəbər verir ki, tibb elmləri doktoru Marqarita Koroleva pivə və araqdan sonra bu insanlarda problem yarandığını bildirib. "B

.

Kifli məhsulların sağlamlığa zərərləri - Bu xəstəliyə yol açır

Kif basmış məhsullar, müxtəlif xəstəliklərə səbəb ola bilər. Kif və digər mikroorqanizmlərin inkişafı xüsusilə nəmlik və yüksək temperatur şəraitində, məhsulların tərkibində zərərli toksinlərin və bakteriyaların yaranmasın

.

Pivə içənlər DİQQƏT: Bunları qarışdırmayın

Navarra Universitetinin mütəxəssisləri bildirirlər ki, pivə, ölçülü şəkildə istehlak edildikdə, ürək-damar və sümük sağlamlığı üçün faydalı ola bilər. Lakin spirtli içkilərlə bəzi qidaların birlikdə istehlakı həzm sistemin

.

Yuxu gətirən qidalar

Bəzi insanlar yuxuya getməkdə çətinlik çəkir. Bir neçə qida var ki, onlar yuxu gətirmə qabiliyyətinə malikdir. xəbər verir ki, yuxu gətirən qidalar arasında bir çox faydalı məhsullar mövcuddur. Məsələn, bal tərkibindəki qlükoz

.

Ağciyər xərçənginin qarşısını ala bilən İSTİOT

Təbii alkaloid olan çili və ya nazik qırmızı acı bibər ağciyər xərçəngi zamanı metastazların yaranmasının qarşısını ala bilər.  xəbər verir ki, ABŞ Marşal Universitetinin əməkdaşları yeni elmi araşdırmalarını təqdim ediblər

.

Nə qədər spirtli içki içsək insult olarıq?

Spirtli içki qəbul edən insanlarda insult inkişaf riski əhəmiyyətli dərəcədə yüksəkdir. Qalueya Universitetinin tədqiqatçıları alkoqolun miqdarının beyin iflici ehtimalına necə təsir etdiyini təhlil ediblər. İnsult beyind

turlar.az

sonxeber.az toy makiyaji sekilleri donlar 2025 kosmetik vasiteler cinsi heyat həyat stili qohum evlilik yuxu pozğunluğu qurd ve quzu vətənə aid atalar sözləri tərəzi bürcü hakışda vətən haqqında bayatı