ÖLÜM saçan TURŞULAR VƏ MÜRƏBBƏLƏR

ÖLÜM saçan TURŞULAR VƏ MÜRƏBBƏLƏREv konservləri (müxtəlif turşular, salatlar, mürəbbələr, kompotlar) bizi botulizm xəstəliyinə yoluxdura bilər. Bu çox ağır və olduqca təhlükəli xəstəlikdir.
Botulizmi törədən bakteriya Clostridium botulinum adlandırılır. Bu bakteriyalar insan orqanizmi üçün təhlükəli deyil. Lakin bu bakteriyalar tərəfindən hazırlanan "botulotoksin"  dünyada ən güclü bioloji zəhərlərdən biri sayılır. Bu zəhər oksigen olmayan yerlərdə Clostridium botulinum bakteriyası tərəfindən ifraz olunur.
Clostridium botulinum bakteriysı torpaqda yaşayır. Torpaqdan bu bakteriyalar tərəvəzlərə və meyvələrə  düşür. Hətta çox təmiz yuyulan meyvə və tərəvəzlərin üzərində bakteriyanın mikroskopik sporları qala bilər. Ev şəraitində hazırlanan müxtəlif turşular, kompotlar, mürəbbələr və s. adətən kip şəkildə bağlanılır və oksigen bankalara daxil olmur. Nəticədə botulotoksinin ifrazı üçün ən əlverişli şərait yaranır.
Nəzərə almaq lazımdır ki, sporlar ev şəraitində sterilizasiyadan "qorxmur" və hətta 1 saat sterilizasiyadan sonra məhsulda sağ qalır. Clostridium botulinum bakteriyanın sporlarını yalnız meyvə və tərəvəz konservlərini istehsal edən zavodlar şəraitində xüsusi sterilizasiya avadanlıqda zərərsizləşdirmək mümkündür.
Botulotoksin insan orqanizminə düşdükdə tez bir zamanda qanın axını ilə bütün orqanizmə yayılır və müxtəlif qrup əzələlərdə ifliclərə səbəb olur. Konservləşdirilmiş qidanın qəbulundan təxminən 10-12 saat sonra xəstədə ağızda quruluq, görmənin pozulması (ikili, bulanıq görmə), mədədə ağırlıq hissi, urəkbulanması, qusma, ishal kimi simptomlar meydana çıxır. Daha sonra insanda göz qapaqların aşağı enməsi (insan gözlərini aça bilmir), səsin xırıltılı olması, bəzən səsin tam tutulması, udma refleksinin pozulması (insan əvvəl bərk, sonra isə yumşaq qidanı, daha sonra suyu uda bilmir), nəfəsalmanın pozulması (təngnəfəslik), bütün əzələlərin zəiflənməsi, yerişin pozulması və s. ağır simptomlar inkişaf edir. Bu zaman xəstəyə lazım olan tibbi yardım göstərilməzsə, tənəffüsdə iştirak edən əzələlər iflic olur və insan boğulmadan ölür.
Bu səbəbdən sadaladığımız simptomları (və onların hər hansılarını) hiss etdikdə, tez bir zamanda həkimə müraciət edin və ya "təcili yardım" çağırın. Nəzərinizə çatdıraq ki, botulizm yalnız xəstəxana şəraitində müalicə oluna bilər. Xəstəyə xüsusi zərdab yeridilir.
Təəssüf ki, botulotoksin olan bankanı aşkar etmək mümkün deyil. Bankanın xarici görünüşü adi ola bilər - bankanın qapağı qalxmayıb, mayesi bulanıq deyil və s., məhsulun dadı və iyi də dəyişilmir.
Həkimlər xəbərdarlıq edir ki, hətta ən təmiz şəraitdə hazırlamış ev konservlərində botulotoksin ola bilər. Bazarlarda və s. yerlərdə satılan, mənşəyi bilinməyən "ev"  turşuları, leçoları, mürəbbələri və s. xüsusilə təhlükəlidir.
Göbələk konservləri, leçolar, müxtəlif tərəvəz salatlar botulizmə görə ən təhlükəli məhsullar sayılır.
Botulizm nadir xəstəlikdir. Lakin heç bir insan bu ölümcül xəstəlikdən sığortalanmayıb. Bu səbəbdən xəstəliyin simptomlarını bilmək çox vacibdir.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1042   Tarix: 02 dekabr 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Sağlamlıq üçün ən faydalı 5 ŞORBA

İlk yeməklər (şorbalar) orqanizm üçün çox faydalıdır: onlar həm toxluq hissi yaradır, həm də tərkibindəki ət, sümük və tərəvəzlər sayəsində bir çox vitamin və qida maddələri ehtiva edir. Şorbalar bədəni qidalandırır, eyn

.

Tibbin atasından xoruldayanlara şəfalı məsləhət

İbn Sina erkən mərhələdə xoruldamanın səbəblərini açıqlayıb və təbii müalicə üsullarını təklif edib. Müasir aromaterapiya bu qədim biliyi dəstəkləyir və xoruldamaya qarşı effektiv həllər təklif edir. e- -a istinadən xəbə

.

Ramazandan sonra qidalanma necə olmalıdır?

Ramazan ayı boyunca uzun saatlar ac və susuz qaldığımız üçün orqanizm fərqli qidalanma rejiminə uyğunlaşır. Bu barədə Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun məqaləsində deyilir. Qeyd olunur ki, Ramazan bayramı və sonrak

.

Banan faydalıdır, amma hamı üçün yox: kimlərə Zərərlidir?

Banan həm uşaqların, həm böyüklərin sevdiyi, şirin və faydalı meyvədir. Bananlar B qrup vitaminləri (B1, B2, B6), C vitamini, dəmir, kalsium, kalium, flüor və fosforla zəngindir. Lakin bəzi hallarda banan orqanizmə zərə

.

Qıcıqlandırıcı öskürək zamanı nə etməli?

Quru və qıcıqlandırıcı öskürək, boğazda və nəfəs yollarında qıcıqlanma nəticəsində yaranır. Xüsusilə gecələr daha çox artaraq yatmağa mane ola bilər. Onu azaltmaq və sağalma prosesini sürətləndirmək üçün aşağıdakı üsullar

.

Dünyada ilk yaşandı - Qadının üzərində test edildi

Beyindəki siqnalları səsə çevirən süni intellekt modeli ilə işləyən cihaz sınaqdan keçirilib. xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, ABŞ-də tədqiqatçılar beyindəki siqnalları səsə çevirən süni intellekt modeli ilə işləyə

.

Gənc qalmağın SİRRLƏRİ

Gənc qalmaq dövrümüzdə xüsusilə qadınların əsas axtarışında olduğu nemətlərdəndir. Bu istiqamətdə dünyada illərdir geniş araşdırmalar və tədqiqatlar aparılır. Bəs dünya ölkələri gənc və uzun ömürlü həyat üçün hansı xüsus

.

Enerji içkiləri ilə bağlı XƏBƏRDARLIQ: Qəfil ölümə səbəb ola bilər

Enerji içkiləri içmək hətta tamamilə sağlam insanlarda da qəfil infarkta səbəb ola bilər. -ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, bu, tədqiqatçıların gəldiyi nəticədir. Bu cür içkilərin populyarlığına baxmayaraq, onları

.

Yemək zamanı su içmək zərərlidir? - Həkim DANIŞDI

Populyar bir mifə görə, yemək zamanı su içmək zərərlidir - bu fikir artıq bir neçə nəsildir ki, mövcuddur, deyə dietoloqlar zarafatla bildirirlər. Bir çox insanlar hesab edir ki, yemək zamanı su içmək mədə şirəsinin turşuluğun

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az reseptler toy makiyaji sekilleri qaşların formalari hakıştalar geyim kombinasiyalari limon maskasi sizanaqlara qarsi vasite zehmet ve zinet rus dilini öyrənək 2 ci dərs paxlava laylalar yuxuda qara ilan gormek