Orqanizmdə sidik turşusunu çoxluğu nə deməkdir – Buna səbəb 8 ərzaq

Orqanizmdə sidik turşusunu çoxluğu nə deməkdir – Buna səbəb 8 ərzaqSidik turşusu orqanizm tərəfindən hasil olunan turşudur, hər bir sağlam insanda olur, o böyrəklərə düşür və ordan sidiklə xaric olmalıdır. Sidik turşusu metobolizm prosesinin artıq qalıqlarıdır, hansı ki, insan bəzi qidaları və içkiləri qəbul edəndə onlardan ayrılır.
Əgər insan çox miqdarda sidik turşusu sintez edən ərzaqları qəbul edərsə və ya metobolizmi pozulmuş olarsa, çox miqdarda hasil olan sidik turşusunu böyrəklər təmizləyə bilmir və o sümüklərdə yığılaraq podaqra yarada və ya böyrəklərdə daş əmələ gətirə bilər.
Orqanizmdə sidik turşusunun normadan çoxluğu Hiperurikemiya adlanır. Bu xüsusi sidik turşusu analizi ilə təyin olunur.
Bu artıq xəstəlik hesab olunur və xəstə sidik turşusu əmələ gətirən qidalardan uzaq durmaq üçün xüsusi dietaya əməl etnəlidir.
Sidik turşusu çox olduqda podaqra, böyrək problemləri, daş, oynaqlarda iltihab və ağrı meydana çıxır.
Milli.Az medicina.az-a istinadən sidik turşusunu artıran qidaları təqdim edir.
1. Dəniz məhsulları - nə qədər faydalı olsa da, purinlə zəngindir və bu sidik turşusunu artırır. Krevet, dəniz xərçəngi, krab, midiya, omar və s.
2. Qırmızı ət və içalat
Mal əti, eləcə də fərqi yoxdur, toyuq , qoyun, istənilən heyvanın içalatı, həmçinin qaraciyər purinlə zəngindir və sidik turşusunu artırır.
3. Yağlı balıq - sardina, tuns, skumbriya - dieta saxlayarkən bu məhsulların verə biləcəyi faydanı zeytun yağı, qoz, avokado və s.dən ala bilərsiz.
4. Kolbasa, sosis - sidik turşusunu artıqmaqla yanaşı konservantlarla zəngindir.
5. Paxlalı bitkilər - mərci, noxud, lobya az da olsa sidik turşusunu artırır.
6. Bəzi tərəvəzlər - ispanaq, sparja, gül kələmi, göbələklər
7. Şirin, qazlı içkilər
8. Alkoqol, araq
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1470   Tarix: 26 fevral 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Azərbaycanlıların gündəlik səhər vərdişi xərçəng yaradır

Bal yeyən xərçəng xəstəliyinə tutula bilər. xəbər verir ki, mütəxəssislər bu qənaətə gəliblər. Araşdırmalar nəticəsində müəyyənləşdirilib ki, dünyanın ən sağlam qidalarından olan bal belə düzgün formada qəbul edilmədikd

.

8 saatdan az yatanlara xəbərdarlıq

Florensiyada aparılan yeni tədqiqat göstərir ki, gənc və klinik cəhətdən sağlam insanlar arasında belə yuxunun qısalığı və nizamsızlığı ürək-damar xəstəlikləri riskini artıra bilər. xəbər verir ki, araşdırma "Nutrients"

.

Kompüter qarşısında uzun müddət oturmağın zərərləri

Son illərdə ofis işçiləri və tələbələr arasında kompüter qarşısında uzun saatlar keçirmək adi hala çevrilib. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu vərdiş sağlamlığa ciddi təsir göstərə bilər. xəbər verir ki, həkimlə

.

2 yaşa qədər uşaqlara qətiyyən belə dərmanları vermək olmaz - Xəbərdarlıq

Uşaqlara öskürək siroplarını səbəbsiz yerə vermək təhlükəli ola bilər. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı pediatr Darya İvanova xəbərdarlıq edib. Onun sözlərinə görə xüsusilə bəlğəmi duruldan dərmanlar körpələr üçün cidd

.

"Maska dövrü geri qayıda bilər" - 7 mutasiya keçirən epidemiya sürətlə yayılır

Sinə Xəstəlikləri Mütəxəssisi Prof. Dr. Tevfik Özlü Avstraliyada aşkarlanan və 7 dəfə mutasiyaya uğradığı təsdiqlənən yeni "H3N2" virusu ilə bağlı ciddi xəbərdarlıqlar edib. xəbər verir ki, onun sözlərinə görə hazırk

.

Ürəyi qoruyur deyə ovuc-ovuc yediyimiz çərəz ağciyəri məhv edirmiş

Ürək sağlamlığı üçün faydalı hesab edilən, gündəlik rasionda tez-tez yer alan quru meyvələrin bəzi hallarda sağlamlıq üçün risk yaratdığı məlum olub. Xüsusilə çox miqdarda istehlak olunduqda qozun ağciyərlərə ciddi şəkild

.

"Tualet vərdişlərindəki dəyişiklik Alzheimerin başlanğıcı ola bilər"

ÜST-ün məlumatına görə, hazırda dünyada təxminən 55 milyon insan demensiya ilə yaşayır. Bu rəqəmin 2030-cu ildə 78 milyona, 2050-də isə 139 milyona çatacağı proqnozlaşdırılır. Türkiyədə isə Alzheimer xəstələrinin sayını

.

Əgər balığın qarnı belədirsə, almayın

Balıq alarkən diqqət edilməli ən vacib məqamlardan biri onun qarın hissəsinin vəziyyətidir. Mütəxəssislərin sözlərinə görə, qarın hissəsi şişkin, yumşaq və ya asanlıqla dağılırsa, həmin balığı almaq təhlükəlidir. xəbər veri

.

Gündə 4 fincan içmək qocalmanı yavaşladır

Norveçdə aparılan yeni araşdırma göstərir ki, gündə üç-dörd fincan qəhvə içmək bioloji qocalma prosesini yavaşlada bilər. xəbər verir ki, alimlərin sözlərinə görə, orta miqdarda qəhvə istehlakı hüceyrələrin qoruyucu hissəs

turlar.az

yemek reseptleri gelinlikler yay geyimləri 2025 resept kesmikli banan düşüncə dərsi xiyar tutması kosmetika vetene aid bayatilar toy gecesı xerceng əfsanələr kahfe kali