Orqanizmə sağlamlıq, salatlara dad, süfrəyə yaraşıq verən reyhan

Orqanizmə sağlamlıq, salatlara dad, süfrəyə yaraşıq verən reyhanSüfrələrin bəzəyi olan reyhan bitkisi milli mətbəximizin ayrılmaz tərkib hissəsi və salatlarda ən çox istifadə olunan göyərtilərdən biridir. Qədim zamanlarda Aralıq dənizi sahillərində yaşayan xalqlar onu "kralın ətirli bitkisi" hesab edirdilər. Reyhan sözü ərəb mənşəli olub "gözəl qoxu" deməkdir. Bitkinin latınca adı "krallara layiq ətir" mənasını verir. Əsasən subtropik və tropik ölkələrdə yayılan reyhanın dünyada 200-ə qədər növü var. Onların əksəriyyəti zahirən oxşar olsalar da, ətirlərinə görə bir-birindən fərqlənirlər. Reyhanın vətəni Seylon adası, Asiyanın tropik rayonları hesab olunur. Həmin ölkələrin təbabət və mətbəxində bu bitkidən 5 min ildən çoxdur ki, istifadə olunur.
Milli.Az AZƏRTAC-a istinadən bildirir ki, ətirli və ədviyyəli xüsusiyyətə malik olan reyhan xoş iyinə görə mixəyi və muskat tozunu xatırladır. Reyhan universal otlardan biridir, həm ayrıca istifadə olunur, həm də digər bitki və ədviyyatlarla birlikdə yeməklərin tərkibinə qatılır. Reyhan ətirli olduğuna görə termiki təsirə məruz qalmır və onu həm soyuq, həm də isti xörəklərə əlavə edilir. Qurudulmuş reyhan bağlı qablarda 3-6 ay, təzə reyhan isə soyuducuda bir həftəyə qədər təravətini saxlayır.
Reyhanın yarpaqlarında efir yağı, azotlu maddə, yağ, vitaminlər və boya maddələri var. Onun yarpaqlarında olan boya maddələri tibbi cəhətdən faydalıdır. Əbəs yerə deyil ki, bitki həm də bir çox dərdin dərmanı kimi də tanınır. Qida ilə birgə qəbul olunan reyhan maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır, həzm prosesini asanlaşdırır və mədə-bağırsaq sisteminin işini nizamlayır.
Sağlamlıq üçün reyhanın çox böyük əhəmiyyəti var. Bitkinin yarpaqlarından hazırlanan duru ekstrakt qanda protrombinin miqdarını artırır və qanın laxtalanmasını sürətləndirir. Xalq təbabətində reyhanın meyvələrindən dəmlənmiş çay soyuqdəymədən əmələ gələn sinə ağrılarında yumşaldıcı təbii vasitə kimi qəbul edilir. Reyhan yarpaqlarının çayı ürəyi qüvvətləndirmək, dəmləməsi isə mədənin fəaliyyətini və iştahanı artırmaq üçün içilir. Orqanizmdə maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır, böyrək və sidik yollarının iltihabını aradan qaldırır, köp əleyhinə təsir göstərir. O həmçinin dərini canlandırır, aknelərə qarşı tətbiq olunur və sakitləşdirici təsir göstərir.
Yay aylarında reyhandan hazırlanan sərin kompot orqanizmdə serotonin hormonunu artırır. Sinir xəstəlikləri zamanı reyhan çayı çox faydalı təsirə malikdir. Həmin çay həm də qusma və ürəkbulanmanın qarşısını alır.
Bir neçə quru reyhan budağının paltar şkafına qoyulması pis qoxunun və geyimlərə güvə düşməsinin qarşısını alır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1449   Tarix: 19 may 2020
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

İllərdir zərərli olduğu deyilirdi, həkim təkzib etdi - Ziyansızdır

Yeməyi içki ilə içməyin zərərli olduğu fikri mifdir. xəbər verir ki, rusiyalı endokrinoloq və dietoloq, tibb elmləri namizədi Oksana Mixaleva açıqlamasında bunun sadəcə mif olduğunu bildirib. "Yeməyi su, çay və ya kof

.

"Bu qidaları yeyən gənclərin ürəyi "saatlı bomba" kimidir"

"Bu qidaları yeyən gənclərin ürəyi "saatlı bomba" kimidir". xəbər verir ki, bu barədə türkiyəli mütəxəssis həkim Dr. Yusuf Altınkayna deyib. Onun sözlərinə görə müasir həyat tərzi bu artımın əsas səbəbidir

.

Ağrını kəsmək istədi, qaraciyərini itirdi - FOTO

Ard-arda iki ağrıkəsici qəbul edən qız həyatının şokunu yaşayıb. xəbər verir ki, Esenyurtda yaşayan 20 yaşlı Kübra Yılmazın ard-arda iki ağrıkəsici qəbul etməsi həyatı bahasına başa gəlib. Qızın qaraciyəri fəaliyyətini dayandırıb

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Suşinin yanında bu məhsulları yemək olmaz - Xəbərdarlıq

Qazlı içkilərlə suşi yemək olmaz. xəbər verir ki, bunu rusiyalı həkim qastroenteroloq Yekaterina Titova deyib. O, suşi və rolların bəzi məhsullarla birlikdə yeyilməsinin təhlükəli ola biləcəyini açıqlayıb. Qastroenteroloqu

.

Tez çəki atmaq üçün aclıq sağlamdırmı?

Tez bir zamanda arıqlamaq arzusu çoxlarının gündəlik həyatında rast gəlinir. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, ac qalmaq sağlam və effektiv üsul deyil. xəbər verir ki, dietoloqların fikrincə, uzun müddət ərzində qidalanmama

.

Bu meyvə xəstəliklərə qarşı "qalxan"dır - Damarları gücləndirir

Moruq damarları qorumağa və orqanizmdəki iltihabı azaltmağa kömək edir. xəbər verir ki, bu barədə "Nutrients" jurnalında dərc olunub. Moruğun tərkibindəki aktiv maddələr, xüsusilə antosianlar və polifenollar, iltihabl

.

Özbaşına vitamin qəbulu qaraciyəti məhv edir - Açıqlama

Bəzi qida əlavəli həkim məsləhəti olmadan qəbul edilərsə faydasız olmaqla yanaşı təhlükəli də ola bilər. Bu barədə endokrinoloq-ginekoloq Tatyana Ovçarova xəbərdarlıq edib. O bildirib ki, dəmir tərkibli preparatlar yalnı

.

Hər gün hamı yeyir, ancaq sürətlə ölümə aparır

Palma yağı bir çox xəstəliklərin yaranmasına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, bunu rusiyalı terapevt Anastasiya Yakimova bildirib. Onun sözlərinə görə, bu yağ şirniyyatlarda, un məmulatlarında və uşaq qidalarında tez-te

turlar.az

gelinlikler donlar 2025 sade makiyaj sekilleri qüsl almaq qaydası toy ucun dizayn vətən bayatıları atalar sozleri veten haqqinda kosmetika buga burcu usaq seirleri ziyafet geyimleri uşaq nece olur oğlaq