Orqanizmə sağlamlıq, salatlara dad, süfrəyə yaraşıq verən reyhan

Orqanizmə sağlamlıq, salatlara dad, süfrəyə yaraşıq verən reyhanSüfrələrin bəzəyi olan reyhan bitkisi milli mətbəximizin ayrılmaz tərkib hissəsi və salatlarda ən çox istifadə olunan göyərtilərdən biridir. Qədim zamanlarda Aralıq dənizi sahillərində yaşayan xalqlar onu "kralın ətirli bitkisi" hesab edirdilər. Reyhan sözü ərəb mənşəli olub "gözəl qoxu" deməkdir. Bitkinin latınca adı "krallara layiq ətir" mənasını verir. Əsasən subtropik və tropik ölkələrdə yayılan reyhanın dünyada 200-ə qədər növü var. Onların əksəriyyəti zahirən oxşar olsalar da, ətirlərinə görə bir-birindən fərqlənirlər. Reyhanın vətəni Seylon adası, Asiyanın tropik rayonları hesab olunur. Həmin ölkələrin təbabət və mətbəxində bu bitkidən 5 min ildən çoxdur ki, istifadə olunur.
Milli.Az AZƏRTAC-a istinadən bildirir ki, ətirli və ədviyyəli xüsusiyyətə malik olan reyhan xoş iyinə görə mixəyi və muskat tozunu xatırladır. Reyhan universal otlardan biridir, həm ayrıca istifadə olunur, həm də digər bitki və ədviyyatlarla birlikdə yeməklərin tərkibinə qatılır. Reyhan ətirli olduğuna görə termiki təsirə məruz qalmır və onu həm soyuq, həm də isti xörəklərə əlavə edilir. Qurudulmuş reyhan bağlı qablarda 3-6 ay, təzə reyhan isə soyuducuda bir həftəyə qədər təravətini saxlayır.
Reyhanın yarpaqlarında efir yağı, azotlu maddə, yağ, vitaminlər və boya maddələri var. Onun yarpaqlarında olan boya maddələri tibbi cəhətdən faydalıdır. Əbəs yerə deyil ki, bitki həm də bir çox dərdin dərmanı kimi də tanınır. Qida ilə birgə qəbul olunan reyhan maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır, həzm prosesini asanlaşdırır və mədə-bağırsaq sisteminin işini nizamlayır.
Sağlamlıq üçün reyhanın çox böyük əhəmiyyəti var. Bitkinin yarpaqlarından hazırlanan duru ekstrakt qanda protrombinin miqdarını artırır və qanın laxtalanmasını sürətləndirir. Xalq təbabətində reyhanın meyvələrindən dəmlənmiş çay soyuqdəymədən əmələ gələn sinə ağrılarında yumşaldıcı təbii vasitə kimi qəbul edilir. Reyhan yarpaqlarının çayı ürəyi qüvvətləndirmək, dəmləməsi isə mədənin fəaliyyətini və iştahanı artırmaq üçün içilir. Orqanizmdə maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır, böyrək və sidik yollarının iltihabını aradan qaldırır, köp əleyhinə təsir göstərir. O həmçinin dərini canlandırır, aknelərə qarşı tətbiq olunur və sakitləşdirici təsir göstərir.
Yay aylarında reyhandan hazırlanan sərin kompot orqanizmdə serotonin hormonunu artırır. Sinir xəstəlikləri zamanı reyhan çayı çox faydalı təsirə malikdir. Həmin çay həm də qusma və ürəkbulanmanın qarşısını alır.
Bir neçə quru reyhan budağının paltar şkafına qoyulması pis qoxunun və geyimlərə güvə düşməsinin qarşısını alır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1468   Tarix: 19 may 2020
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Qaraciyər yağlanıbsa ölüm riski 35 dəfə artır

Qaraciyərin yağlanması xərçəngdən ölüm riskini 35 dəfə artırır. xəbər verir ki, İsveçin Karolinska İnstitutunun alimləri bu qənaətə gəliblər. Tədqiqatın nəticələri "Journal of Hepatology" jurnalında dərc olunub

.

Qaranlıqda telefona baxanlara xəbərdarlıq - Bu hormonun ifrazı zəifləyir

Axşam saatlarında serial izləmək, sosial şəbəkələrdə vaxt keçirmək və videoları skroll etmək yuxunun keyfiyyətinə mənfi təsir göstərir və səhər yorğunluğa səbəb olur. xəbər verir ki, bunu açıqlamasında rusiyalı oftalmoloq Gunv

.

Sonsuzluq yaradan qidalar

Son illərdə sonsuzluq hallarının artmasında tibbi problemlərlə yanaşı, gündəlik qidalanmanın da böyük rolu var. Araşdırmalar göstərir ki, bəzi qidalar hormon balansını pozaraq həm qadınlarda, həm də kişilərdə reprodukti

.

Bunları yesəniz, şirniyyatı unudacaqsınız

Şirniyyat bir çox insanın imtina edə bilmədiyi ləzzətdir. Lakin çox istehsal etdikdə artıq çəkiyə, qandakı şəkər miqdarının artmasına, mədə-bağırsaq sistemində problemlərin yaranmasına səbəb olur. xəbər verir ki, zeytun yarpağ

.

Bir dilimi belə təhlükəli ola bilər - Alimlərdən pendirlə bağlı xəbərdarlıq

Türkiyə mətbəxinin ayrılmaz hissəsi sayılan pendir səhər yeməklərinin və qəlyanaltıların sevimli məhsulu olsa da, onun həddindən artıq qəbulu sağlamlığa ciddi zərər vura bilər. xəbər verir ki, mütəxəssislərin fikrincə, pendirdək

.

Su qabı alanda altına baxın - 304 və ya 316 rəqəmi yoxdursa

Valideynlərə uşaqlar üçün su qabı alarkən xüsusilə materialın təhlükəsizliyinə diqqət etmək tövsiyə olunur. xəbər verir ki, keyfiyyətli və sağlamlıq üçün zərərsiz su qablarının üzərində 304 və ya 316 markalı paslanmaz pola

.

Həkim 3-3 üsulu ilə 1 həftəyə arıqlamağın sirrini açdı

Yapon alimlərinin hazırladığı intervallı gəzinti metodu gündəlik gəzintilər zamanı daha çox kalori yandırmağa kömək edir. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı endokrinoloqYuliya Atamanova danışıb. Həkimin sözlərinə görə b

.

Kivini qabığını soymadan yeyin

Sosial mediada "Dr. GI Joe" kimi tanınan qastroenteroloq Cozef Səlhab dünyanın ən faydalı meyvələrindən biri olan kivinin yanlış istehlakı ilə bağlı xəbərdarlıq edib. xəbər verir ki, həkimin sözlərinə görə, bi

.

Nə çovdar, nə də kəpəkli… Ən sağlam çörək bunlar imiş

Son illərdə xəstəliklərin artması ilə sağlam qidalanmaya maraq da yüksəlib. Ağ çörək yerini kəpəkli, çovdarlı çörəklərə versə də, "ən faydalı çörək hansıdır?" sualı tez-tez soruşulur. Mütəxəssislər ən sağlam çörə

turlar.az

sac duzumleri hamiləlik toy makiyaji sekilleri dondurmalar milli mətbəx ayaqların şişməsi mexmerek kosmetika qu quşu hesaplama namiq qaraçuxurlu mekteb oğlaq