Peyğəmbərin yetişdirdiyi və ən yaxşı dediyi xurma hansıdır?
Ramazan ayında iftar süfrələrimizi bəzəyən, sağlamlığa həddən artıq faydalı olan xurmanın müxtəlif çeşidləri var. Onlardan ən yaxşı növləri təqdim edirik:
Açve xurması
Sehr və zəhərin qarşısını aldığı deyilən Açve xurmasının Məhəmməd Peyğəmbərin (s) öz əlləri ilə əkildiyi bildirilir.
Kəhrabə xurması
Tərkibindəki yüksək lif səbəbiylə insanı uzun müddət saxlayır.
Paxlava xurması
Qəhvəyi rəngdə, yüksək şirinlik nisbətinə malik olan paxlava xurması böyük və ətli çeşiddir. Bu növün qan əmələ gətirmə xüsusiyyəti yüksəkdir.
Behri yaş xurma
Ramazan süfrələrində nadir hallarda rast gəlinən bu xurma təzə xurmadan daha sərtdir. Xüsusilə hamilə və laktasiya dövründə olan qadınlara tövsiyə olunur.
Bern xurması
Yüksək lif tərkibinə malik Berni Xurması rəvayətə görə, Məhəmməd Peyğəmbər (s) buyurmuşdur: "Xurmanın ən yaxşısı bernidir".
Diheyni xurması
Qara rəngli və orta ölçülüdür. Doyurucu xüsusiyyəti ilə oruc tutanların uzun müddət toxluq hiss etməsini təmin edə bilir.
Hudri xurması
Qan qurucusu təsirə malikdir. Hudri xurması Həcc və Ümrə ziyarətləri zamanı verilir.
Hülva təzə xurma
Gavalıya oxşayan Hülva Hurma ərəblərin qonaqlarına təqdim etdikləri xoş qoxu və dada malikdir. Hamilə və laktasiya edən qadınlara tövsiyə olunan yaş xurmalardan biridir.
İran xurması
İranda yetişdirilən bu xurma çox yumşaq və şirindir. Qara rənglidir və nazik qabığa malikdir.
Mebrum xurması
Mebrum xurma dedikdə ağlınıza gələn, qəhvəyi, nazik dərili, dadlı və qidalı olmasıdır. Həcc və Ümrə ziyarətləri zamanı daha çox süfrələrdə rast gəlinir.
Mədinə Medjul xurması
Mədinə xurması açıq qəhvəyi, iri, ətli, yumşaq və çox dadlıdır.
Rabia xurması
Yüksək lif tərkibli qalın qabıqlı bir növdür. Xərçəng və ürək-damar xəstəliklərinə qarşı qoruyucu təsirə malikdir.
Sevinc Hüseynova
Saglamolun.Az