Püstənin faydaları

Püstənin faydalarıPüstə həmişəyaşıl püstə ağacının meyvəsidir. Bəzən onun ağacları yarpaqlarını dəyişə bilir. O sumaxkimilər fəsiləsinə aiddir. Püstə ağacları daha çox subtropik və tropik bölgələrdə yetişir. Püstə ağaclarına ən çox Aralıq dənizi bölgələrində, Şimal-Qərbi Afrikada, Qərbi, Şərqi və Orta Asiya ölkələrində rast gəlinir. Püstə ağacının dişi və erkək növü ayırd edilir. Onun uzunsov meyvələri sərt qabığın içərisində olur. Püstənin xüsusi dadı və özünəməxsus qoxusu olur. Püstəni xoşlayanlar onu öz həyətlərində də yetişdirirlər. Bu zaman isə ağacın meyvələrini toplamaq üçün 7-10 il gözləmək lazım gəlir. Ağac ən maksimal miqdarda meyvəsini əkildikdən 20 il sonra verir. Onun kökü 15 metr dərinliklərə qədər uzana bilir. Püstə yüksək kalorili meyvələrdəndir. Onun 60%-ni yağlar, 18%-ni zülallar və karbohidratlar, müxtəlif vitaminlər, mikroelementlər və aminturşular təşkil edir. Püstənin tərkibində çoxlu miqdara E vitamini var. Püstənin tərkibində olan antioksidantlar və bioloji aktiv maddələr orqanizmin cavanlaşmasına səbəb olur. 100 qram püstənin qida dəyəri:
- Zülallar - 20,8 qr
- Yağlar - 51,6 qr
- Karbohidratlar - 16,4 qr
- Kalori - 642 kKal.
Püstə ləpəsinin tərkibində tanin maddəsi vardır ki, bu maddə yanıqların, yaraların sağalması üçün çox faydalıdır. Püstədə olan qlikozidlər və alkoloidlər orqanizmdən ağır metal zəhərlənmələrinin xaric olunmasını sürətləndirir. Xalq təbabətində püstədən vərəm və ağciyər xəstəliklərinin sağalmasının sürətlənməsi üçün istifadə edilir. Püstənin tərkibində olan marqanes, B6 vitamini, zülallar, liflər və fosfor orqanizm üçün çox faydalıdır. Toronta universitetinin alimləri püstənin digər qidalarla qəbul edilməsini araşdırarkən sahid olmuşlar ki, yüksək qlikemik indeksi olan qidalarla(məs. çörəklə) püstənin qəbul edilməsi qanda şəkərin miqdarının artmamasına səbəb olur. Bu zaman alimlər qanda hormon aclığını aradan qalxdığını da aşkar etmişlər. Bu da püstənin şəkərli diabet xəstələri üçün lazımlı qida vasitəsi olduğunu sübut edir. Püstənin tərkibində olan yağların 90%-i faydalı yağlardır. Dietoloqlar püstəni orqanizmi sağlam saxlamaq üçün ən yaxşı vasitələrdən biri hesab edirlər. Amerikanın Xərçəng Əleyhinə Araşdırmalar institutu mütəmadi olaraq püstə yeməyin orqanizmdə xərçəng xəstəliyinin qarşısını aldığını sübut etmişlər. Mütəxəssislər püstə və ya püstə südünün vərəm, qan azlığı, təzyiq, mədə və qaraciyər xəstəlikləri, qadın və kişi sonsuzluğu, fiziki və zehni yorğunluq, ağır infeksion xəstəliklərən sonra baş verən zəiflik, impotensiya zamanı orqanizm üçün çox faydalı olduğunu söyləyirlər. Onlar gün ərzində 30-40 qram püstə yeməyin bronxitlər və bağırsaq sancıları zamanı faydalı olduğunu qeyd edirlər. Mütəxəssislər gün ərzində 100 qramdan artıq püstə yeməyi məsləhət bilmir. Bu zaman isə qida rasionundan yağların çıxarılması məsləhətdir.
Püstənin zərərli xüsusiyyətləri
Yüksək təzyiqli xəstələrə duzlu püstə yemək mələhət görülmür. Bu böyrəklərin işinin artmasına və şişkinliyə səbəb ola bilir. Uşaq əmizdirən analara püstə yeyərkən diqqətli olmaq məsləhət görülür.
Püstə yemək allergik reaksiyaların meydana çıxmasına səbəb ola bilir. Püstə yedikdən sonra dəri səpgiləri, ürəkbulanma, asqırma meydana çıxdığı zaman onun qəbulunu dayandırmaq lazımdır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1150   Tarix: 26 aprel 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Nahardan sonra insan niyə süstləşir, yuxusu gəlir? - Həkim vəziyyətdən çıxmağın yolunu açıqladı

Nahardan sonra süstlük bir çox insanın tanış olduğu vəziyyətdir. Bu vaxt enerji və konsentrasiya azalır, iş isə dözülməz bir yükə çevrilir. -a istinadla verdiyi məlumata görə, rusiyalı terapevt və ultrasəs diaqnostikası üzr

.

Ağıllı və çalışqan uşaqlar necə qidalanırlar?

Ağıllı və çalışqan uşaqların düzgün qidalanması onların beyin funksiyalarını və ümumi sağlamlıqlarını dəstəkləmək üçün çox önəmlidir. Bəs uşaqları necə düzgün qidalandıraq ? . xəbər verir ki, balıq, yumurta, qoz, təzə meyv

.

Üz dərisini hamar, parlaq və gözəl edən 2 MEYVƏ

Sağlam qidalanma insan sağlamlığına müsbət təsir edən əsas amillərdən biridir. Xüsusilə də meyvə qəbulu üz dərisini hamar və parlaq edə bilər. Bunun səbəbi meyvələrin tərkibində olan vitaminlər, antioksidantlar və minerallardır

.

Diş sağlamlığınız üçün bu qidalara üstünlük verin

Dişlərin sağlamlığını qorumaq yalnız düzgün diş fırçalama və müntəzəm diş həkimi ziyarətləri ilə deyil, həm də düzgün qidalanma ilə mümkündür. Dişləri güclü və sağlam saxlamaq üçün bəzi qidaların istehlakı çox vacibdir. 

.

Dünya tarixində ilk - Süni ürək taxılan xəstə 100 gün yaşadı

Avstraliyada ürək çatışmazlığından müalicə alan xəstə süni ürəklə 100 gün yaşayıb. xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, bu dünya tibb tarixində ilk dəfə baş verib. . Belə ki, 2024-cü ilin noyabrında 40 yaşlarında ola

.

Təhlükəli anlarda beyin niyə yavaşlayır?

Tədqiqatçılar orqanizm kritik şəraitdə olduqda xüsusilə təhlükə ilə qarşılaşdıqda vaxtın niyə "yavaşladığını" izah ediblər. Yeni araşdırmalara görə, bunun əsas səbəbi beynimizin təhlükəyə qarşı hiperfokus rejimin

.

İnsult zamanı insan nə hiss edir

İnsult təkcə tibbi bir hadisə deyil, həm də həyatı dəyişdirən bir hadisədir. Bu, insanın fiziki vəziyyətinə, duyğularına və sosial münasibətlərinə təsir göstərir. Ancaq müasir müalicə üsulları, vaxtında diaqnoz və hərtərəfl

.

Yumurta qəbulunun orqanizmə təsiri

Ekspertlər yumurtanın müntəzəm istehlak edilməsinin sağlamlıq üçün vacib olduğunu bildiriblər. Kaliforniya Universitetinin (San Dieqo) alimləri yumurtanın qadınlarda idrak funksiyalarına müsbət təsir etdiyini müəyyən ediblər

.

Yoluxma halları artdı - ÜST-dən təcili xəbərdarlıq

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) Avropada qızılcaya yoluxma hallarının sürətlə artdığını bildirib. 2024-cü ildə yoluxma halları iki dəfə artaraq 127 min 350-yə çatıb. xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, ÜST-ün Avrop

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az geyim necə seçməli yaz geyimleri 2025 kosmetika mehsullari mələk kartları çək hicab bağlamaq kariyera və iş həyatı geyim 2025 haxista sağlamlığın sirleri vətən həsrətinə aid bayatılar xanım az sevgi