QANAZLIĞIndan xilas edən YEGANƏ MƏHSUL
Qanazlığının əsas səbəbi qanda dəmirin səviyyəsinin azalmasıdır. Buna dəmirdifisitli anemiya deyilir və bu ən yayılmış anemiya növüdür.
Saglamolun.az xəbər verir ki, dəmirdifisitli anemiya zamanı dəmirlə zəngin olan məhsulların qidalanmaya daxil edilməsi olduqca vacibdir.
Bir çox insanların fikrinə görə, alma, nar, albalı, qarabaşaq və s. kimi faydalı məhsullar qanda dəmirin səviyyəsini qaldırır və bununla da qanazlığını müalicə edir. Təəssüf ki, bu belə deyil. Bu məhsulların tərkibində olan dəmir orqanizm tərəfindən çox pis mənimsənilir və yalnız bu məhsulların köməyi ilə qanazlığından qurtulmaq mümkün deyil.
Dəmirin ən yaxşı mənbəyi qırmızı ətdir ki, bu məhsulda olan dəmir orqanizm tərəfindən tez və yaxşı mənimsənilir.
Meyvə və tərəvəzlər qanazlığı zamanı müəyyən kömək edə bilər. Lakin ona görə yox ki, onların tərkibində dəmir var. Məsələ burasındadır ki, bu məhsulların tərkibində olan vitamin və turşular dəmirin ətdən mənimsənilməsini daha da yaxşılaşdırır. Bu səbəbdən ət xörəklərinin yanında tərəvəz salatları, göyərti olmalıdır.
Nəzərə almaq lazımdır ki, kalsium əksinə dəmirin sovrulmasını pisləşdirir. Bu səbəbdən, məsələn, dolmanı qatıqla yemək tövsiyə edilmir.









Qara zirə (Çörək otunun) faydaları
Qarazirə hər dərdin çarəsi olan bitki
Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları
Qatıq suyunu atmayın - tamam başqa faydası var imiş
Qığırdaq və sümükləri "gəncləşdirən" dərman tapıldı - Elm dünyasında inqilab
Berenin çox danışılan filmi yayımdan qaldırıldı
İsrailə Avroviziya icazəsi verildi - 5 ölkə müsabiqədən çıxdı
Hər gün bişmiş sarımsaq yeməyin faydası
Soyuq havada çay əvəzinə su içmək daha faydalıdır
Ozanın filmi 12 dekabrda yayımlanacaq
Yaşı 5-dən az olan uşaqlara diqqət - Təhlükə var
Yaddaşı gücləndirən iki təbii qoxu - Mütəxəssislər tövsiyə edir
"Canlı oxumaq hər kəsin başı üçün deyil" – Şəbnəm Tovuzlu
Hüseyn: Ayselin sənəti Aşıq Samirənin sənətindən yüksəkdir