Qışı sağlam başa vurmağın sirləri
Mütəxəssislərin fikrincə, ilin vaxtından asılı olaraq insan orqanizmi düzgün işləməsi üçün müəyyən vitaminlərə ehtiyac duyur.
Publika.az Rusiya mətbuatına istinadən xəbər verir ki, dietoloq Marina Makişa "Zvezda TV" kanalına payız-qış dövründə orqanizm üçün lazımi vitaminlər və qidalar barədə danışıb. Həkimin sözlərinə görə, soyuq fəsildə pəhrizdə kifayət qədər miqdarda protein tərkibli qidalar olmalıdır. Qidalanmanın əsas komponentləri ət, balıq, yumurta və süd məhsullarıdır. Eyni zamanda, bədəndə zülal çatışmazlığı, tənəffüs yoluxucu viral xəstəliklər dövründə olduqca arzuolunmaz olan immunitetin azalmasına səbəb ola bilər. Makişa qeyd edib ki, rasionda az miqdarda dondurulmuş və ya təzə giləmeyvə ilə birlikdə vitamin və antioksidantların əsas mənbəyi rolunu oynayan və müxtəlif xəstəliklərə qarşı immunitetin artmasına kömək edən tərəvəz və meyvələr olmalıdır.
"Məsələn, kələm turşusundan istifadə edə bilərsiniz. Rasiona daha tez-tez daxil edilə bilər. Yüksək miqdarda C vitamini və bağırsaq mikroflorasına təsir edən faydalı bakteriyalara sahib olan yaxşı fermentləşdirilmiş məhsuldur, bu da yaxşı toxunulmazlığın qorunmasına kömək edir", - dietoloq qeyd edib.
Qış aylarında günlər qısaldığından günəş şüalarından dəridə yaranan D vitamini tədricən azalır. Odur ki, həkim qış boyunca profilaktik məqsədlə D vitamini qəbul etməyi tövsiyə edib:
"Bu vitaminin dozasını mütəxəssislə birmənalı şəkildə tənzimləmək üçün testlərdən keçməli və bədəndə hansı səviyyədə olduğunu anlamalısınız. Omeqa-6 isə yuxu pozğunluğu və depressiya əlamətlərinin təzahürü zamanı sinir sisteminə kömək edəcək".
Aytən Məftun