Qızılcadan qorunmaq üçün bu qidalar faydalıdır

Qızılcadan qorunmaq üçün bu qidalar faydalıdırTəəssüf ki, qızılca infeksiyasından tam müdafiə yoxdur. Sadəcə immuniteti gücləndirən tibbi prosedur mövcuddur. Qızılca infeksiyasına yoluxan uşaqların müalicəsi ilk növbədə simptomların aradan qaldırılmasına, fəsadların qarşısının almasına, düzgün istirahət və maye qəbulunun təmin edilməsinə yönəlməlidir.
Milli.Az xəbər verir ki, bu sözləri axar.az-a açıqlamasında pediatr, həkim-allerqoloq Xəyalə Quliyeva deyib.
Onun sözlərinə görə, müalicə məhz xəstəliyin əlamətlərinə görə təyin olunur:
"Məsələn, hərarət, öskürək varsa, onlara uyğun olan həblər verilir. Əsasən, xəstəliyin ağırlaşmasının qarşısını ala biləcək dərman kimi A vitamini məsləhət görülür. Bu vitamin meningitdən, otitdən, pnevmaniyadan, ən əsası isə görmə problemindən qoruyur. Əgər qızılca infeksiyasına yoluxma diaqnozu qoyulubsa, mütləq A vitamini qəbul edilməlidir. Xəstəliyin simptomlarına gəlincə, bunlar gözdə əzginlik, qızartılar, öskürək və sonda hərarətin artmasıdır. Qızılca xəstəliyinə yoluxanların bir neçə gün sonra bədənində səpkilər yaranır. Səpkilər ilk gün üzdə, qulaqda olur, növbəti gün boyun və yuxarı ətraflara, sonrakı günlər isə aşağı ətraflara yayılır".
Mütəxəssis vurğulayıb ki, bu dövrdə A vitamini ilə zəngin olan qidalar qəbul edilməlidir:
"Bura süd məhsulları, portağal, yerkökü və s. daxildir. Eyni zamanda, bolluca maye qəbul edilməlidir, çünki xəstəlik zamanı dəri su itirir, susuzlaşır. Xəstə yataq rejiminə keçməli və heç kimlə təmasda olmamalıdır. Digər qorunma yolu isə peyvənd olunmaqdır. Qızılca infeksiyasına yoluxan uşağın ayrı otaqda saxlanması tövsiyə olunur. Otağı tez-tez havalandırmalı, günəş işığının düşməsinə nəzarət etməli, həmçinin otaqda rütubətə diqqət yetirilməlidir. Onlara qulluq edən şəxslər isə qoruyucu maskadan istifadə etməlidirlər. Peyvənd 1 və 6 yaş aralığında edilir. Əgər 1 yaşında peyvənd olunmayıbsa, 6 yaşa kimi, 6 yaşda olunmayıbsa, 10 yaşa kimi vaksin vurulmalıdır. Ümumiyyətlə, peyvənd dozasını almayıbsa, 6 yaşından sonra müəyyən nəzarətlə peyvənd oluna bilər".
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 974   Tarix: 14 dekabr 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qan laxtalanması problemi genetik imiş

Qan laxtalanması problemi genetik imiş. xəbər verir ki, F2 (protorombin) və F5 (Leyden faktoru) genlərindəki mutasiyalar qan laxtalanmasını pozur və tromboz ( damarların tıxanması ) riskini artırır. . Bu barədə Rusiyanı

.

Az yatanların beyni zəifləyir

Günlük həyatın yorucu ritmi, texnologiyanın həddindən artıq istifadəsi və davamlı stress yuxu nizamını pozaraq zehni sağlamlığa təsir edir. xəbər verir ki, bunu türkiyəli mütəxəssis Dr Elif Arslan söyləyib. O bildirib ki

.

"Yastıq üzlükləri unitazdan daha çox bakteriya yığa bilər"

Aparılan tədqiqatlar yuyulmamış yastıq üzlüklərinin cəmi 7 gün ərzində milyonlarla bakteriya koloniyası yığdığını ortaya çıxarıb. xəbər verir ki, mütəxəssislər qeyd edirlər ki, yastıq üzlüklərindəki mikroorqanizmlərin say

.

Qışda qadınlarda istəksizliyin səbəbi açıqlandı

Soyuq aylarda seksual istəkdə azalma bir neçə amillə bağlıdır. xəbər verir ki, bunu Florida Psixoanalitik Mərkəzinin seksoloqu Mindy DeSeta "Tyla" nəşrinə açıqlamasında bildirib. Gün işığının azalması, qalın v

.

Azərbaycanlıların ən sevimli içkisi qaynar qəbul ediləndə xərçəng yaradırmış

Dünyada ən çox içilən içkilərdən biri olan çay səhv formada qəbul edildikdə bağırsaq və qaraciyər sağlamlığına ciddi zərər verə bilər. xəbər verir ki, Harvard təhsilli qastroenteroloq Dr Saurabh Sethi milyonlarla insanı

.

Zərərli nə yeyirsinizsə yeyin - Bu meyvələr onların zəhərini bədəndən təmizləyir

Orqanizmdə toksinlərin təbii şəkildə xaric olunmasına yardım edən bir çox məhsul var. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı bioloq İrina Lyalina məlumat verib. Onun sözlərinə görə orqanizmi zərərli maddələrdən təmizləmək baxımında

.

Ailənizdə infarkt olan varsa... - Araşdırmanın qorxunc nəticələri üzə çıxdı

Genetik xəstəlik qan xolesterini xeyli artırır. xəbər verir ki, bu qənaətə "Mayo Clinic"in tədqiqatçıları gəlib. Ailəvi hiperxolesterinemiya yüksək xolesterin səviyyəsinə və erkən ürək-damar xəstəliklərinə səbə

.

Hər kəsin etdiyi təhlükəli səhv: Bu yeməkləri ikinci dəfə isitməyin

Bəzi qidaların təkrar qızdırılması sağlamlıq üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, bu barədə İngiltərə Qrinviç Universitetinin Qida Təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssisi Dr. Steysi Duvenagen deyib. Onun sözlərinə görə

.

Dünyanın ən zərərli 10 qidası - Yeməyən yoxdur

Dünyada ən zərərli qidaların siyahısı açıqlanıb. xəbər verir ki, qida ekspertləri gündəlik həyatda geniş istifadə olunan bəzi məhsulların sağlamlığa ciddi mənfi təsir göstərə biləcəyini bildirir. Araşdırmalar nəticəsind

turlar.az

sade makiyaj sekilleri donlar 2025 gözəllik məhsulları donlar dünya mətbəxi saclarin horulmesi xinayaxdi hakista kosmetika irem derici yutube ginekoloq qiz evi haxista hüzeyir hacibəyov