Quru paxlanın faydaları

Quru paxlanın faydalarıQuru paxla, hər şeydən əvvəl Türk mətbəxinin "olmazsa olmaz" yeməklərindən biridir. Xüsusilə də sağlıq və gümrah bir həyat üçün lifli qidaların faydalı olduğunu iddia edən mütəxəssislər, illərdir quru paxlalılarında faydası haqqında məlumatları təqdim etmişlər. Xüsusilə paxlalılar növündən olan bu növ quru paxla tam mənasıyla zülal anbarıdır. Quru paxlanın həm yeməyi həm də unu sağlamlıq baxımından olduqca əhəmiyyətlidir.
Xüsusilə unu bədən gözəlliyi üçün və dəri rəngini açan əhəmiyyətli maskaların içərisində yer alır.
Yeməyi isə dəvət süfrələrinin vazkeçilməzləri arasındadır və gözəl hazırlandığı müddətcə hər kəsdən bəyənmə alır.
Həm unundan həm də yeməyindən faydalanması lazım olan əhəmiyyətli paxlalı növlərindən biridir.
İçərisində bol miqdarda lif olması səbəbindən qanda olan pis xolesterolu salır.
Ayrıca bu liflər qalın bağırsaqda sığınar və kalsium başda olmaq üzrə əhəmiyyətli mineralların qatılığı fayda təmin edər.
Ürək xəstəliyinə və digər bir çox xəstəliklərə qarşı qoruyucudur.
Eləcə də, lifli bir qida olduğu üçün də ürək tutmalarının qarşısını alır.
Quru paxlanın içərisində olan liflərin kalori nisbəti sıfır olduğu üçün toxluq hissi verir.
Bağırsaqların işinə yaxşı gəlir və köpmə hissi varsa aradan qaldırır.
Yüksək təzyiq olanlar üçün də faydalıdır, beləki, təzyiqin aşağı salınmasına yardımçı olur.
Hamiləlik dövründə quru paxlanın qəbulu həkim mütəxəssis tərəfindən tövsiyə edilir. Səbəbi isə içərisində dəmir vitamini və fol turşusunun çox olmasıdır.
Antioksidan baxımından zəngin olduğu üçün xərçəngə tutulma riskini azaldır.
Şəkər xəstəliyinə qarşı mübarizəçi və diabeti nəzarət altında tutmaq üçün kömək edir.
Ürək çırpıntısına və qaraciyər çatışmazlığına yaxşı gəldiyi sübut edilmişdir. Bədənin enerji ehtiyacını qarşıladığı kimi zehin yorğunluğunu da aradan qaldırır.
Bədən inkişafını dəstəkləyir və sümüklərin quruluşunu gücləndirir. Böyrəklərdə əgər qum varsa tökməyə köməkçi olar və böyrəkləri qüvvətləndirir.
Sinirləri möhkəmləndirir.
Revmatizmlə bağlı şikayətləri azaldır.
A, B 9, C, B5 və maqnezium mineralları baxımından zəngindir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1561   Tarix: 12 mart 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ayda 1-2 dəfədən artıq yemək olmaz! - Həkim xəbərdarlıq etdi

Dondurmanın qaraciyərə zərərli təsiri barədə xəbərdarlıq edilib. xəbər verir ki, -ya açıqlama verən "Sağlam qidalanma" Elmi Mərkəzinin icraçı direktoru, həkim-dietoloq, hepatoloq Nuriya Dianova bildirib ki, qaraciyə

.

Çox tərləyən qadınların nəzərinə - Ginekoloqdan xəbərdarlıq

Qadın sağlamlığı ilə bağlı kritik əlamətlər açıqlanıb. xəbər verir ki, rusiyalı ginekoloq Olqa Kaplina qadın sağlamlığında yaranmış problemləri xəbər verən bir sıra əlamətləri açıqlayıb. Həkim bu məlumatları paylaşaraq qadınları

.

Avqust "restartı": Zehni və emosional yüklərdən necə azad olaq?

Yay aylarının sonu avqust, təbiətin də yeniləndiyi, insanın daxili dünyasını yenidən kəşf etməsi üçün ideal zamandır. Zehni və emosional yüklərdən azad olmaq, stressi azaltmaq və yeni başlanğıclara hazırlaşmaq üçün avqus

.

Xiyarın acı dadının səbəbi nədir?

Xiyarın bəzən ağızda qıcıqlandırıcı və acı dad buraxmasının əsas səbəbi nədir? . xarici mətbauat istinadən xəbər verir ki, bu sualın cavabını 35 illik təcrübəyə malik bağban İrina Alekseeva verib. Onun sözlərinə görə, acılığ

.

Bağırsaq bakteriyası yuxusuzluğa səbəb ola bilər

Nankin Tibb Universitetinin alimləri bağırsaqda Odoribacter bakteriyalarının sayının artmasının yuxusuzluq riskini artırdığını müəyyən ediblər. xəbər verir ki, bu araşdırmanın nəticələri nüfuzlu "General Psychiatry"

.

Xərçəngin ilk siqnalları: diqqətli olun

Xərçəng - ən məkrli xəstəliklərdən biridir, çünki ilkin mərhələlərdə demək olar ki, heç bir əlamət verməyə bilər. Məhz buna görə də orqanizmin ilk xəbərdarlıq siqnallarını bilmək və onları laqeyd yanaşmamaq çox vacibdir

.

Ayaqdakı şişkinliyi yox edən 6 üsul - Həkim açıqladı

Ayaqlarda şişkinlik həm xəstəliklərin simptomu, həm də sağlam insanda fizioloji vəziyyət ola bilər. bildirir ki, həkim-terapevt Nadejda Çernışova -ya verdiyi açıqlamada bildirib ki,  Əgər şişkinlik davamlı və ya tez-tez yaranırsa

.

Qovun ödemi azaldır və bağırsaq fəaliyyətini yaxşılaşdırır

Diyetoloq Tatyana Jarovskaya bildirib ki, qovun tərkibindəki lif və minerallar orqanizm üçün faydalı olmaqla yanaşı, ödemin (şişkinliyin) azalmasına da kömək edir. Onun sözlərinə görə, hüceyrələrarası boşluqlarda toplana

.

Hepatit, piylənmə və alkoqol – Ölümcül pandemiyanın əsas səbəbləri

Tibb mütəxəssislərinin "səssiz, lakin ölümcül pandemiya" adlandırdığı qaraciyər xərçəngi ilə bağlı qlobal həyəcan təbili çalınıb. xəbər verir ki, "The Lancet" jurnalında dərc olunan yeni araşdırmaya görə

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az aksessuarlar toy gecesi qis geyimləri 2025 2025 qonaq otagi qara qarağat aliment almaq balamı sevirəm qiz evi hüzeyir hacibəyov rus dilini öyrənək banan qiz evi haxista