Quş qripi bu qidada sağ qalırmış - FOTO

Quş qripi bu qidada sağ qalırmış - FOTOHPA1 H5N1 quş qripi virusu çiy süddən pendir hazırlanması prosesini "sağ" keçirə bilər.
Milli.Az oxu.az-a istinadən xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri "bioRxiv" platformasında dərc olunub.
Alimlər izah ediblər ki, ABŞ-nin bəzi ştatlarında çiy südün satışı qadağandır, lakin 1949-cu ildən bəri çiy süddən hazırlanmış pendirin ən azı 60 gün saxlanma şərti ilə satılmasına icazə verilir. Bu müddət ərzində pendirdə təbii turşular və fermentlər əmələ gəlir ki, onların patogen mikroorqanizmləri məhv etdiyi düşünülür.
Mütəxəssislər yoxlamaq üçün fərqli turşuluq səviyyələrində (pH 6.6-dan 5.0-a qədər) mini-pendirlər hazırlayıb və onlara H5N1 virusunu əlavə ediblər. Daha sonra bu pendirlər döllənmiş toyuq yumurtalarına yeridilib və virusun nə qədər müddət yoluxucu qaldığı izlənilib. İlk yeddi gün ərzində virusun səviyyəsi yüksək qalıb, daha sonra iki azturşulu pendirdə azalma müşahidə edilib. Lakin ən turşulu mühitə malik pendirdə (pH 5.0) virus iki ay ərzində tamamilə yox olub.
"Tədqiqatımız göstərir ki, HPA1 H5N1 virusu pendir istehsalı prosesində gözlənilməz dərəcədə davamlıdır", - deyə alimlər bildiriblər.
Mütəxəssislər pendirin turşuluq səviyyəsinin artırılmasının onun daha təhlükəsiz hala gətirə biləcəyini qeyd ediblər.
Tədqiqatı şərh edən ABŞ səhiyyə naziri Robert Kennedi isə bildirib ki, qida məhsulları quş qripinin ötürülməsi baxımından təhlükəli deyil.
"Xəstəlik qida vasitəsilə ötürülmür, buna görə də yumurta, süd və ya ət yeyərək yoluxmaq mümkün deyil", - deyə nazir vurğulayıb.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 955   Tarix: 19 mart 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qığırdaq və sümükləri "gəncləşdirən" dərman tapıldı - Elm dünyasında inqilab

Sümüklərin və qığırdaqların "gəncləşməsi" üçün yeni preparat hazırlanıb. Stenford Universitetinin tədqiqatçıları yaşlanma ilə əlaqəli oynaq aşınmasını ləngidə bilən və 15-PGDH adlı fermentin fəaliyyətini zəiflədə

.

Bahalısı da, 2 manatlığı da eyni işi görür, aldanmayın - Həkim

Bahalı diş fırçaları düşündüyünüz qədər fərq yaratmır. xəbər verir ki, bunu hollandiyalı stomatoloq parodontoloq Tima Tomassenin deyib. Alim müxtəlif klinik tədqiqatları müqayisə edərək adi və elektrikli fırçaların təsirin

.

Hansı kosmetoloqlardan razı qalmısız? - SORĞU

Son dövlər vətəndaşların kosmetoloqlardan şikayət halları artmaqdadır. şikayətləri nəzərə alaraq sorğu keçirir. Razı və narazı qaldığınız kosmetoloqların adlarına "Facebook" səhifəmizdəki sorğuda qeyd edə bilərsiziniz.

.

Səhərlər qətiyyən yemək olmaz, ancaq bütün restoranların menyusunda var

Bəzi ənənəvi səhər yeməyi məhsulu əslində səhər saatlarında orqanizmə zərər verə bilər. xəbər verir ki, bunu türkiyəli həkim Halit Furkan deyib. O bildirib ki, səhər yeməyi bədən üçün ən kritik vaxt hesab olunur. "B

.

Yaddaşı gücləndirən iki təbii qoxu - Mütəxəssislər tövsiyə edir

Yeni araşdırmalar göstərir ki, bəzi təbii qoxuların inhalyasiyası zehni fəaliyyəti artırır, enerjini yüksəldir və diqqəti kəskinləşdirir. Xüsusilə çox kofein qəbulunun qan təzyiqini yüksəltməsi, hamilələr üçün risk yaratmas

.

Yeməkdən sonra şirniyyat istəyi normaldır?

Bəzi insanlarda yeməkdən dərhal sonra, hələ süfrədən qalxmadan şirniyyat yemək arzusu yarana bilər. Mütəxəssislər bildirir ki, belə hallarda qəbul edilən qidanın tərkibinə diqqət yetirmək lazımdır. Yetərli miqdarda su içmə

.

Nə üçün əsnəyirik və niyə yoluxucudur?

Əsnəmək sadəcə yuxu əlaməti deyil, mürəkkəb bioloji prosesləri işə salır. xəbər verir ki, alimlər bildirir ki, əsnəmək beynin soyumasından, əzələlərin rahatlamasına, stresin azalmasına və diqqətin artmasına qədər bir sır

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Ümumiyyətlə zərərlidir, ancaq bir növü var ki, birbaşa "xəstəliyə dəvətnamədir"

Həkim ən zərərli kolbasa növünü açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova bildirib ki, hər gün sosiska və kolbasa yemək zərərlidir. "Bu məhsulların tərkibində çoxlu dad artırıcılar, duz

turlar.az

hamiləlik kosmetik vasiteler geymler 2025 həkim məsləhəti böyrək problemi avto qadın hakışta sözləri kosmetika novruza aid hakistalar uzeyir hacibeyli xocali masqalar azerbaycanli is adami amerikada gullelendi