Ramazandan sonra qidalanma necə olmalıdır? - Yol verdiyimiz səhvlər

Ramazandan sonra qidalanma necə olmalıdır? - Yol verdiyimiz səhvlərRamazan ayı bitdiyi üçün oruc tutan şəxslər normal qidalanma rejiminə qayıdıb. Oruc tutan şəxslər günün böyük hissəsi ac qalıb, daha sonra iki dəfə qidalandığı üçün bağırsaq və həzm sistemində dəyişikliklər olur, balanssız bəslənmə maddələr mübadiləsinin sürətini azaldır.
Bu səbəbdən orqanizmi birdən-birə yağlı və şirin qidalarla yükləmək olmaz. Mütəxəssislər də oruc tutan insanlara Ramazandan sonrakı mərhələdə düzgün qidalanmağı məsləhət görür.
Milli.Az medicina.az-a istinadən bəslənmə uzmanı Huma Karabulutun oruc tutan insanlar üçün hazırladığı qızıl qaydaları təqdim edir:
1. Günə sağlam bir səhər yeməyi ilə başlayın.
Ramazan ayı boyunca yavaşlayan maddələr mübadiləsini sürətləndirmək üçün yumurta, pendir, qaynadılmış tərəvəz ilə günə başlaya bilərsiniz. Bundan əlavə, yulaf, süd, meyvə, qoz ilə başlayan yüngül səhər yeməyi orqanizmə müsbət təsir göstərir.
2. Gün içərisində qəbul edəcəyiniz qidanın qan şəkərinizin normada saxlamasına diqqət edin.
Meyvə, süd məhsulları və ya qoz-fındıqla hazırlanmış balanslaşdırılmış qəlyanaltılar Ramazanda yavaşlayan metabolizmanı sürətləndirməyə kömək edəcəkdir.
3. Yağ və şəkər qəbulunu azaldın
Şəkərli şirniyyatlardansa, süddən hazırlanmış qidalara üstünlük verin. Şirniyyat demək karbohidrat deməkdir. Bu da çox yüksək enerji istehlakıdır. Qəbul etdiyimiz şirniyyat məhsulları bədənimizdə yağ kimi toplanır, insulin mübadiləsini, həmçinin qaraciyərə, mədə və bağırsaqlara ziyan verir. Bütün bunları nəzərə alaraq şirniyyat yemə vərdişini məhdudlaşdırmaqda fayda var.
Ətli və ağır xəmir yeməklərindənsə, tərəvəzlərdən hazırlanmış xörəklərlə qidalanılmalıdır. Tərəvəzli yeməklər həzm sistemini rahatladır. Liflə zəngin qidalar da yavaşlayan maddələr mübadiləsinin sürətlənməsinə kömək edir. Bol xiyar, təzə və quru meyvələr, zeytun yağı ilə hazırlanan tərəvəzlər, şorbalar günlük lif qəbulunu tənzimləyir, bağırsaq və həzm sistemini rahatladır, qəbzliyin qarşısını alır.
4. Bol su için
Ramazan ayı boyunca su az istifadə edildiyi üçün orqanizmin su ehtiyacı artır. Hər saat 1 stəkan su içərək maddələr mübadiləsini və bədənin su ehtiyacını normaya sala bilərsiniz. Gün ərzində 3 litr su içmək lazımdır.
5. İdman etməyi unutmayın
Ramazan ayı boyunca alınan kilolardan isə gündə 30 dəqiqə yürüş və idman hərəkətləri edərək xilas ola bilərsiniz.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1263   Tarix: 19 may 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

"Tualet vərdişlərindəki dəyişiklik Alzheimerin başlanğıcı ola bilər"

ÜST-ün məlumatına görə, hazırda dünyada təxminən 55 milyon insan demensiya ilə yaşayır. Bu rəqəmin 2030-cu ildə 78 milyona, 2050-də isə 139 milyona çatacağı proqnozlaşdırılır. Türkiyədə isə Alzheimer xəstələrinin sayını

.

Mutasiya olunmuş quş qripi "COVID-19"dan daha təhlükəli ola bilər

Mutasiya olunmuş quş qripi virusu COVID-19-dan daha təhlükəli ola bilər. xəbər verir ki, Fransanın Pasteur İnstitutu Tənəffüs İnfeksiyaları Mərkəzinin rəhbəri Mari-An Rameyks-Velti xəbərdarlıq edib ki, virus insanlara uyğunlaşara

.

Yumurtanı soyuducuda tərs saxlayın - Görün nə olacaq

Yumurtanı soyuducuda saxlama forması onun təravətinə təsir edir. xəbər verir ki, yumurtanın soyuducuda necə yerləşdirilməsinin onun keyfiyyətinə birbaşa təsir edir. Araşdırmalara görə yumurtaların sivri ucu aşağı, enlənmi

.

Böyrək daşlarının yaranmasına səbəb olan qidalar açıqlandı

Böyrək daşlarının təxminən 60-80 faizi kalsium oksalatlarından ibarətdir. Bu daşlar möhkəm, həllolunmaz və parçalanması çətin olur. xəbər verir ki, qarabaşaq, pomidor, qara çay, çuğundur və digər oksalatla zəngin qidaları

.

Həkimlər panikada: "COVID"ə bənzər yeni virus

Avropa İttifaqı ölkələrində yeni, ölümcül qrip virusuna yoluxma halları qeydə alınıb. Avropa səhiyyə rəsmiləri artıq bir neçə Avropa İttifaqı ölkəsində aşkar edilmiş H3N2 qrip virusunun yeni variantı olan subklad k qrip virusunu

.

Ən çox onlar yatır

"World Population Review" təşkilatı dünyanın bir sıra ölkələrində insanların gündəlik yuxu rejimi ilə bağlı araşdırma aparıb. qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki,  bu barədə qurumun hesabatında qeyd olunub. Bildirili

.

Azərbaycanlıların gündəlik səhər vərdişi xərçəng yaradır

Bal yeyən xərçəng xəstəliyinə tutula bilər. xəbər verir ki, mütəxəssislər bu qənaətə gəliblər. Araşdırmalar nəticəsində müəyyənləşdirilib ki, dünyanın ən sağlam qidalarından olan bal belə düzgün formada qəbul edilmədikd

.

Çox az istifadə olunur amma ən faydalı tərəvəzdir

Qulançar (asparagus) yüksək qidalılıq dəyəri və sağlamlığa müsbət təsirləri ilə tanınan tərəvəzlərdən biridir. Vitamin A, C, K, fol turşusu və antioksidantlarla zəngin olan bu məhsul həm detoks təsiri göstərir, həm də immu

.

Beyni məhv edən qidalar açıqlandı - Hər gün yeyirik

Beynin sağlamlığını təhlükəyə atan 8 qida açıqlanıb. xəbər verir ki, aşağıdakı qidaların çoxluğu beynin sürətini zəiflədir. Uzunmüddətli spirt istifadəsi qərarvermə və impulsları idarə edən beyin bölgələrinə zərər verə bilər

turlar.az

qadin sayti qaşların formalari qadın geyimi vannalar ureyin isemik xestelikleri tüklərin təmizlənməsi qlazok kosmetika novruz bayrami hakisda veten haqqinda bayati sperma baldiz şebnem tovuzlu