Sağlamlıq üçün qorxulu məşhur DUZLU QƏLYANALTILAR
Duzlu qəlyanaltılara qarşı durmaq çətindir, lakin sağlamlığımız üçün olduqca zərərli ola bilər. Həddindən artıq duz yemək iltihaba, bağırsaq problemlərinə və çəki artımına səbəb olur.
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, bu barədə dietoloq Meri Sabat danışıb.
"Duzlu qəlyanaltılar həddindən artıq istehlak edildikdə iltihabı və bağırsaq yağının yığılmasını təşviq edə bilər", - o bildirib.
Həddindən artıq duz istehlakı bədəninizə zərər verə bilər. Kartof çipsləri, emal olunmuş pendir və işlənmiş ətlər ən zərərli qidalardandır. Bir çox kartof çipsləri iltihabı təşviq edən və ürək xəstəliyi riskini artıran, trans yağları ehtiva edən qeyri-sağlam yağlarda qızardılır.
Mütəmadi olaraq işlənmiş pendir qəlyanaltıları yemək iltihab və çəki artımı da daxil olmaqla sağlamlığınıza pis təsir göstərə bilər. Məsələn, mozzarella çubuqları yaxud emal edilmiş pendirdə doymuş yağ da yüksəkdir və onların həddindən artıq istehlakı çəki artımına kömək edə bilər.
Dietoloq yüksək miqdarda natrium və digər konservantlara görə donuz ətindən uzaq durmağı tövsiyə edir. O qeyd edir ki, işlənmiş ətlər duzla yüklənir. Müvafiq olaraq, həddindən artıq natrium qəbulu qan təzyiqinin artmasına və iltihaba səbəb ola bilər. Amma bu ətin tərkibindəki konservantlar və əlavələr bağırsaq sağlamlığını poza bilər.
Milli.Az









İşıqda yatanlara bəd xəbər
Elektron siqaretlər tütün qədər təhlükəlidir - "Zərərsiz alternativ" mifi
Rusiyalı fenomeni sel apardı - Cəsədi borudan tapıldı
Eyyub Yaqubov unikal musiqiçidir' - Cavan Zeynallı
Təranə Səmədova amnistiyaya düşəcək? - AÇIQLAMA
Bayağılığa qaçmaq olmaz' - Eyyub Yaqubov
Türkiyəni tərk edən məşhur aktrisa keşişlə evlənib xristianlığı qəbul etdi
Eminlə Coni Youtube-da ikinci yerdədir
Sən öz atalığını təmizə çıxart, 10 ildir övladını görmürsən
Yeni il süfrəsinin bəzəyi olan salat zəhərlənmə verə bilər - Belə saxlayın
Bayram axşamı içki içənlərə pis xəbər
"Avroviziya"ya terror hücumu hazırlayan şəxsə hökm oxundu