Salatlar haqqında bilmədiklərimiz

Salatlar haqqında bilmədiklərimiz1. Salat, bir hamburger görə hər zaman daha az kalorilidir
Bu, tamamilə səhv bir məlumat . Salatın üzərinə əlavə olunan souslar olduqca yüksək kalorili ola bilər. Üstəlik zeytunyağı da sağlam olduğu səbəbiylə salatlarda bolca istehlak edilər. Lakin zeytun yağının yüksək kalori dəyərlərinə sahib olması çox vaxt atlanan bir gerçəkdir. Buna görə sıravi bir hamburger görə sıx souslu və zeytunyağlı bir salatın kalorisi daha çox ola bilər. Ancaq diyetdə idarəli olaraq salat yemək çox faydalı ola bilər. Çünki salat üçün istifadə tərəvəz və göyərtilər lif cəhətdən zəngindir. Bu qidalar mədə və bağırsaqları artıqdan işlədərək kalori yakımını sürətləndirər.

2. Aşağı kalorili tərəvəzlər daha yaxşıdır
Salatınızın analiz edəcəyiniz zaman içindəki bəsləyici elementlərə və enerji təmin edən kalori dəyərlərinə diqqət yetirin. Məsələn kerevizi az kalorili olduğu üçün seçim edir ola bilərsiniz amma bu tərəvəzin sizə qazandırdığı enerji də aşağıdır. Kərəviz kimi açıq rəngli tərəvəzlər digər tərəvəzlərə görə daha az lif, vitamin və mineral ehtiva edərlər. Bu səbəblə bol tərəvəzli salat seçim edəcəyiniz zaman kırmızıbiber , brokoli , kök, noxud və badımcana ağırlıq verin.

3. Yarpaqlı tərəvəzlərin hamısının bəsləyici dəyərləri eynidir
Yarpaqlı tərəvəzlərin rəngləri açıldıqca bəsləyici elementləri də bir o qədər azalar. Açıq rəngli bir atom salat aşağı dərəcədə A, C vitaminləri, dəmir və lif dəyərlərinə malikdir. Tünd yaşıl rəngdəki ispanaq yarpaqlarında isə yüksək dərəcədə maqnezium, dəmir və kalsium vardır. Ispanağı antioksidan dəyərləri də yüksəkdir.

4. Salatınızın üstünə əlavə qızarmış toyuq ya da ət kalori dəyərini artırmaz
Əgər salat bir ana yeməyə yoldaşlıq etmirsə, doyurucu olması üçün üzərinə toyuq , balıq ya da ət əlavə edə bilərsiniz. Amma diqqət! İşdə bu nöqtədə salat masumiyetini itirir və bir kalori anbarı halına gələ bilir. Bu səbəblə əgər salatınıza zülal dəyəri qazandırmaq istəyirsinizsə , qaynadılmış ya da yağsız tavada bişirilmiş ət ya da toyuğu seçməlisiniz.

5. Üzvi yaşıllıqlar hər zaman üçün çox daha sağlamdır
Araşdırmalar ; orqanik qidaların bəsləyici elementlərinin kimyəvilərdən uzaq olaraq yetişdirilən tərəvəz və meyvələrə görə çox da üstün olmadığını göstərir. Bu səbəblə yalnız orqanik tərəvəz yemək lazım olduğunu da düşünməməlidir .

Mətbəx     Baxılıb: 17070   Tarix: 26 noyabr 2013
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Düyü Salatı

Ərzaqlar. 2 kasa düyü. 1 kasa qarışıq yaşıl noxud. 2 budaq təzə soğan. ½ dəstə cəfəri. 8-10 ədəd gavalı turşusu. 1 kasa dənələnmiş qarğıdalı. 2 st. limon suyu. Zeytun yağı, duz, pul bibər. Hazırlanması. Təzə soğan və cəfər

.

Qaraciyərin dadlı bişirilməsinin QAYDALARI

Qaraciyəri dadlı bişirmək üçün bəzi vacib qaydaları bilmək lazımdır. 1. İlk növbədə qaraciyər təzə olmalıdır. Yaxşı qaraciyər yumşaq, elastik, nəm və parlaq olur. Qaraciyərin üzərində qan laxtaları, yaşıl ləkələr olmamalıdır

.

Mayonezli Çiyələk Piroqu

Bizim mayonezə olan sevgimizi izah etmək çətindir, amma bu reallıqdır ki, mətbəximizdə mayonez həmişə geniş istifadə olunub. Çox az adam bilir ki, mayonezlə təkcə salatlar hazırlamaq olmur. Ondan həmçinin şirniyyatlarda d

.

Kələm Salatı

Ərzaqlar. Kələm — 300 q. təzə pomidor — 4 əd. pendir (bərk sort) — 150 q. göyərti (şüyüd, cəfəri) — 50 q. duz – zövqə görə. mayonez. Hazırlanması. Kələm doğranır, duzlanır ,azacıq sıxılır ki bir qədər suyunu buraxsın. Pomidorla

.

Pomidorlu tart resepti

Tərkibi. 250 qr un. ½ çay qaşığı qabartma tozu. 100 ml günəbaxan yağı. 100 ml ilıq su. 150 qr holland pendiri. 4 ədəd pomidor. ½ xörək qaşığı zeytun yağı. 2 çay qaşığı xardal. 1 çay qaşığı kəklikotu. 1 çay qaşığı duz

.

Yumurtalı ət ruleti (foto resept)

Tərkibi:. Farş- 500 q. Soğan- 1 ədəd. Sarımsaq- 1 diş. "Best cow" kərə yağı- 50 q. Şüyüd- 1 dəstə. Yumurta- 3 ədəd. Duz-istiot. Hazırlanması:. Soğanı xırda-xırda doğrayıb kərə yağında ızarana qədər bişiririk. Soğanı

.

Toyuqlu Qat-Qat Piroq

Əvvəlcə pendirli qarışıqdan 4 nazik biskvit hazırlanır. Sonra bu biskvitlərin arasına toyuqdan və ya hind quşundan hazırlanan farş yayılır, piroq folqa kağızına bükülür və sobaya verilir. Nəticədə ortaya maraqlı bir yemə

.

Badımcan Salatı

Fərqli dadı olan bu salatı hamıya hazırlamağı məsləhət görərdim. Əminəm ki, çox bəyəniləcək. Lazım olan ərzaqlar:. 4-5 ədəd orta boy badımcan. 3 ədəd pomidor. 1-2 ədəd bibər. 250 qr toyuq döş əti. keşniş. şüyüd. bitki yağı

.

Naxçıvan Mətbəxinin Ləziz Təamı: Heyva Dolması

Naxçıvan mətbəxinə məxsus qoyun ətindən heyva dolmasının reseptini təqdim edir. Tərkibi:. 200 qr qoyun əti. 1 ədəd soğan. 100 qr keşniş. duz, istiot. sarıçiçək. heyva. Hazırlanma qaydası:. İlk öncə heyvanı yaxşıca yuyun

turlar.az

makiyaj etmek qaydalari toy gecesi adlarin menasi qisa saclarin yigilmasi necə tez arıqlayım qara gavalinin faydalari suni mayalanma kosmetika yemek reseptleri haxisdalar ağır itki xocali webnem tovuzlu