Şəkərli diabet xəstələri necə qidalanmalıdır?

Şəkərli diabet xəstələri necə qidalanmalıdır?Şəkər xəstəliyinin əlamətləri aşağıdakılardır:
-susuzluq və aclıq hissi
-tez-tez sidiyə çıxma
-süstlük və yorğunluq
-sürətli arıqlama və ya kökəlmə
-görmənin zəifləməsi
-dəridə quruluğun və qaşınmanın olması
-əl və ayaqda uyuşmalar
-səhər acqarına yoxlama zamanı qanda şəkərin normadan artıq olması
Şəkərli diabet xəstələri daima qidalarına diqqət eləməlidilər. Onlar gündəlik qidalarının tərkibinə nəzarət etməlidirlər. Diabetli xəstələrin qida rasionu C və E vitamini ilə zəngin olmalıdır. Gündəlik qidalarında 2000-5000 mg C vitamini, 800-1200 mg E vitamini olmalıdır. Şəkərli diabetlərin xüsusi qida rasionu olur. Diabetik olub uzun ömür sürmək istəyən hər bir xəstə şəkərsalıcı dərmanlarla birgə aşağıdakı pəhrizə də diqqət etməlidir.
-ağ çörək yerinə kəpəkli çörək yeməlidir
-yeməyin yanında mütləq tərəvəzlər yeməlidir
- meyvələri qabığı ilə yeməli
-paxlaya, loyaya, mərciyə, noxuda süfrədə bol yer verməlidir
-lazimı miqdarda duru yağı və zeytun yağı yeməli
-ağ ətə üstünlik verilməlidir
-yağsız süd və kəsmik yeməli
-kərə yağı, qaymaqdan uzaq durmaq
-şəkər tozu, duz, spirtli içkidən uzaq durmalı
-gündə ən az 8 stəkan su içməli
Gündəlik qidanın tərkibində karbohidratların miqdarı kalorinin miqdarının 50% -nı tutmalıdır. Meyvə və tərəvəzlər qanda xolesteronun miqdarını artmağa qoymadığı kimi ,şəkərin miqdarını da normada saxlayır. Soğan şəkər xəstələri üçün faydalıdır, çünki tərkibində qanda şəkərin miqdarını aşağı salan maddələr var. Brokoli kələmi də tərkibində olan kron mineralı ilə qanın tərkibində olan şəkərin miqdarını normallaşdırır. Şəkər xəstələri yağlı yeməkləri az yeməlidirlər, şirniyyatdan uzaq olmalıdırlar.
Qəbul olunan hər bir qida qanda şəkərin artmasına müxtəlif cür təsir edir. Quru lobya, mərci, yerkökü, bulqur, alma, armud,y ağsız sud, qatıq, makaron, portağalın şəkərin yüksəlməsinə təsiri az,lakin kartof, üzüm, ərik qurusu, əncir, qabaq, ərik, qarpız, yemiş kimi meyvələrin isə qanda şəkərin yüksəlməsində rolu böyükdür.
Şəkərli diabet xəstələri mümkün olduqca qanda şəkərin miqdarını artırmayan qidalar qəbul eləməlidirlər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 4167   Tarix: 31 avqust 2022
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Faydalı bilib hər gün içirik - Qaraciyəri məhv edirmiş

Qaraciyərin sağlamlığına ciddi təsir göstərən, lakin sağlam hesab edilərək gündəlik istehlak olunan bəzi qidalar əslində təhlükə saçır. xəbər verir ki, Harvard və Stanford universitetlərində təhsil almış gastroenteroloq Dr

.

Bu ət toyuqdan iki dəfə sağlamdır: Mütləq yeməlisiniz

Sağlam qidalanmaya gəldikdə, bir çox insanlar dərhal toyuq və ya hinduşka ağlına gəlir. xəbər verir ki, ördək ətində toyuq və hinduşka ətindən xeyli çox dəmir var. 100 qram ördəkdə təxminən 2,7 mq dəmir, hinduşka qaraciyərind

.

Qaşıq-qaşıq içirik amma böyrəkləri məhv edir - Tərkibindəki gizli təhlükə

Gündəlik həyatda praktiki və sürətli yemək həlləri axtaran bir çox insan hazır şorbaları mətbəxlərinin xilaskarı olaraq qəbul edir. Lakin bu rahat və dadlı yeməklərin tərkibindəki gizli təhlükələr, sağlamlığımıza ciddi zərə

.

Yataq otağınızda görünməyən zəhər: Alimlərin şok araşdırması

Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, yeni tikili mənzillərin sakinləri tez-tez xəstəliklərə meyilli olurlar. . xəbər verir ki, səbəb müasir tikinti materiallarından ayrılan kimyəvi maddələrdədir. Formaldehid, benzol, toluo

.

Çiyələyə bənzəyir, dadı tam başqa - özü isə xəzinədir

Ağ rəngi və parlaq qırmızı toxumları ilə çiyələyi xatırladan ananaslı çiyələk, həm vizual cazibəsi, həm də tropik ananas ətirini daşıyan nadir dad təqdim edir. Türkiyə mətbuatına istinadən xəbər verir ki, ev şəraitində d

.

Ürək və mədənin bədənin əks tərəfində olmasının SƏBƏBLƏRİ NƏDİR?

İnsan bədəni təbiətin mürəkkəb və bənzərsiz strukturlarından biridir. Bəzən orqanların yerləri ilə bağlı təbii bir fərqlilik meydana gələ bilər ki, buna tibbdə "situs inversus" adı verilir. Bu nadir hal, bədəni

.

Yayda soyuqdəymə: İsti havada insanlar niyə xəstələnir?

Soyuqdəymə adətən qış fəslilə əlaqələndirilsə də, bir çox insan elə yayın qızmar günlərində bu xəstəliyə tutulur. Bəs isti havada virusla yoluxmaq necə mümkün olur? . xəbər verir ki, ukraynalı pediatr Darya Vlasenko bu sual

.

Bunu hərgün için - Bağırsaqları qoruyur

Kefir təkcə həzm sisteminə deyil, həm də bağırsaqlardakı iltihabı azaltmağa kömək edir və sağlamlıq üçün mühüm içkidir. bildirir ki, bu barədə dietoloq Beyaz Tağraf bildirib. O qeyd edib ki, kefir təkcə həzm sisteminə deyil

.

İmtahandan əvvəl bu meyvəni yeyin - Zehniniz açılacaq

Zehni performansınızı artırmaq istəyirsinizsə, qəlyanaltınıza bu qidanı əlavə etməyiniz tövsiyə olunur. xəbər verir ki, "Food & Function" jurnalında yayımlanan yeni araşdırmaya görə, hər gün 50 qram qoz yemə

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az maskalar reseptler makiyaj etmek qaydalari uzum sirkesinin hazırlanması qaydasi ayaqqabi ve cantalar vegetativ sinir sistemi allergik xəstəliklər usaq geyimleri google masqalar qizliq perdesi novruz hakistalari