Şəkərli diabet xəstələri necə qidalanmalıdır?

Şəkərli diabet xəstələri necə qidalanmalıdır?Şəkər xəstəliyinin əlamətləri aşağıdakılardır:
-susuzluq və aclıq hissi
-tez-tez sidiyə çıxma
-süstlük və yorğunluq
-sürətli arıqlama və ya kökəlmə
-görmənin zəifləməsi
-dəridə quruluğun və qaşınmanın olması
-əl və ayaqda uyuşmalar
-səhər acqarına yoxlama zamanı qanda şəkərin normadan artıq olması
Şəkərli diabet xəstələri daima qidalarına diqqət eləməlidilər. Onlar gündəlik qidalarının tərkibinə nəzarət etməlidirlər. Diabetli xəstələrin qida rasionu C və E vitamini ilə zəngin olmalıdır. Gündəlik qidalarında 2000-5000 mg C vitamini, 800-1200 mg E vitamini olmalıdır. Şəkərli diabetlərin xüsusi qida rasionu olur. Diabetik olub uzun ömür sürmək istəyən hər bir xəstə şəkərsalıcı dərmanlarla birgə aşağıdakı pəhrizə də diqqət etməlidir.
-ağ çörək yerinə kəpəkli çörək yeməlidir
-yeməyin yanında mütləq tərəvəzlər yeməlidir
- meyvələri qabığı ilə yeməli
-paxlaya, loyaya, mərciyə, noxuda süfrədə bol yer verməlidir
-lazimı miqdarda duru yağı və zeytun yağı yeməli
-ağ ətə üstünlik verilməlidir
-yağsız süd və kəsmik yeməli
-kərə yağı, qaymaqdan uzaq durmaq
-şəkər tozu, duz, spirtli içkidən uzaq durmalı
-gündə ən az 8 stəkan su içməli
Gündəlik qidanın tərkibində karbohidratların miqdarı kalorinin miqdarının 50% -nı tutmalıdır. Meyvə və tərəvəzlər qanda xolesteronun miqdarını artmağa qoymadığı kimi ,şəkərin miqdarını da normada saxlayır. Soğan şəkər xəstələri üçün faydalıdır, çünki tərkibində qanda şəkərin miqdarını aşağı salan maddələr var. Brokoli kələmi də tərkibində olan kron mineralı ilə qanın tərkibində olan şəkərin miqdarını normallaşdırır. Şəkər xəstələri yağlı yeməkləri az yeməlidirlər, şirniyyatdan uzaq olmalıdırlar.
Qəbul olunan hər bir qida qanda şəkərin artmasına müxtəlif cür təsir edir. Quru lobya, mərci, yerkökü, bulqur, alma, armud,y ağsız sud, qatıq, makaron, portağalın şəkərin yüksəlməsinə təsiri az,lakin kartof, üzüm, ərik qurusu, əncir, qabaq, ərik, qarpız, yemiş kimi meyvələrin isə qanda şəkərin yüksəlməsində rolu böyükdür.
Şəkərli diabet xəstələri mümkün olduqca qanda şəkərin miqdarını artırmayan qidalar qəbul eləməlidirlər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 4202   Tarix: 31 avqust 2022
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Göbələkdən zəhərlənməmək üçün nələrə diqqət etməliyik?

Son illər payız aylarında göbələk zəhərlənmələri ilə bağlı hallar artıb. . xəbər verir ki, əsasən, meşəlik və dağlıq ərazilərdən toplanan yabanı göbələklərin düzgün tanınmaması bir çox hallarda ağır fəsadlara, hətta ölüml

.

Hər kəsin istifadə etdiyi bu şampunlar riskli ola bilər

Son dövrlərdə saç boyası tərkibli şampunlara maraq artıb. Bir çox insan saçlarını həm tez, həm də rahat şəkildə rəngləmək üçün bu məhsullara üstünlük verir. xəbər verir ki, xarici mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu ti

.

Bu kişilərin uşağı olmur - Açıqlama

"Son illərdə kişilərin reproduktiv sağlamlığında geriləmə qeydə alınıb. Əgər ötən əsrin ortalarında normativ göstərici 1 millilitr mayedə 40 milyon spermatozoid idisə, bu gün alt hədd 13 milyona düşüb. Sağlam hüceyrələri

.

Siçanlar üzərində test edildi, indi də insanlarda yoxlayacaqlar - Alimlər görün nə tapdı

Beyində iştahı idarə edən hissə aşkarlanıb. xəbər verir ki, tədqiqat nəticələri Cell Reports jurnalında dərc olunub. BNST adlanan hissənin iştahı idarə etməsi aşkarlanıb. Araşdırmalara görə bu sahə həm dadı, həm də aclı

.

Belə bananlar xeyirdən çox zərər verir - Açıqlama

Banan nə qədər çox yetişirsə, onun şəkər miqdarı artır, bağırsaqlar üçün faydalı rezistent nişasta isə azalır. xəbər verir ki, bunu qida eksperti Saurabh Sethi söyləyib. O bildirib ki, lif baxımdan zəngin olan yaşıl, sər

.

Turşu xərçəng riskini azaldır

Əhalinin böyük bir hissəsi turşuların mədə üçün yaxşı olmadığına inanaraq istehlak etməkdə tərəddüd edir. Bununla belə, onların ləzzətindən əlavə, ümumi sağlamlıq üçün çoxlu faydaları olduğu ortaya çıxıb. . xəbər verir ki

.

Səhər belə oyanırsınızsa dərhal həkimə gedin - Terapevtdən açıqlama

Gecə tərləmələri ağır xəstəliyin xəbərçisi ola bilər. xəbər verir ki, bu barədə terapevt Syuzanna Uayli xəbərdarlıq edib. Onun sözlərinə görə davamlı gecə tərləmələri bəzi təhlükəli xəstəliklərin ilkin əlaməti sayılır. Həki

.

Kolbasa yeməyin, bu xəstəlikləri yaradır - Ekspertdən açıqlama

Daimi olaraq kolbasa və digər emal olunmuş ət məhsullarını yemək bir sıra ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər, çünki bu məhsulların tərkibində yüksək miqdarda duz, doymuş yağlar, konservantlar və kanserogen maddələ

.

"Şəkərsiz" şirin qida və içkilər xərçəng yaradır - Açıqlama

"Şəkərsiz" şirin qida və içkilər xərçəng yarada bilər. xəbər verir ki, bunu endokrinoloq Maria Matveeva bildirib. Onun dediyinə görə "şəkərsiz" məhsullar sağlamlıq üçün o qədər də faydalı deyil və uzu

turlar.az

makiyaj etmek qaydalari reseptler hamiləlik gelinlikler xeyanet usaq otagi dizaynlari kabab reseptləri kosmetika gozellik maska englishdilində qulaq xerçeng balıq