Şorba yeməyənlərin mədəsində yara əmələ gəlir? - Həkimdən açıqlama

Şorba yeməyənlərin mədəsində yara əmələ gəlir? - Həkimdən açıqlamaSovet dövründən qidalanmada belə bir qızıl qayda var ki, günorta və axşam yeməyində mütləq birinci qida sulu yemək, şorba olmalıdır. Bu bağça və məktəbdən insanlara aşılanıb. Şorba yeməyinin mədəsi quruyur, yara əmələ gəlir inancı var.
Milli.Az bu fikrin tibbi baxımdan düzgün olub-olmadığını araşdırıb. Rusiyalı həkim dietoloq, genetik Larisa Bavıkina şorba barədə fikrə aydınlıq gətirib.
- Hər gün sulu qida, şorba yemək mütləqdirmi?
"Hər gün mütləq birinci yeməkj şorba olmalıdır fikri təəssüf ki, əsaslandırılmamış mifdir. Sağlam qidalanmanın əsas prinsipi - düzgün boşqab prinsipidir. Yəni boşqabınızda yeməyinizin yarısı meyvə-tərəvəz, 4-də bir hissəsi zülal - yəni ət, qalan hissəsi gec həzm olunan karbohidratlar - yarmalar, sıyıqlar, çörək, düyü, makaron və taxıllar olmalıdır.
İçkilərdən isə yalnız su.
Siz bu qidaları istər quru, istər sulu bişirib yeyə bilərsiz, mədə və həzm sistemi üçün bunun fərqi yoxdur.
Mədədə yara, qastriyin 80% hallarda səbəbi Helicobakteri ilə bağlıdır, bunun isə şorba ilə əlaqəsi yoxdur. Mədədə qastrit olduqda xəstəyə bir müddət pəhriz təyin olunur, bu zaman yeməklər püre şəklində yumşaq olmalıdır". /medicina.az
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1090   Tarix: 23 fevral 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Saç tökülməsinə səbəb olan 9 mühüm faktor – xəbərdarlıq

Son illər həm qadınlarda, həm də kişilərdə saç tökülməsi sürətlə artan problemlərdən birinə çevrilib. Dermatologiya üzrə mütəxəssis bildirir ki, saç tökülməsi təkcə genetik səbəblərlə deyil, həyat tərzi və ətraf mühit amillər

.

Sinə xərçənginin də dərmanı tapıldı

Təhlükəli növ döş xərçənginin təkrarlanma riskini azaltmaq üsulu tapılıb. xəbər verir ki, Kaliforniya Universitetinin (Los-Anceles) alimləri erkən mərhələdə hormonlara həssas döş xərçənginin təkrarlanma ehtimalını əhəmiyyətl

.

Gərginsinizsə bu vitamininiz çatışmır

Vitamin D, B12, B6, maqnezium, sink və omeqa-3 yağ turşuları çatışmazlığını erkən mərhələdə müəyyən etmək çətindir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq, tibb elmləri namizədi Nataliya Tananakina deyib. "Bu qid

.

Qəhvə "Alzeymer" xəstəliyindən xilas edir - ARAŞDIRMA

Bir qrup rusiyalı alim təbii pirokatexin antioksidantı əsasında Altsheymer xəstəliyinin müalicəsinə yaxşı təsir göstərən yeni molekullar aşkarlayıb. xəbər verir ki, bu barədə Rusiya Elmlər Akademiyası bildirib. Qeyd olunu

.

Miqren ağrılarını yüngülləşdirə biləcək üsullar AÇIQLANDI

Miqren dünya üzrə milyonlarla insanın həyat keyfiyyətinə təsir edən, kəskin və dözülməz baş ağrıları ilə müşayiət olunan nevroloji problem sayılır. -ın məlumatına görə, mütəxəssislər bildirirlər ki, bəzi sadə üsullar miqre

.

Çay dəmləyəndə edilən ən böyük SƏHV

Çox insan çayı düzgün şəkildə dəmləmədiyi üçün içki həm dadını, həm də faydalı xüsusiyyətlərini itirir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, ən yayılmış vərdişlərdən biri çayın keyfiyyətini tamamilə korlayır. xəbər verir ki, ça

.

Hər gün bişmiş sarımsaq yeməyin faydası

Bişmiş sarımsaq təzə sarımsaqdan da faydalıdır. xəbər verir ki, həkim Vladimir İvanov rasiona sobada bişmiş və ya qaynadılmış sarımsaq əlavə etməyin faydalarından danışıb. Həkim qeyd edib ki, məhz bu sarımsaq mədə-bağırsa

.

Niyə hamı kökəlir? - AÇIQLAMA

Son illər ölkəmizdə piylənmə hallarında ciddi artım müşahidə olunur. Həkimlər və qidalanma mütəxəssisləri bildirirlər ki, artıq çəkinin bu qədər sürətlə yayılması həm həyat tərzi, həm də qida vərdişləri ilə birbaşa bağlıdır

.

Arıqladan, tox saxlayan, enerji verən super qida – Çia toxumu

Son illər sağlam qidalanma trendlərinin əsas komponentlərindən biri kimi çia toxumu xüsusi populyarlıq qazanıb.   -a istinadən xəbər verir ki, kiçik ölçülü olmasına baxmayaraq, çia toxumu yüksək miqdarda vitamin, mineral

turlar.az

gelinlikler geyim seçimi yay kolleksiyasi zaur gunay evde manikur nece edilir imtahan həyəcanı həftəlik bürclər kosmetika tapmaca vətən xanim az qiz evi əqrəb