Soyuducudan düzgün istifadə qaydaları

Soyuducudan düzgün istifadə qaydalarıQida maddələrində olan çoxsaylı mikroorqanizmlər mətbəxdə təmizliyin əhəmiyyətini artırır. Bu səbəbdən xüsusi qayğıya ehtiyac duyur. Lazımi qidaların alınması ilə yeməklərin süfrəyə verilməsi arasında, soyuducuda saxlama, hazırlama, bişirmə, süfrəyə verildikdən sonra təmizliyə qədər bütün işlər, mətbəxdə sağlam mühit yaratmaqda ayrı-ayrı əhəmiyyətə malikdir. Mətbəxdə isti və nəmli (rütubətli) mühitdə olan bakteriyaların sayı hər 20 dəqiqədə ikiqat arta bilər və bakteriyalar 10 saatda 1 milyarda qədər arta bilər.

SOYUDUCUDA RƏFLƏR

Soyuducuda hər şeyin öz yeri var. Ağ və qırmızı ətlər tərəvəz bölməsində, meyvələr isə ən üst rəfdə olduqda, qarmaqarışıq və istifadəsi çətin olur. Lakin, səliqəli bir soyuducu həm sağlam yaşamağı, həm də təmizliyi təmin edir. Bəs soyuducuda nə hara qoyulmalıdır? Ən üst rəfə pendir, əldə hazırlanmış qidalar, yarımçıq qalmış, lakin daha sonra yeyə biləcəyiniz salatlar, sosiska, kolbasa kimi qoxulu qidalar, çiy vetçina və ət qoyulur. Pendir təqribən iki, qoxulu qidalar isə bir həftəyə qədər təzəliyini saxlayır. Yemək artıqları 3 gün içində yeyilib qurtarılmalıdır. Yoxsa xarab olacaq.

Orta rəf: Süd, krem-pendir, təzə kaşar pendiri, qatıq, qaymaq bu rəfə qoyulur. Açılmış paketlər bu rəfdə 4 günə qədər dayanıqlığını qoruyur.

Ən alt rəf: Çiy ət, balıq, sosiska. Bu rəfə qoyulan ət və balığı həmin gün istifadə etməlisiniz. Ət, ağ ət və sosiska, çiyələk kimi meyvələr, göbələk və yaşıl salat (kahı), yarpaqlı tərəvəzlər və göyərti, bitkilər. Az dayanıqlığa malik meyvələr və tərəvəzlər təqribən 3 gün təzə qalır. Digər tərəvəzlər də soyuducuya qoyula bilər, amma bu vacib deyil. Eqzotik meyvələr (banan, papaya, manqo kimi) və pomidor çox soyuqda qalmamalıdır, yoxsa dadlarını itirərlər. Su ilə zəngin olan dolmalıq bibər, xiyar və qabaq, soyuducu üçün ideal olmasa da, soyuducuya qoyula bilər. Lakin uzun müddət dayanıqlı olmadıqlarından, tez istifadə olunmalıdırlar.

Soyudcunun qapısı

Bura kərə yağı, marqarin, yumurta, cem, sous və açılıb gün ərzində istifadə olunmalı olan hər cür kasa, banka və digər qida saxlanılan qablar qoyulur.

Qapağı açılmış meyvə və tərəvəz suları uzunömürlü deyil. Tez istifadə etməyə çalışın. Digər qidalar bir həftəyə qədər dayanıqlı qalırlar, yumurtalar 3 həftəyə qədər təzə qalır.

Məsləhətlər:

Soyuducudakı qoxuları aparmaq üçün, bir kasa südü soyuducuya qoyun və bir gün saxlayın. Süd soyuducunuzdakı bütün pis qoxuları özünə çəkəcəkdir. Soyuducunun alt gözünə limon dilimləri qoyub hər gün dəyişdirsəniz, eyni nəticəni əldə etmiş olarsız.

Soyuducunuzu təmizləmək üçün, bir fincan karbonatı (sodanı) 3 litr suya qarışdırın. Əskini suya batırıb rəflərinizi silin. Rəflərin içi tərtəmiz olacaq. Tərəvəzlərinizin soyducuda uzun müddət təzə qalmasını istəyirsizsə, oları yumadan, ağzı yaxşıca bağlanmış paketlərin içində saxlayın.
resept.az

Mətbəx     Baxılıb: 3093   Tarix: 02 iyun 2015
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Ev şəraitində pendirin hazırlanma qaydası

Lazım olan məhsullar:. 3 litir süd. 300 qram xama. 2 ədəd yumurta. 1 yemək qaşığı duz. Qeyd edək ki, bu reseptlə 600 qram pendir hazırlanır. Hazırlanma qaydasını videoda izləyin. Nuş olsun!

.

Kiçik Qablarda Kükü

Hamının tanıdığı kükünü bu formada süfrəyə təqdim etsəniz əminəm ki, çox maraqlı və fərqli olacaq. Kiçik maffin qablarında sobada hazırlanan göyərti küküsü həm isti yemək, həm isti qəlyanaltı və ya qarnir kimi ət yeməklərini

.

Gürcü xingəli (foto resept)

Tərkibi:. Xəmir üçün:. 3 st. un. 1 . 1 yumurta. duz. İç üçün:. 250 qr yağlı qoyun əti. 200 qr mal əti. 3 baş soğan. Su. Qırmızı və qara istiot. duz. Hazırlanması:. Ələnmiş una ilıq su, yumurta, duz əlavə edib xəmir yoğrulu

.

Bulkada julyen

Tərkibi. 2 ədəd bulka (hamburger bulkası). 5 ədəd göbələk. 1 ədəd toyuq filesi. 100 qr Holland pendiri. 400 ml süd. 4 xörək qaşığı un. 30 qr kərə yağı. duz. istiot. Hazirlama qaydasi. Öncə toyuq filesini xırda kub şəklind

.

Kəsmikli Bananli Tort

Ərzaqlar. 4 yumurta . 350 qram şəkər . 180 qram un . 5 xörək q. kakao tozu . 1 paket qabartma tozu . 4 xörək q. qaynar su . 250 qram kəsmik . 15 qram jelatin . 500 qram 33 %-li qaymaq . 4 ədəa banan . 100 qram tünd şokolad

.

Amosov pastası – zehin və ürək üçün təbii gücləndirici

Akademik Amosov əməliyyat olunan xəstələr üçün əməliyyatdan sonra orqanizmin tez surətdə bərpası və güclənməsi üçün gücləndirici qarışım tövsiyə edir. Mikroelementlər və minerallar qaynağı olan bu qarışımın reseptini təqdi

.

Mandarin Bulgur Salat Resepti

Mandarin Bulgur Salat Resepti üçün Tərkibi. Salat üçün:. 2 -ci. su şüşəsi. bulgur başı. 4. nömrə. Mandarin. 2 -ci. çay qaşığı. duz. bir. nömrə. yerkökü. 6. nömrə. quru pomidor. bir. bağlamaq. təzə nanə. Sos üçün:. 1 çay fincanı

.

Mövsümi şorba: Düyü Yoğurt Şorbası Resepti

Pirinç Yoğurt Şorbası Resepti üçün Tərkibi. 2 -ci. litr. Bu. 5-6. yemək qaşığı. düyü. bir. yemək qaşığı (yığma). Şöhrət. bir. nömrə. yumurta. 1.5. su şüşəsi. qatıq. 2 -ci. çay qaşığı. duz. bir. desert qaşığı. quru nanə. Yuxarıdakıla

.

Düyü Salatı

Ərzaqlar. 2 kasa düyü. 1 kasa qarışıq yaşıl noxud. 2 budaq təzə soğan. ½ dəstə cəfəri. 8-10 ədəd gavalı turşusu. 1 kasa dənələnmiş qarğıdalı. 2 st. limon suyu. Zeytun yağı, duz, pul bibər. Hazırlanması. Təzə soğan və cəfər

turlar.az

qis geyimləri 2025 toy makiyajlari reseptler laylalar ayaq dirnaqlara qulluq 1 yaşına qədər körpələrə qulluq arvaddan icaze kagizi kosmetika terezi webnem tovuzlu sekisler bakire oglaq