Təzyiqi aşağı salan və demensiyadan qoruyan qidalar - HƏKİM MƏSLƏHƏTİ
"Tədqiqatlar göstərir ki, göyərti qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edir".
Milli.Az oxu.az-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə Rusiyanın "DocMed" klinikasının kardioloqu və terapevti Yaroslav Aşıxmin məlumat verib.
"Birincisi, hipertoniya (yüksək qan təzyiqi) üçün çox faydalı qidalara giləmeyvələr daxildir. Həftədə 150-200 qram giləmeyvə antioksidant ehtiyacını ödəyir. İkincisi, taxıl məhsulları, yəni cilalanmamış qarabaşaq yarması, qəhvəyi düyü, çörək və makaron yemək vacibdir. Üçüncüsü, göyərtilərin qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edə biləcəyinə dair elmi sübutlar var. Onlar həm də parkinson və alzheymer xəstəlikləri riskini azaldır", - deyə Aşixmin bildirib.
Həkim qeyd edib ki, ən sağlam pəhrizlərdən biri Aralıq dənizi pəhrizidir. Buraya çoxlu meyvə, tərəvəz, taxıllı məhsullar, az yağlı süd məhsulları və yağlı balıq daxildir. Bu, əlavə olaraq qidada duzun məhdudlaşdırılması və göyərti istehlakının artırılmasını nəzərdə tutur.
"Qırmızı ətin ümumi sağlamlığa və hipertoniyaya necə təsir etdiyi ilə bağlı mübahisələr var. Emal olunmuş ət, yəni kolbasa mütləq ki, qan damarlarına zərərlidir. Pendir, süd məhsulları və quş əti isə hipertonik xəstələr üçün zərərli deyil", - kardioloq bildirib.
Milli.Az









İdeal Dieta: 1 həftəyə 5 kq arıqla!
Qara zirə (Çörək otunun) faydaları
Qarazirə hər dərdin çarəsi olan bitki
Qatıq suyunu atmayın - tamam başqa faydası var imiş
Qığırdaq və sümükləri "gəncləşdirən" dərman tapıldı - Elm dünyasında inqilab
Soyuq havada çay əvəzinə su içmək daha faydalıdır
Berenin çox danışılan filmi yayımdan qaldırıldı
İsrailə Avroviziya icazəsi verildi - 5 ölkə müsabiqədən çıxdı
Hər gün bişmiş sarımsaq yeməyin faydası
"Canlı oxumaq hər kəsin başı üçün deyil" – Şəbnəm Tovuzlu
Yaşı 5-dən az olan uşaqlara diqqət - Təhlükə var
Niyə hamı kökəlir? - AÇIQLAMA