Trombların yaranmasının qarşını necə alaq
Məlumdur ki, qatılaşmış qanı durultmaq lazımdır. Qatışalmış qan daxili orqanlarda oksigen çatışmamazlığı yaradır ki, bu da qanda tromblaşma yaranmasına gətirib çıxara bilər.
Çalışmaq lazımdır ki, qan bədəndə sərbəst şəkildə dövr etsin. Bunun üçün bir neçə sadə məsləhətlərə əməl etməyiniz tövsiyyə olunur.
1. Çoxlu su için. 90% insanlar çox az su içirlər. Söhbət qaynamış təbii sudan gedir. İnsanlar gündə 2 – 2, 5 litr su içməlidirlər. İsti havalarda isə daha çox maye qəbul etmək məsləhətdir. Uşaqlarınıza da su içməyi öyrədin. Təbii su trombların yaranmasının qarşısını alan əsas vasitədir.
2. Qanı duruldan qidalar qəbul edin.
- zeytun və kətan yağı
- alma sirkəsi
- sarımsaq və soğan (sarımsaqdan müntəzəm istifadə tromb əmələ gəlmə təhlükəsini yarıbayarı azaldır)
- limon
- günəbaxan tumu
- çuğundur
- kakao və şokolad (acı)
- balıq və balıq yağı
- tomat və tomat şirəsi
- yulaf yarması
- moruq, qaragilə, quşüzümü, çiyələk, albalı, gilas
- zəncəfil
Adı çəkilən hər məhsuldan ən azı ikisi sizin gündəlik qida rasionunza daxil olmalıdır.
3. Çox hərəkət edin, piyada gəzin, idmanla məşğul olun, təmiz havada olmağa çalışın.
4. Qanı əsaslı dərəcədə qatılaşdırır:
- siqaret çəkmək
- spirtli içki içmək
- çox miqdarda duz qəbulu
- sidikqovucu, hormonal və hamiləliyin qarşısını alan həblər
5. Qan laxtalandıran qıdalar:
- ət bulyonu
- kolbasa
- hisə verilmiş ərzaq
- jele
- ağ çörək
- dondurma, krem
- mərci
- itburnu
- banan və manqo
- əksər bitkilər (pişikotu, gicitkən, boymadərən, qarğdalı)
f Paylaş