Turpun bilmədiyiniz faydaları
Qanı təmizləyən turpun tərkibində bol miqdarda kalium, fosfor, kalsium, dəmir, vitamin K və digər maddələr var.
Turpun tərkibində yüksək dəmir və fol turşu olduğundan anemiya xəstələrinə bu tərəvəzdən müntəzəm istifadə etmək məsləhət görülür.
Turpun tərkibindəki kalium isə yüksək təzyiqi normada qalmasına kömək edir.
Turp İştahanı açmaqla yanaşı, mikrob əleyhinə çox effektli təsir göstərir, ürək-damar xəstəliyinə olduqca faydalıdır.
Turp ağciyər və qalın bağırsaq xərçənginə qarşı qoruyucu təsirə malikdir.
Qaraciyər üçün çox faydalı olan turp böyrək qumlarını və öd daşlarını tökməyə kömək edir.
Turp revmatizmə faydalıdır.
Turp həm də astma və bronxit kimi tənəffüs yolu xəstəliklərinə kömək edir və öskürəyi kəsir.
Sidikqovucudur və qəbizliyin qarşısını alır.
Bədəni və diş ətlərini qüvvətləndirir.
Şəkər xəstələrinə də faydalıdır.
Dəri baxımı üçün də faydalıdır.
Qırmızı turp antioksidant baxımından çox faydalıdır. Qara turp isə ən faydalı olandır.
Amma bu faydalı tərəvəzdən istifadə edərkən onun bəzi xüsusiyyətlərini də yaddan çıxartmayın:
Mədədə göynəmə və köpə səbəb olduğu üçün, mədə problemi yaşayanlar çox yeməməsi məsləhətdir.
Turpda yod sorulması zəifdir. Ona görə turp yedikdə yanında yüksək yodlu qidalar yemək lazımdır.
Çox turp yemək orqanizmdə oksalat duzu yaranmasına səbəb ola bilər.
f Paylaş