Turşu hansı hallarda zəhərləyib öldürür?

Turşu hansı hallarda zəhərləyib öldürür?Füzulidə noyabrın 14-də pomidor turşusundan zəhərlənmə ilə "Kliniki Tibbi Mərkəz"ə gətirilən 2011-ci il təvəllüdlü Aytac Mirzəyeva bu gün Ə.F.Qarayev adına 2 saylı Kliniki Uşaq Xəstəxanasına köçürülüb.
Milli.Az xəbər verir ki, hazırda reanimasiyada olan Aytac Mirzəyeva süni nəfəs aparatına qoşulub və vəziyyəti ağır-stabildir.
Bəs görəsən turşu məhsulları hansı hallarda zəhərlənmələrə səbəb olur?
Mütəxəssis-terapevt Ayan Ağayevanın sözlərinə görə, turşu qoyulan zaman müəyyən preparatlardan istifadə edilir ki, bu da zəhərlənmələrə səbəb olur: "Bəzi turşuların tərkibinə qatılan dərman vasitələri və ya kimyəvi vasitələr zəhərlənməyə səbəb ola bilər. Bəziləri turşu bağlayarkən ona cıtramon, aspirin, tetrackilin və s. dərmanlar qatırlar ki, guya belə olanda turşu atmır. Bu dərmanların təsirindən də zəhərlənmə baş verir. Bunun səbəbi isə dərman və turşuya qatılan maddələrin bir-biri ilə reaksiyaya girməsidir".
Vətəndaşların turşu məhsullarını ən çox aldığı "8-ci km bazar"ına yollandıq. Lüba Qəhrəmanova uzun illərdir ki, bazarda turşu satır. Deyir ki, turşu düzgün tutularsa, heç bir zaman zəhərlənməyə səbəb olmaz: "Bizim bu açıq vəziyyətdə satılan məhsulları taxta qablarda saxlayırıq. Açıq məhsulların qorxusu olmur. Zəhərlənmə adətən bağlı bankalarda olur. Duz az olanda turşu xarab olur. Biz açıq məhsula "iksus" tökmürük. Açıq məhsulda duz azlığı məhsulun xarab olmasına gətirib çıxarır. O zaman da həmin məhsul atılmalıdır".
Uzun illərdir özü üçün turşu hazırlayan, həm də bazardan turşu məhsullarını mütəmadi alan Təranə Hüseynova deyir ki, turşu hazırlayan zaman ilk növbədə təmizlik önəmlidir. Əgər hər hansı məhsulda bakteriya qalıbsa, o məhsuldan istifadə etmək düzgün deyil. Günəş şüalarına məruz qalan turşudan istifadə də, insan sağlamlığında fəsadlara yol aça bilər: "Qablar qaynar su ilə sterilizasiya olunmalıdır. Meyvələr və qapaqlar da. Hazırlanan zaman diqqət olunmalıdır ki, meyvələrin suyu çəkildikdən sonra qablara yığılsın".
Baş toksikoloq Azər Maqsudov deyir ki, qida zəhərlənmələri zamanı "botulizm" adı verilən infeksiya növü yaranır ki, bu da ölümə belə səbəb ola bilər. Bu tip zəhərlənmələrin isə özünəməxsus əlamətləri var: "Baş ağrıları, ürək bulanma, qusma, qarın nahiyəsində ağrılar və qızdırma müşahidə oluna bilər. Getdikcə bu vəziyyət daha da ağırlaşır və beyndə nevroloji simptomlar əmələ gəlir. Bu zaman xəstə huşunu itirir. Ona həmin vaxt zərdab vurulmasa, vəziyyəti daha da pis ola bilər".
Həkimin sözlərinə görə, zəhərlənmə zamanı vətəndaşlar ev şəraitində heç bir şey qəbul etməməlidir. Dərmanı isə yalnız həkim məsləhəti əsasında qəbul etməlidirlər.
Xatırladaq ki, Turşudan zəhərlənən Füzuli rayon sakinləri Ricay Mirzəyev və onun qızı Aytac Mirzəyeva noyabrın 12-də rayonun mərkəzi xəstəxanasına yerləşdirildikdən sonra vəziyyətləri ağırlaşdığı üçün Bakıya gətirilmişdi. "Kliniki Tibbi Mərkəz"ə yerləşdirilən xəstələrdən biri, Ricay Mirzəyevin həyatını xilas etmək mümkün olmamışdı. /medicina.az
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1125   Tarix: 17 noyabr 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Hər səhər bir dənəsini udun - 1 həftə sonra dəyişikliyə inanmayacaqsınız

Sarımsaq əsrlərdir həm yeməklərdə, həm də xalq təbabətində istifadə olunur. bildirir ki, çiy halda yeyildikdə bədəni toksinlərdən təmizləyib xroniki xəstəliklərə qarşı qoruyur. Mütəxəssislər bildiriblər ki, hər səhər acqarın

.

2050-ci ilə qədər milyonlarla insan xərçəng riski ilə üz-üzə qalacaq - Düyüyə görə

ABŞ-da aparılan bir araşdırma iqlim böhranı səbəbiylə düyüdə arsen miqdarının artdığını və Asiyada milyonlarla insanın xərçəng riski altında olduğunu ortaya qoyub. xəbər verir ki, Lancet Planetary Health jurnalında dərc edilə

.

Göbəyi açıq gəzməyi sevənlər üçün mükəmməl idman növü - Bunu bilmirdiniz

Mükəmməl qarın əzələlərinə sahib olmağı arzulayırsınız, amma uzun məşqlərə baxmayaraq nəticə görmürsünüz? Hətta təcrübəli idmançılar belə bir ümumi səhvə yol verirlər və bu, bütün səyləri puç edir. xəbər verir ki, bu barəd

.

Ölümcül virus yayıldı - 9 milyon insan təhlükədə

"Aspergillus fumigatus" adlı ölümcül göbələk növü yayılır. xəbər verir ki, alimlər bu patogenin Afrika və Cənubi Amerikadan şimala doğru hərəkət edərək, milyonlarla insanın sağlamlığını təhlükə altına ata biləcəyin

.

Azərbaycanda gənclər ən çox hansı xəstəliklərə yoluxur? – SƏBƏB

Hər il gənclərin xəstəliklərə yoluxma sayı daha da artır. . 14-29 yaşlı gənclər arasında yayılan xəstəliklərə nəzər saldıqda, onların ən çox tənəffüs orqanları ilə bağlı xəstəliklərdən əziyyət çəkdikləri ortaya çıxır. -ı

.

Makaron illərdir yanlış bişirilirmiş - ən sağlam və dadlı üsul

Makaron illərdir səhv üsulla bişirilir. bildirir ki, makaronun ən doğru bişirmə üsulu onu birbaşa sobada hazırlamaqdır. Mütəxəssislər bildiriblər ki, makaronu əvvəlcədən yarı bişirib sonra sobaya qoymaq əksinə, dadını azaldı

.

Bu insanlar ən az 90 il yaşayır - Sirri Nədir?

Dünyada 100 və daha artıq il yaşayan insanların sayı ildən-ilə artır. BMT-nin son məlumatlarına görə, hazırda dünyada 100 yaşı keçmiş 600 mindən çox insan var.  xəbər verir ki, onların əksəriyyəti Yaponiyada, ABŞ-da, İtaliyad

.

Alçanı duzlayıb yeyənlərə vacib xəbərdarlıq

Alça yaz-yay aylarının əvəzolunmaz meyvələrindəndir. Bu meyvə daha çox duz ilə istehlak edilir. Bəs, alçanın duz ilə yeyilməsi orqanizmimizə necə təsir göstərir?. xəbər verir ki, bu meyvə duzla və həddindən artıq miqdard

.

Qışın isti keçməsi problemlər yaradıb - Tezliklə elə olacaq ki

Son illərdə qlobal iqlim dəyişiklikləri təbiətdə gözlənilməz təsirlər yaradır. Xüsusilə də qış aylarının əvvəlki illərə nisbətən daha mülayim keçməsi, bir çox həşərat növlərinin fəallığını və yayılma sürətini artırır. B

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az yay geyimləri 2025 yemek reseptleri geyim şəkilləri kişi xəyanət edərsə uşaq dünyası badimcan salati uz ucun cavanlasdirici maskalar babasil sağlamlığa aid atalar sözləri kley lekesi vətən haqqında bayatılar novruz hakista