Ürəyi, sümükləri qoruyan, təzyiqi salan ən ucuz TƏRƏVƏZ

Ürəyi, sümükləri qoruyan, təzyiqi salan ən ucuz TƏRƏVƏZƏn çox sevilən tərəvəzlərdən biri də kələmdir. Kələmi yeməklərdə, salatlarda, yəni bişmiş və çiy şəkildə, eyni zamanda turşu halında istifadə edirik.
Kələm əsasən ağ, yaşıl, bənövşəyi, qırmızı rənglərdə olur. Bəs sağlamlıq üçün kələmin nə kimi faydaları var? Hansı kələm daha faydalıdır?
Mütəxəssislər hesab edir ki, kələm yüksək vitamin, mineral, antioksidant mənbəyidir. Yeməklərdə, salatlarda bol istifadə edilə bilər, kələm turşusu bağırsaqlar üçün daha faydalı sayılır.
Türkiyənin Qara dəniz bölgəsində məşhur olan "karalahana" adlandırılan kələm növünün digər kələmlərdən daha faydalı olduğu bildirilir. Bu kələm xərçəngə qarşı olan qidalar arasında öndə gəlir.
E-tibb.az bildirir ki, Brüssel kələmi həm xərçəngi önləmək qabiliyyətinə malikdir, həm də arıqlamaq üçün faydalıdır.
Kələmin tərkibində daha çox qan laxtalandırma qabiliyyətinə malik K vitamini var. Qanda kalsium səviyyəsini normaya salaraq sümüklərin güclənməsinə təsir edir.
Bu tərəvəzin ürək xəstəliklərinin qarşısının alınmasında da rolu var. Kələm daha çox C vitamini ilə də zəngindir. Bu isə sümük, əzələ, qan damarları üçün çox faydalıdır. Qırmızı kələmin tərkibində ağ kələmlə müqayisədə 30 faiz daha çox C vitamini var.
Kələm həmçinin tərkibində olan B vitamini sayəsində enerji metabolizmini nizamlayır, kilo itkisinə səbəb olur.
Kələm güclü antioksidant təsirə malikdir. Bununla da orqanizmdə çatışmazlığa səbəb olan və "sərbəst radikallar" adlandırılan molekullardan hüceyrələrimizi qoruyur.  "Sərbəst radikalların" orqanizmdə çoxluğu isə damarlarda çatışmazlığa səbəb olaraq ürək xəstəlikləri riski yaradır.
Qırmızı kələm antosianinlə zəngindir və ona qırmızı rəng verən də bu maddədir. Antosianin sayəsində ürək-damar xəstəlikləri riski azalır, qan təzyiqi düşür.
Yüksək qan təzyiqinin qarşını almaq üçün də kələm möcüzəli tərəvəz sayılır.
Kələm tərkibindəki potasium sayəsində qan dövranını tənzimləyir. Gün ərzində orta boylu qırmızı kələmin yarısını yemək, orqanizm üçün tələb olunan potasiumun 12 faizini əldə etmək deməkdir.
Kələmin tərkibindəki bir sıra birləşmələrin (indol və izotiosianat) isə tiroid vəzinin xəstəliklərinə yol aça biləcəyi ehtimalları da var. Amma bildirilir ki, kələmin bişirilməsi zamanı uçucu olan bu maddələrin miqdarı azalır. Ona görə də zob xəstəliyindən əziyyət çəkənlər kələmi çiy yeməkdən çəkinməlidirlər.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 848   Tarix: 27 yanvar 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Yuxusuzluğa səbəb olan QİDALAR

Araşdırmalara görə, yuxusuzluğun səbəbi pəhrizinizin nəzərə almadığınız digər aspektləri ola bilər. .   -a istinadən xəbər verir ki, yatmazdan əvvəl bəzi qidalardan uzaq durmaq lazımdır. Ədviyyatlı ərzaq. Yatmamışdan qaba

.

Kimlərə portağal yemək olmaz? - MÜTƏXƏSSİS AÇIQLADI

Portağal son dərəcə sağlamdır, lakin bəzi insanlar bu meyvəni yeməməlidir.   -a istinadən xəbər verir ki, endokrinoloq Elena Syuraşkinanın fikrincə, mədə və bağırsaq xəstəlikləri olan şəxslər portağal istehlak etməməlidir

.

Qamətinizə zərər vermədən hər gün yeyə biləcəyiniz YAĞLI QİDA

Hər gün bir avokado yemək natrium qəbulunuzu azaltmağa və daha sağlam yağlar yeməyə kömək edə bilər. -a istinadən xəbər verir ki, avokado sağlam yağlar və antioksidantlarla zəngindir, lakin yüksək yağ və kalorili olduğun

.

Kartofu mükəmməl qızartmaq üçün bunları bilmək lazımdır

Kartof hər evdə bişirilən yemək növlərindən biridir. Bu yemək həm çox asan, həm də çox dadlıdır. Hər kəs kartofu fərqli üsullarla qızardır. Bəs, kartofu necə mükəmməl şəkildə qızartmaq olar? .   -a istinadən xəbər verir ki

.

Pişiyin xəstə olduğunu necə başa düşmək olar? - Burnuna toxunmayın

Bir çox pişik sahibləri ev heyvanlarının quru və isti burnundan narahatdırlar. Əslində, bu, şübhəli bir əlamətdir, çünki heyvanlar yuxuda olduqda, burunları tez-tez quruyur. Bundan əlavə, evdə rütubətin səviyyəsini nəzər

.

Ət alanda bunlara DİQQƏT EDİN

Mütəxəssislər bazardan ət alarkən nələrə diqqət etməli olduğunu açıqlayıblar. -a istinadən bildirir ki, bazardan ət alarkən satıcıların malların təzəliyi ilə bağlı verdiyi zəmanətlərə etibar etməməlisiniz. Satıcıların ə

.

Yağlı mətbəx dolabların parladacaq üsul

Mətbəxlərdəki dolabı yemək bişirərkən ən çox çirklənən yerlər sırasındadır.   -a istinadən xəbər verir ki, yağ sıçramalarını təmizləmək gecikdirildikdə daha çətinləşə bilər. Mətbəx dolabını parıldadacaq üsulu izah edirik:

.

Yatarkən smartfonu yanımızda saxlamaq TƏHLÜKƏLİDİR?

Bir çox insanlar gecələr smartfonu çarpayının yanında və ya yastığın altında saxlayır. .   -a istinadən bildirir ki, araşdırmalara görə, mobil telefondan istifadə insan sağlamlığı üçün təhlükəsizdir. Çoxsaylı tədqiqatla

.

Həddindən artıq duz olan QİDALAR

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatına görə, gündə orta hesabla duz qəbulu 5 qramdır. Bu miqdarın müntəzəm olaraq aşılması sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.   -a istinadən xəbər verir ki, orta dərəcədə duz istehlakı isə əksinə

turlar.az

sonxeber.az geyim dəbləri adlarin menasi geyim şəkilləri sızanaqlara qarşı maska tutun faydalari müsabiqələr salatlarin bezenmesi kosmetika aslan vətənə aid atalar sözləri gözellik ziyafet geyimleri rus dilini öyrənək 2 ci dərs