Viruslarla mübarizədə köməkçi vasitə

Viruslarla mübarizədə köməkçi vasitəGüclü immunitetin zərurətə çevrildiyi zamanda ən çox nələrə diqqət yetirmək lazımdır?
Mütəxəssislər sink qəbulunun immunitet üçün ən gözəl vasitə olduğu qənaətindədir.
Nədənsə, bu mikroelement sağlamlığının qeydinə qalan insanlar arasında o qədər də "populyar" deyil. Ama unutmamaq lazımdır ki, sink çatışmazlığı maddələr mübadiləsini mürəkkəb şəkildə pozmağa qadirdir ; bundan da ən çox immun sistemi təsirlənir. Sink zülallar və DNT istehsalı üçün, əzələlərin böyüməsi və bərpası üçün, dad və qoxu hissi üçün, həmçinin yaraların sağalmasına kömək edir, immun sisteminin bakteriya və viruslarla mübarizəsində çox effektivdir, həzmi yaxşılaşdırır və hormonların istehsalını tənzimləyir.
Çoxsaylı klinik tədqiqatlar göstərir ki, sink kataral xəstəliyin başlanmasından sonrakı ilk günlərdə dərhal qəbul olunarsa, orqanizm daha sürətli bərpa olur. Mütəxəssislər hesab edirlər ki, orqanizmdə kifayət qədər sink olması virusların yayılmasına mane ola bilər, çünki sink virus patogenlər üzərində qoruyucu bir membran meydana gəlməsini stimullaşdırır, bu da onların tənəffüs yollarında selikli qişalara daxil olmasının qarşısını alır.
Sink üçün hansı qidalar qəbul etmək lazımdır?
Ən çox sink dəniz məhsullarındadır: 100 qr - 60 mq, sonra dana qaraciyəri 100 qr-15-16 mq, göyərti (13 mq), qırmızı ət (quzu, donuz əti, mal əti) - 7-9 mq. Vegan və vegeterianlara günəbaxan tumları, balqabaq, şam qoz-fındıq, küncüt toxumu, mərci, soya kimi məhsullardan daha çox istifadəni tövsiyə edirik. Onların tərkibində sinkin miqdarı 100 qr - 3,8-dən 5,5 mq-a qədərdir, lakin bir "əmma" var: bitki məhsullarından olan sink ət və dəniz məhsulları ilə müqayisədə daha zəif həzm olunur.
Orta hesabla bir orta yaşlı insanın gündə 40 mq-a qədər sink, yeniyetmə 30 mq, uşağın isə 15-dən 20 mq-a qədər sink ehtiyacı var . "Çox yaxşı - həm də çox pisdir" qaydası həmişə keçərlidir. Yəni unutmayın ki, həm sinkin çatışmazlığı, həm də sinkin normadan artıq olması orqanizm üçün çox pis nəticələrə gətirib çıxardır. Xəstələnmək qorxusu ilə yalnız sink tərkibli məhsullardan istifadə düzgün deyil.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1200   Tarix: 27 mart 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qatığı daha faydalı etməyin yolu

Şəfa mənbəyi olan qatığın içinə 1 qaşıq kətan toxumu əlavə etdikdə, verdiyi güclü təsirlərə inanmayacaqsınız. Toxumlar sağlamlığımız üçün vacib vitamin və minerallar təmin edən qidalardır. Omeqa-3 yağ turşuları, lif, zülal

.

Yorğun olanda gözlərimizi ovuşdurmağın SƏBƏBLƏRİ

Alimlər çoxlu araşdırmalar aparıb və gözlərin ovuşdurulmasının bir neçə səbəbini tapıblar. .   -a istinadən bildirir ki, yeni doğulan körpələr gözlərini ovuşdurursa, bu yorğunluğun açıq əlaməti və yuxu vaxtının gəldiyin

.

İnsan hər gün ağlasa nə olar?

Duyğularınızı daim nəzarətdə saxlamaq və ağlamağa imkan verməmək son dərəcə zərərlidir. Ancaq hər gün uzun müddət ağlamaq sağlamlığa zərər verə bilər. İnsan hər gün ağlasa nə olar?. -a istinadla xəbər verir ki, tez-tez ağlama

.

Elektron siqaret çəkənlərə ciddi XƏBƏRDARLIQ

25 yaşlı Cozef Lourens illərlə siqaret çəkməyin sağlamlığa ciddi fəsadları haqqında öz hekayəsini paylaşıb.   -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Mirror" portalı məlumat yayıb. . Məlum olub ki, uzun müddət elektro

.

Banan adı ilə aldığımız meyvə "afrika kartofu" imiş - Diqqət

Banan çoxlarının sevdiyi meyvədir. Onu öz cinsindən olan plantainlə tez-tez qarışıq salırlar. -a istinadən banan və plantainin fərqi barədə məlumat verir. Banan daha sarı, ətirli, yumşaq və şirin olur. Forması qövsvaridir

.

Novruz bayramından sonra hansı xəstəliklər kəskinləşir?

Bayram günlərində hər evdə masalarda məcməyi dolu şirniyyat, qoz-fındıq, müxtəlif çərəzlər qoyuldu. Ailənin bütün üzvləri uşaqdan tutmuş yaşlıya kimi çayla paxlava, şəkərbura, qoğal yeyəcək, tez-tez də ağzına ləbləbi atacaq

.

Gündə 50 qram halva yeməyin faydaları

Halva gündə 50 qramdan çox olmamaq şərti ilə ürək və bağırsaqlar üçün faydalıdır,. "unikal"a istinadən xəbər verir ki, zülallar, vitaminlər və minerallarla (kalsium, dəmir və maqnezium) zəngin olan halva qığırdaq

.

Ən təhlükəli xərçəng növlərindən birinin ilk əlamətləri

Britaniyalı həkimlər dörd narahatedici əlamət açıqlayıblar. Bəzi xərçəng növləri əlamətlərinə görə erkən mərhələdə tanınır. .   -a istinadən bildirir ki, bu barədə Böyük Britaniya Milli Səhiyyə Xidmətinin ekspertləri bildiriblər

.

Bağırsaq xərçəngini yaradan faktor aşkarlandı

ABŞ-ın Fred Hatçinson Xərçəng Mərkəzinin alimləri aşkar ediblər ki, ağız boşluğunda yaşayan "Fusobacterium nucleatum" bakteriyası bağırsaqlara keçərək aqressiv şişlərin əmələ gəlməsinə səbəb ola bilir. Araşdırmanı

turlar.az

sonxeber.az yaz geyimleri 2024 reseptler hamiləlik bayatılar vətən haqqında kəpək uzdeki qara noqteler hamiləlik dövrü kosmetika novruz bayramına aid oxu az damla faydalı bilgilər toyuq salati