Vitaminəbənzər maddələr

Vitaminəbənzər maddələrİlk dəfə 1936-cı ildə macar alimi A.Sent-Dyerdinin apardığı tədqiqatdan aydın olmuşdur ki,limon şirəsinin və qırmızı istiotun tərkibində olan flavon törəmələri kapilyar keçiriciliyin kəskin surətdə artması ilə əlaqədar olan və C vitaminin təsirindən keçməyən bəzi xəstəliklərə müalicəvi təsir göstərir.Buna görə həmin maddələrə P vitamini (permeabiliti - keçiricilik) adı verilmişdir.
Bitki mənşəli flavonoid törəmələrinin insan və heyvan orqanizmində kapilyar keçiriciliyini azaltmaq qabiliyyətinə malik olan böyük bir qrupu P vitamini adı altında birləşdirilir.Bitkilərdə olan flovonoid maddəsi biofovonoidlər adlandırılır.Tibb elminə 600-dən çox tərkibində flovonoid maddəsi olan bitki məlumdur.Bu maddələr qarabaşaq yarpağında,sitrus bitkilərinin qabığında,yaşıl çay yarpaqlarında,zeytunda və s.də olur.
Orqanizmə daxil olmuş bioflavonoidlərin bir hissəsi biokimyəvi dəyişikliyə uğrayır,fenol turşulara çevrilir.Onların əsas hissəsi orqanizmdən sidik vasitəsilə xaric olunur.
Vitaminəbənzər maddələrdən biri inozitdir - B8 vitamini.Bu vitamin yaxşı bişmiş ətin suyunda olur.
Digər vitaminəbənzər maddə lipoy turşusudur ki,1951-ci ildə mütəxəssislər qaramalın qara ciyərində tapıblar.Lipoy turşusu neytral yağların qara ciyərdə toplanmasının qarşısını alır və xolesterinin sintezinin azaldır.
Orat turşusu (B13 vitamini) heyvan toxumalarında,bitkilərdə və mikroorqanizmlərdə geniş yayılmışdır.O da vitaminəbənzər maddələr sırasına daxildir.
Panqam turşusu(vitamin B15)öküzün qara ciyərində tapılan vitaminəbənzər maddədir.
Karnitin(B-t vitamini) ilk dəfə maya göbələkciklərinin və qara ciyərin ekstraktının tərkibində aşkar edilib.
U vitamini ilk dəfə 1949-cu ildə çiy kələm şirəsində tapılıb.
Xolin(B4 vitamini)çatışmazlığı orqanizmdə maddələr mübadiləsinin pozulmasına səbəb olur.Orqanizmin xolinə qarşı təlabatının səviyyəsi qidanın tərkibində olan zülalların,B12 vitamininin və fol turşusunun miqdarından asılıdır.
Vitaminəbənzər maddələr də vitaminlər kimi orqanizm üçün vacib sayılan elementlərdəndir,hansı ki, onların varlığının insanın sağlam həyatında rolu böyükdür.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1072   Tarix: 21 yanvar 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Yağlı mətbəx dolabların parladacaq üsul

Mətbəxlərdəki dolabı yemək bişirərkən ən çox çirklənən yerlər sırasındadır.   -a istinadən xəbər verir ki, yağ sıçramalarını təmizləmək gecikdirildikdə daha çətinləşə bilər. Mətbəx dolabını parıldadacaq üsulu izah edirik:

.

Süni ət təbii ətdən daha sağlamdır?

Sinqapurlu alimlər bitki mənşəli ət əvəzedicilərinin insan sağlamlığına təsiri ilə bağlı araşdırmalardakı boşluğu doldurmaq üçün klinik sınaq keçiriblər. -a istinadən xəbər verir ki, onlar iki növ pəhrizin kardiometaboli

.

Qamətinizə zərər vermədən hər gün yeyə biləcəyiniz YAĞLI QİDA

Hər gün bir avokado yemək natrium qəbulunuzu azaltmağa və daha sağlam yağlar yeməyə kömək edə bilər. -a istinadən xəbər verir ki, avokado sağlam yağlar və antioksidantlarla zəngindir, lakin yüksək yağ və kalorili olduğun

.

Kimlərə portağal yemək olmaz? - MÜTƏXƏSSİS AÇIQLADI

Portağal son dərəcə sağlamdır, lakin bəzi insanlar bu meyvəni yeməməlidir. -a istinadən bildirir ki, endokrinoloq Elena Syuraşkinanın fikrincə, mədə və bağırsaq xəstəlikləri olan şəxslər portağal istehlak etməməlidir. Onu

.

Təzyiq dərmanını səhər, yoxsa axşam içməli?

Hipertoniyaya qarşı təzyiq salıcı dərmanları günün hansı saatında içmək lazımdır ki, xəstələr özlərini qorusun?. -a istinadən xəbər verir ki, rusiyalı həkimlər Yelena Malışeva və German Gandelman hipertoniklərə tövsiyələ

.

Gecələr kivi yesək, orqanizmdə nə baş verər?

Kivinin faydaları haqqında hər kəs eşidib, lakin az adam bunun yatmazdan əvvəl qəlyanaltı üçün əla seçim olduğunu bilir.   -a istinadən bildirir ki, yatmamışdan əvvəl kivi yemək yuxusuzluğu aradan qaldırmağa kömək edir. Səhərlə

.

Ət alanda bunlara DİQQƏT EDİN

Mütəxəssislər bazardan ət alarkən nələrə diqqət etməli olduğunu açıqlayıblar. -a istinadən bildirir ki, bazardan ət alarkən satıcıların malların təzəliyi ilə bağlı verdiyi zəmanətlərə etibar etməməlisiniz. Satıcıların ə

.

Çay içərkən bu səhvə yol verməyin

Azərbaycanda ən çox istehlak edilən mayelər arasında yer alan çay tək başına istifadə edildikdə zərərli içki sayılmır. Lakin çay içərkən edilən bir səhv mədə və böyrəklərinizə ciddi zərər verə bilər. . -a istinadən xəbə

.

Yaz aylarında infarkt riski artır - Hansı tədbirləri görmək lazımdır?

Mövsümi dəyişikliklər ürək sağlamlığına təsir edən mühüm amillərdən biridir. Mütəxəssislər xüsusilə yaz aylarında infarkt, ürək çatışmazlığı və insult risklərinin artdığına diqqət çəkirlər. -a istinadən xəbər verir ki, kardioloq

turlar.az

sonxeber.az toy gecesi yay kolleksiyasi kosmetoloq qadın parfumeriya gül buketləri burc xelife sonsuzluq və onun müalicəsi kosmetika sağlamlıq hamilelik novruz bayramı haxışta sac modelleri vetene aid bayati