Xalq təbabəti (3)
Üzüm sinəyumşaldıcı və bəlğəmgətirici tə’sirə də malikdir.
***
Ürək zəifliyində üzüm gözəl müalicəvi tə’sir göstərir. O, ürək əzələsini qidalandıraraq onun tonusunu artırır, toxumaların oksigendən istifadəetmə qabiliyyətini yaxşılaşdırır. Qanda hemoqlobini çoxaldır, erutrisitlərin miqdarını artırır, leykositləri tənzim edir. Ona görə də qanda dəmir kəsirliyindən baş verən anemiya xəstəliyində üzümdən çox istifadə edilir.
***
Üzüm və onun təzə şirəsi ümumi zəiflikdə, iştahsızlıqda, qanitirmə, kollapsda və şok zamanı çox xeyirlidir.
***
Üzümün mə’də-bağırsaq xəstəliklərində, xüsusən mə’də turşuluğu artanda və atonik, spastik qəbizlikdə çox gözəl müalicəvi tə’siri var.
***
Üzümün yarpaqları da çox faydalıdır. Yarpağında çoxlu miqdarda karotin və askorbin turşusu olduğu üçün avitaminoz xəstəliklərində çox xeyirlidir.
***
Üzüm giləsindən hazırlanan bəhməz, doşab, irçal ümumi zəiflikdə, qanazlıqda çox gözəl qüvvətverici vasitədir
***
Qurudulmuş moruq meyvələrdən hazırlanmış dəmləmə (çay) və ya mürəbbə soyuqdəymələrdə tərlədici kimi, eləcə də boğaz ağrılarından (anginada) iltihaba qarşı qarqara dərmanı kimi istifadə edilir.
***
Moruq meyvəsinin mədə-bağırsaq xəstəliklərində iştahı artırmaq və həzmolmanı yaxşılaşdırmaq üçün də işlədirlər.
***
Xalq təbabətində moruqun yarpaqlarının çayından qastritlərdə, enteritlərdə və eləcə də tənəffüs yolları xəstəliklərində büzüşdürücü və iltihabı götürücü kimi istifadə edir, boğaz ağrılarında qarqara dərmanı kimi işlədirlər.
***
Moruq meyvələrini çox vaxt cirə meyvəsi, dəvədabanı yarpaqları, çökə çiçəyi ilə bir yerdə bərabər hissədə götürüb çay kimi dəmləyərək əvvəldə göstərdiyimiz xəstəliklərdə xörək qaşığı ilə qəbul edirlər.
f PaylaşUstalar.az ustalar sayti