Xərçəngdən qorunmağın 7 YOLU - Professor açıqladı

Xərçəngdən qorunmağın 7 YOLU - Professor açıqladıTürkiyəli mütəxəssis professor Aziz Yazar xərçəngdən qorunmağın 7 yolunu açıqlayıb.
Milli.Az xəbər verir ki, onun sözlərinə görə, xərçəngin 90 faizi ətraf, 10 faizi isə genetik faktorlara bağlıdır: "Ətraf faktorlar arasında daha çox siqaret, artıq çəki, yanlış qidalanma, hərəkətsiz yaşam, alkoqol və infeksiyalar tutur".
Xərçəngdən qorunmağın 7 yolu:
1- TÜTÜN MƏHSULLARINDAN UZAQ DURUN!
Siqaret və digər tütün məhsulları xərçəng riskini artırır. Siqaret çəkmədiyiniz halda tüstüsünə məruz qalanlarda da risk yüksəkdir. Ağciyər xərçənginin 90 faizi siqaret səbəbindəndir. Tütündən qaçmaq və ya siqareti atmaq verəcəyiniz ən önəmli sağlamlıq qərarıdır.
2- İDEAL KİLODA OLMAĞA ÇALIŞIN
Hərəkətsiz yaşam çəki artmasına və köklüyə qapı açır. İdeal çəkidə olmaq xərçəngdən qorunmaqda önəmlidir.
3- SAĞLAM QİDALANIN
Gündəlik qidalanmanızda 4-5 porsluq meyvə-tərəvəzin olmasına diqqət edin. Bununla da ideal çəkinizi qoruyaraq bəzi xərçəng növlərindən də uzaq durarsınız. Lifli qidaları seçin. Araşdırmalara görə, az lifli qida yeyənlərdə bağırsaq xərçənginə daha çox rastlanılır.
4-ALKOQOLDAN UZAQ DURUN
Çox alkoqol istifadəsi immun sistemini zəiflətdiyi üçün xərçəng riskini də artırır. Xüsusən baş-boyun, qaraciyər xərçənginə gətirib çıxarır.
5- HƏRƏKƏTSİZLİKDƏN QAÇIN
Fiziki aktivliyin artması ideal çəkinizə nəzarət etməyə kömək edər. Bunun yanında fiziki aktivlik südvəzi və bağırsaq xərçəngi riskini də aşağı edər. Hər gün ən azı yarım saatlıq idmanla məşğul olun.
6-GÜNƏŞDƏN QORUNUN
Dəri xərçəngindən qorunmaq üçün günəş işıqlarının çox olduğu 10.00-16.00 saatları arasında birbaşa günəşə məruz qalmayın. Günəş işığından qorunmaq üçün düzgün geyimlər seçin və qoruyucu kremlərdən istifadə edin.
7- PEYVƏND OLUNUN
Hepatit B peyvəndi ilə qaraciyər xərçəngi riski azaldıla bilər. /medicina.az
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1252   Tarix: 07 aprel 2021
f Paylaş

Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Yeməkdən sonra yatmaq arıqlamağa necə təsir edir?

Yuxunun normal beyin funksiyasını bərpa etdiyi məlumdur və bunun da arıqlamaq prosesi ilə birbaşa əlaqəli olduğu ortaya çıxır. -a istinadən xəbər verir ki, araşdırmalara görə, yaxşı yuxu arıqlamağa inanılmaz təsir göstərir

.

Alma qabıqlarını belə istifadə edin: Faydaları bitmir - FOTO

Alma ən məşhur meyvələrdən biridir. Bəziləri qabığı ilə, bəziləri isə qabıqsız yeməyə üstünlük verir. Almanı qabığı olmadan istehlak etmək istəyənlər, alma ilə şirniyyat hazırlayanlar qabığını adətən soyandan sonra atırlar

.

Necə qidalansaq, mədəmiz də bayram edər?

Baharın gəlişinin rəmzi olan Novruz bayramının süfrəsini bol çeşidli yeməklərsiz, şirniyyatsız, çərəzlərsiz təsəvvür etmək mümkün deyil. Amma bu süfrəsini zənginləşdirməyə çalışarkən qidalanmada yol verdiyimiz bəzi səhvlə

.

Sarımsağın ziyanları

Sarımsaq həm qida, həm də dərmandır. Amma onun da çox yeyilməsinin bir çox orqanlara mənfi təsiri var. Xüsusən ac mədəyə və gün ərzində çox miqdarda çiy sarımsaq yemək fəsadlar törədə bilər. axşam.az-a istinadən sarımsağı

.

Yaranı necə tez sağaltmaq olar?

Dəri yaraları həyatımızın hər mərhələsində qarşılaşa biləcəyimiz bir problemdir. Bəzən kiçik kəsiklər, dərin yaralarla qarşılaşa bilərik. -a istinadən bildirir ki, mütəxəssislər dəridə yaralar yaranan kimi həkimə müraciə

.

Bunları etsək daha çox yaşaya bilərik - naturopat Günay Seyfullayeva qlobal problemdən danışdı

Ürək-damar sağlamlığının qorunması uzun və sağlam ömür sürməyin bir nömrəli şərtidir. Bəs ürək-damar xəstəliklərinin təsirlərini azaltmaq və həyat keyfiyyətini yaxşılaşdırmaq üçün nələr etməliyik?. Bununla bağlı saytımız

.

İmsakda bunları yemək ziyanlıdır

Ramazan ayında istehlak edilən qidalara diqqət etmək lazımdır. Qida qəbulu gün ərzində baş vermədiyi üçün imsak vaxtı yediyimiz qidaların müəyyən tarazlıqda olması lazımdır. Bəzi qidaların qəbulu toxluq hissinin azalmasın

.

Dişlərin saralmasının əsas 9 səbəbi

Dişlərin təbii rəngi diş minasının sıxlığı, diş toxumasının keyfiyyəti (dentin) və dişlərin mikrorelyefi ilə müəyyən edilir. Bu amillər də öz növbəsində genetikadan asılıdır. Bundan əlavə, sağlamlıq vəziyyəti və ya xaric

.

Balıq niyə limonla yeyilməlidir? - Beş əsas SƏBƏB

Restoranlarda balıq və dəniz məhsulları yeməkləri bir səbəbə görə limonla verilir.   -a istinadən xəbər verir ki, aşpaz Yuliya Arxipova balıq yeməklərinin nəyə görə limonla yeyilməsinin səbəbini açıqlayıb. Birincisi, gözəldir

turlar.az

sonxeber.az donlar 2024 reseptler gözəllik məhsulları soz ehtiyati artirmaq dirnaqlara qulluq maskalari dil haqqinda atalar sözləri yemişan faydaları kosmetika bürclər hakisda aysel paxlava nizami gencevi